Mødedato: 27.04.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Årlig redegørelse om samarbejdet mellem Københavns Kommune og den almene boligsektor

Se alle bilag
Forud for Partnerskabsforum den 21. maj 2015 anmodes Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget om at tage den årlige redegørelse for samarbejdet mellem Københavns Kommune og den almene boligsektor til efterretning.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget tager den årlige redegørelse om samarbejdet mellem Københavns Kommune og den almene boligsektor til efterretning forud for Partnerskabsforum.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 11. december 2014 i forbindelse med vedtagelse af hovedaftalen med den almene sektor 2015-2018 vedtaget, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget årligt skal have forelagt en redegørelse om samarbejdet med den almene boligsektor.

Løsning

Samarbejdet med den almene sektor er af væsentlig betydning for at finde effektive løsninger på en række københavnske udfordringer som nybyggeri af boliger til københavnere med lav- og mellemindkomster, udviklingen af udsatte boligområder, løsningen af boligsociale opgaver samt renovering og energioptimering af boligmassen.

Samarbejdet vil blive drøftet på det årlige Partnerskabsforum, der består af repræsentanter for BL’s 1. kreds og kommunens syv borgmestre. Partnerskabsforum mødes den 21. maj 2015.

Nedenfor er redegjort for de væsentlige resultater samt særlige fokuspunkter i samarbejdet mellem Københavns Kommune og den almene boligsektor.

Resultater

Hovedaftale mellem Københavns Kommune og BL’s 1. kreds 2015-2018:

Hovedaftalen fastlægger de overordnede mål og rammer for samarbejdet mellem de almene boligorganisationer og Københavns Kommune de kommende fire år. I bilag 1 findes en samlet status på hovedaftalens målsætninger. Nedenfor findes en status på de væsentligste målsætninger:

Målsætning

Status

Målopfyldelse

Almene boliger skal udgøre minimum 20 % af boligerne i København.

Pr. 1. januar 2015 udgjorde almene boliger (almene ungdoms-, familie- og plejeboliger) 20,2% af boligerne i København.

Opfyldt

Tilsagn til mindst 2.000 nye almene boliger i 2015 og 2016.

Af midler fra Budget 2015 og frem er der pt. ikke givet tilsagn til nye almene boliger.

På Budget 2015 er afsat 235 mio. kr. i grundkapital til ca. 1.315 almene boliger, heraf ca. 690 familieboliger og op til 625 ungdomsboliger.

I Boligpakke 2015 er afsat 137 mio. kr. i 2015 og 115 mio. kr. i 2017 i grundkapital til ca. 1.100 almene boliger, heraf ca. 650 almene familieboliger og ca. 450 almene ungdomsboliger. Samtidig er der afsat 300 mio. kr. i 2015 til grundkøbslån i perioden 2015-25.

I 2015 har boligorganisationerne mulighed for at indsende boligprojekter til løbende vurdering. Forvaltningerne forventer at godkende indsendte projekter tre gange i 2015 for at styrke eksekveringstakten for nybyggeri af almene boliger.

Endvidere vil kommunen i hhv. forår og efterår 2015 implementere de nye muligheder for at yde grundkøbslån til almene boligprojekter samt mulighederne for at udlægge områder til alment nybyggeri i lokalplaner. Der er løbende dialog med sektoren om hensigt og anvendelse af disse muligheder.

I proces

10 % af boligerne i nye almene familieboligafdelinger i byudviklingsområder etableres som små boliger til under 3.200 kr. i husleje.

Af midler fra Budget 2015 og frem er der pt. ikke givet tilsagn til nye små almene boliger.

Det forventes, at målsætningen kan bidrage med ca. 50 billige boliger om året.

Samtidig ses på kommunale krav til nybyggeri for at undersøge muligheder for at billiggøre nybyggeri af almene boliger.

I proces

Udvikle boligformer med fællesskab samt mere kompakte boliger.

I udbud af kommunal grundkapital til nye almene boliger i foråret 2015 kan boligorganisationerne byde ind med projekter med bofællesskaber. 

Med Kommuneplan 2015, som forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i juni 2015, forventes foreslået mere fleksible boligstørrelsesbestemmelser og særlige boligstørrelsesbestemmelser for bofællesskaber.

Forvaltningerne har dialog med boligorganisationerne om at udvikle kompakte boligtyper.

I proces

Reducere antallet af udsatte og særligt udsatte boligområder med yderligere en tredjedel frem til 2018.

Pr. 1. december 2014 har Københavns Kommune 6 særligt udsatte boligområder og 4 udsatte boligområder på Regeringens liste. (Pr. 1. oktober 2013 var der 4 særligt udsatte boligområder og 5 udsatte boligområder).

Der udarbejdes løbende udviklingsplaner for kommunens udsatte byområder.

I proces

Gennemføre boligsociale helhedsplaner med kommunal medfinansiering på 12,5 %.

På Budget 15 er afsat 10,6 mio. kr. til 12,5 % kommunal medfinansiering af boligsociale helhedsplaner i 2015-2016. Der er ikke afsat midler til kommunal medfinansiering fra 2017 og frem.

I proces

Ambitiøse mål for den boligsociale indsats (beskæftigelse, uddannelse og tryghed).

Mål skal fastsættes med udgangspunkt i monitoreringssystem, der skal følge udviklingen i byens almene boligområder.

Der afventes mulige budgetmidler til udvikling af systemet.

Pt. ikke iværksat

Reducere antallet af udsættelser af boliger til højst 457 i 2017 (15 % fald ift. 2013 hvor der var 538 udsættelser).

I 2014 var der 474 udsættelser (12 % fald ift. 2013).

I proces

Planer for energiforbedringer i alle ejendomme med energimærke E og lavere energimærke.

Der er ikke lavet status på målet. Målet skal fremadrettet indtænkes i renoveringssager.

Samtidig kortlægges energi- og vandforbruget i sektoren, for at fastsætte konkrete mål for en samlet nedsættelse af forbruget.

I proces


Udlejningsaftale mellem Københavns Kommune og BL’s 1. kreds 2015-2018:

Udlejningsaftalen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. december 2014. Aftalen er en underligger for hovedaftalen og fastlægger fælles rammer for udlejning og anvisning af almene boliger. Det overordnede formål med aftalen er, at København skal være en mangfoldig storby med plads til alle og med en stærk social sammenhængskraft. Det er visionen, at der på sigt ikke må være områder, hvor mere end 33 % af beboerne står udenfor arbejdsmarkedet.

Særlige fokuspunkter for samarbejdet i 2015

Det kommende år forventer forvaltningerne fokus på nedennævnte emner i drøftelserne med den almene sektor:

  • Nybyggeri af almene boliger: Udmøntning af midler til grundkapital og grundkøbslån.
  • Kommuneplan 2015: Der er fokus på at fremme den sammenhængende by.
  • Kommunens boligsociale indsats: Teknik- og Miljøforvaltningen har som følge af Budget 2015 nedjusteret bemandingen og nytænkt opgaven ift. Kommunens boligsociale indsats. Den almene sektor har udtrykt utilfredshed med nedjusteringen.
  • Model for ommærkning af ældreboliger: Det er i hovedaftalen aftalt, at der skal arbejdes for, at der inden midten af 2015 skal udarbejdes en samlet model for fremtidig anvendelse af ældreboliger, der i mere end 2-3 år primært har været udlejet som ungdomsboliger. Drøftelserne mellem kommunen og den almene sektor er i proces.
  • Ordning for renholdelse af fortove: Det er i hovedaftalen aftalt, at der skal arbejdes for, at der skal aftales en ordning for renholdelse af fortove. Der afventes pt. en evaluering af forsøgsordningen for fortovsrenholdelse ultimo 2015.

Økonomi

Nærværende indstilling har ikke nogen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Partnerskabsforum drøfter samarbejdet mellem kommunen og den almene boligsektor den 21. maj 2015.

Implementeringen af Hovedaftalen vil løbende blive fulgt i Samarbejdsforum, der består af administrative repræsentanter for BL’s 1. kreds og kommunens syv forvaltninger.
                                Mikkel Hemmingsen              Pernille Andersen   

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. april 2015

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top