Mødedato: 27.04.2020, kl. 15:00
Mødested: via Teams

Startredegørelse for tillæg I til lokalplan Nuuks Plads Metrostationsplads, Nørrebro (udsat sag)

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes lokalplantillæg for at muliggøre nyt byggeri Nuuks Plads.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg I til lokalplan Nuuks Plads Metrostationsplads på baggrund af intentioner og anbefalinger, der fremgår af bilag 2.

Problemstilling

En bygherre ønsker at opføre ny bebyggelse til boliger, butikker og serviceerhverv på Nuuks Plads og delvist bevare eksisterende bygninger. Det forudsætter ny lokalplan, da gældende lokalplan ikke muliggør nybyggeri. Et tidligere forslag til lokalplan Nuuks Plads II blev ikke anbefalet ved behandlingen af den endelige vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget den 1. oktober 2018. Et flertal (B, C, F, Ø og Å) afgav følgende protokolbemærkning: ”Partierne ønsker, at forvaltningen i samarbejde med ejer vender tilbage med ny sag, der belyser muligheden for at bygge på grunden”.

Løsning

Planforlaget vil muliggøre et etageareal på 10.000 m2. 40-50% af etagearealet ønskes som boliger og den øvrige del som serviceerhverv, herunder butikker, publikumsorienterede funktioner i stueetagerne, et supermarked i kælder og evt. hotel. De præcise anvendelser vil blive fastlagt i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget. Eksisterende bebyggelse omfatter en arkivbygning fra 1893 tegnet af Martin Nyrop og en magasinbygning fra 1963 tegnet af Eva og Nils Koppel. Bygningerne med SAVE-værdier på henholdsvis to og tre vil blive foreslået udpeget som bevaringsværdige i lokalplanforslaget, men med mulighed for at blive ombygget og transformeret (bilag 6). En mellembygning også tegnet af Eva og Nils Koppel har ikke en SAVE-værdi, og vurderes at have lav bevaringsværdi. Bygherre ønsker mellembygningen tilladt nedrevet.

Nybyggeriet opføres som en tilbygning til Kobbels magasinbygning. Der bygges to nye etager ovenpå, og der opføres to nye tværbygninger. Herved skabes en hesteskoformet karré med et veldefineret indre byrum og passager inviterer ind gennem området. Nybyggeriet vil, som omkringliggende byggeri, være maks. 20 meter (fem til seks etager). I overensstemmelse med ’Arkitekturpolitik 2017 – 2025 København’ skabes mulighed for at transformere de bevaringsværdige bygninger med en nutidig fortolkning af arkitektoniske træk, så bygningernes fortid og nutid står som udsagn fra hver deres epoke, og der bygges nye lag på byens fortælling.

Bygherre har ønsket mulighed for, at nybyggeri mod Nyrops arkivbygning kan udformes med et trekantet bygningsudhæng. I bilag 7 har bygherre illustreret ønsket. Med bygherres forslag ønskes, at nybyggeriet fremstår som et markant arkitektonisk byggeri, der læner sig mod Nyrops bygning og skaber en smal delvist overdækket passage ind til det indre byrum. Forvaltningen anbefaler ikke løsningen, da forvaltningen vurderer, at det markante udhæng vil virke dominerende overfor den bevaringsværdige bygning. Udhænget vil desuden betyde, at passagen og adgangen til det indre byrum fremstår mere privat og aflukket og at der vil være mere skygge i byrummet. Det trekantede bygningsudhæng indgår derfor ikke i startredegørelsen (bilag 2). Derudover ønsker bygherre mulighed for en mindre tagkarnap og en højde på maks. 24 meter mod Florsgade. Det vil i det videre arbejde med lokalplansforslaget blive undersøgt, om tagkarnappen kan udformes og indpasses som en moderne fortolkning af de tårnmotiver, der i øvrigt findes på områdets bygninger.

Byliv

Åbne facader og publikumsorienterede erhverv og butikker i stueetager mod Rantzausgade og Jagtvej samt nye byrum vil skabe byliv og mulighed for ophold og rekreation, hvorved indsatsen i kommunens strategi Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet understøttes. 

Bæredygtighed og bynatur

Fire træer lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige. Ét af disse, et større, fuldkronet træ af arten fuglekirsebær i det indre gårdrum, ønskes fældet på grund af ønske om ny parkeringskælder. Der vil blive stillet krav om et til to erstatningstræer og anden begrønning. Dette vil blive præciseret i lokalplanforslaget.

Almene boliger

Det nye boligetageareal forventes at udgøre mere end 3.200 m2. Området ligger ikke i et udsat byområde og andelen af almene boliger i skoledistriktet er under 30 %. Forvaltningen indstiller derfor, at der stilles krav om 25 % almene boliger i lokalplanen (bilag 5).

Parkering

Kommuneplan 2019 stiller krav om én bilparkeringsplads pr. 250 m2 etageareal til boliger, én pr. 857 m2 til ungdomsboliger, én pr. 214 m2 til erhverv, én pr. 143 m2 etageareal til butik. Efter en konkret vurdering kan der i lokalplanen fastsættes med anden parkeringsnorm. Forvaltningen vil i det videre arbejde med lokalplanforslaget fastlægge en parkeringsnorm, som Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til i forbindelse med behandlingen af lokalplanforslaget.

I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal til boliger og butikker, tre pr. 100 m2 til erhverv. Hvis der skal etableres hotel, skal dette konkret vurderes. Det skønnes at kravene i lokalplanen svarer til, at der skal etableres ca. 400 cykelparkeringspladser, heraf mindst halvdelen overdækket.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2019 er området udlagt til boliger og serviceerhverv med en maksimal byggemulighed på 10.000 m2 og en maksimal bygningshøjde på 24 meter. Området indgår i bydelscenter Rantzausgade.

Intern høring

Der er foretaget intern høring, herunder af Nørrebro Lokaludvalg og Københavns Museum, der vil blive hørt igen, når lokalplanforslaget sendes i offentlig høring. 

Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget og Københavns Museum:

  1. Begge parter er bekymrede for et etageareal på 10.000 m2. Det fremføres, at der kun bør bygges op til fem til seks etager, da en høj bygning vil være fremmed for kvarteret.
    Nørrebro Lokaludvalg mener, at Nyrops arkivbygning bør ligge frit. Københavns Museum bemærker, at begge bygninger af Nyrop og Koppel bør udpeges som bevaringsværdige.
  2. Nørrebro Lokaludvalg mener, at der ikke bør bygges boliger, da det vil lægge pres på skoler- og institutioner, grønne områder og kultur- og fritidsfaciliteter, som der i forvejen er mangel på. Nyrops arkivbygning bør anvendes til offentlige formål, f.eks. kulturhus, og lokaludvalget ser gerne en dialog med bygherre om udnyttelsen af bygningen.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Med projektet kan der både bygges tæt (etageareal på 10.000 m2) og ikke højere end fem til seks etager. Med den hesteskoformede karré uden det trekantede bygningsudhæng respekteres afstanden til Nyrops bygning, der vil ligge frit. Det foreslås, at Koppels magasinbygning udpeges som bevaringsværdig i lokalplanen med mulighed for transformation bl.a. med nye etager ovenpå.
  2. Boligandelen fastlægges til 40-50%. I Kommuneplan 2019 er muliggjort op til 75%. Økonomiforvaltningen oplyser, at skolebehovet dækkes ved at bygge en ny tresporet skole med idrætshal i De Gamles By. Der forventes også etableret en idrætshal i tilknytning til Nørre Fælled Skole.  Daginstitutionsbehovet dækkes med to nye institutioner (Baldersgade og Nørrebrogade). Mht. grønne områder i nærområdet forventes Hans Tavsens Park opgraderet. Nørrebro har i dag seks kulturhuse og tre biblioteker. Forvaltningen har sammen med bygherre og Nørrebro Lokaludvalg været i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen om placering af kommunale funktioner i Nyrops arkivbygning. Kultur- og Fritidsforvaltningen har ikke indmeldt behov for kommunale funktioner.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre særligt fokusere på følgende temaer:

  • At sikre at bevaringsværdierne i de to eksisterende bygninger respekteres i forhold til nybyggeri. I forhold til Nyrops arkivbygning skal det sikres, at arkivbygningen ikke bliver domineret af nybygningen. Her skal især arbejdes med afstanden mellem bygningerne samt tilbygningens arkitektoniske form. I forhold til Koppels magasinbygning skal der arbejdes med den arkitektoniske sammenkobling mellem nyt og gammelt.
  • At der fastlægges principper for transformation af de bevaringsværdige bygninger. Der skal fastlægges muligheder for åbninger i facaderne med nye vindues- og dørpartier. I Nyrops arkivbygning kan stueetager delvist åbnes i stueetagen. I Koppels magasinbygning kan der bygges to etager ovenpå og langsiderne vil kunne åbnes med nye vindueshuller og døre - mens gavle delvist vil kunne åbnes.
  • At udformning af indre gårdrum, kantzoner, passager og tagterrasser udformes med fokus på at skabe byliv, friarealer for beboerne og begrønning. Og at friarealer på tagterrasser skal udformes, så gener for beboerne mindskes i Florsgade og Rantzausgade og med begrønning.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Projektet vil kræve nedlæggelse af ca. 15 parkeringspladser på offentligvej i Florsgade og Hiort Lorenzens Gade, hvilket vil medføre et årligt provenutab på ca. 75.000 kr. Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt startredegørelsen, udarbejder forvaltningen et forslag til lokalplan. Forvaltningen forventer at forelægge forslaget for Borgerrepræsentationen i efterår 2020, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen for ventes endeligt vedtaget i 2. kvartal af 2021.

 

                        Søren Wille

                                                 /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. april 2020

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1):

”at der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):

”at der heller ikke nedlægges parkeringspladser på offentligt areal.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Indstillingen blev godkendt med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti finder, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”

 

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne mener, at arkitekt Nyrops arkivbygning bør ligge frit. Begge bygninger af hhv. Nyrop og Koppel bør udpeges som bevaringsværdige.”

 

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne mener endvidere, at antallet af boliger bør begrænses, da det vil give yderligere pres på skoler- og institutioner, grønne områder og fritidsfaciliteter.”

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker at forvaltningen undersøger muligheden for at nedsætte parkeringsnormen for Nuuks Plads, idet byggeriet er placeret i umiddelbar nærhed til højklasset kollektiv transport.”

 

Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker udformningen af byggeriet, så de blivende bygninger bevares og fremgår bedst muligt i det nye byggeri.”

 

Radikale Venstre, Liberal Alliance og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Nørrebro er en af de bydele med færrest grønne kvm til rådighed. Partierne ønsker derfor at der indtænkes begrønning på alle mulige flader ind i projektet, evt. med anlæg af en tag-farm.”

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet er meget kritiske overfor at bygge p-pladser til ejendomme, der er i umiddelbar nærhed til en metrostation.”

 

Enhedslisten, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker fortsat, at lokaludvalget skal inddrages i det fremtidige arbejde med lokalplanen, så anvendelsen kommer til at opfylde lokale behov.”

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne opfordrer bygherre til ikke at udnytte byggemuligheden på op til 10.000 m2, da byggeriet bliver alt for massivt og det samlede område mister både arkitektonisk kvalitet og mulighed for at blive et attraktivt byrum til gavn for borgerne, de kommende erhvervsdrivende og kommende beboere.”

Til top