Regulering af Tivolis støjvilkår
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,- at forvaltningens forslag til ændringer i Tivolis miljøgodkendelse, så der 10 fredage kan spilles højere udendørs musik på Plænen mod begrænsning i mængden af fyrværkerishows, tiltrædes.
Problemstilling
Tivoli har ansøgt om forhøjelse af lydstyrken ved Fredagsrockkoncerterne. Den gældende miljøgodkendelse stiller vilkår, som begrænser lydstyrken af hensyn til naboerne til max. 60 dB. Tivoli har søgt om lempeligere vilkår, som muliggør 20 koncerter ved 65 dB og indvilget i en række kompenserende støjbegrænsninger.I forhold til Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser har Tivolis nuværende godkendelse en støjlempelse på 15-20 dB fra kl. 18 til 24. Som forlystelsespark er Tivoli omfattet af miljøbeskyttelsesloven og skal reguleres ved en miljøgodkendelse fra Københavns Kommune. For Tivolis vedkommende er det væsentligste miljøforhold regulering af støj fra havens aktiviteter.
Da Tivoli er en enestående type virksomhed, og da afgørelsen i den konkrete sag rummer en afvejning af meget forskelligartede hensyn til økonomi, den faktiske beliggenhed, historik og hensynet til naboerne, forelægges sagen for udvalget.
Løsning
Forvaltningen vurderer, at Tivoli kan få vilkårsændring til 10 årlige (ikke de ansøgte 20) udendørs koncerter ved 65 dB på Plænen, jf. bilag 3. Sammenholdt med begrænsningerne på fyrværkeriområdet vurderer forvaltningen, at 10 koncerter med 65 dB i det samlede billede ikke giver en øget støjbelastning. Alle Fredagsrock-koncerter bliver målt, så støjniveauet ikke overskrider det tilladte, og lydfilen bliver straks efter sendt til forvaltningen som dokumentation.For at opveje det øgede lydtryk fra Fredagsrockarrangementerne vurderer forvaltningen, at andre vilkår i Tivolis hidtidige miljøgodkendelse skal ændres:
- Sammenholdt med begrænsningerne på fyrværkeriområdet vurderer forvaltningen, at 10 koncerter med 65 dB i det samlede billede ikke giver en øget støjbelastning.antallet af fyrværkerishows begrænses fra ca. 200 til ca. 50 per år (de seneste år har Tivoli reelt haft ca. 50 shows per år, men i hht. miljøgodkendelsen har Tivoli hidtil kunnet lave 200 per år)
- fyrværkerishows i vintersæsonen skal afsluttes før kl. 22.30
- i to måneder i sommersæsonen må der ikke bruges ”luftbomber” i fyrværkeriet
- visse naboer skal have forhåndsinformation om 65 dB-koncerter og fyrværkeri med ”luftbomber”
Udendørs koncerter på Plænen |
||
I dag |
Nye vilkår |
|
Antal |
Ca. 15 koncerter |
Max. 10 koncerter |
Støjniveau |
60 dB |
65 dB |
Forvaltningen vurderer, at med disse begrænsninger er den samlede miljøpåvirkning i området ikke øget, og derfor kan ændringen gennemføres uden, at en VVM-screening er påkrævet.
Der har i flere år været naboklager over Fredagsrock og støj fra fyrværkeri i Tivoli. Efter tilsyn i nærliggende boliger er forvaltningens vurdering, at støjen kan opleves generende, selv om de gældende støj-vilkår ved udendørs koncerter overholdes.
Reduktion af støj fra Tivolis eksisterende, kørende forlystelser er ikke mulig, men det indgår i Tivolis planer ved nyindkøb. Før bygning af nye støjende forlystelser skal Tivoli indsende beskrivelse og afvente en evt. ændret miljøgodkendelse.
Forvaltningen har sammenlignet Tivolis muligheder for at spille musik med kraftig lydstyrke med mulighederne på offentlige pladser i København. Det er forvaltningens vurdering, at på en række pladser i København kan der spilles højt i længere tid end i Tivoli, men under de gældende vilkår kan der spilles højere i Tivoli.
Høring
Forvaltningen har vurderet at udkast til afgørelse skulle i en udvidet nabohøring - i alt 971 naboer til Tivoli - samt i høring hos Indre By Lokaludvalg. Udkastet har været i høring i perioden 12.-26. marts 2015. Der indkom 51 svar, hvoraf 49 er negative over for ændringerne i støjvilkårene
1. Lokaludvalget Indre By anfører at:
- En høringsperiode på 14 dage er for kort for lokaludvalget
- En større del af indre bys beboere end de 971 hørte burde være blevet inddraget
- Tivolis miljøtekniske beskrivelse fra 1996 ikke er medsendt høringen
- Der skal etableres automatisk støjovervågning ved Tivolis koncerter, så overskridelser medfører at lyden afbrydes.
2. Foreningen Tivolis Naboer, som i flere år har klaget over støj fra musik, forlystelser og fyrværkeri, skriver bl.a. at:
- Tivolis støjniveau opleves som stigende inden for de seneste 15-20 år
- Den foreslåede begrænsning af fyrværkeriet kan ikke vurderes og afvises derfor
- Der findes tekniske muligheder for at lave bedre lyd og lyddækning, så det ikke er nødvendigt at øge støjen (Prof. Henrik Møller)
- Tivoli skal undersøge muligheden for at dreje scenen og højtalerne væk fra Stoltenbergsgade
- Man har en vis forståelse for at Tivoli medfører visse gener i lokalområdet.
3. Øvrige svar giver udtryk for modstand mod Tivolis støj/musik. Nogle få kommenterer derudover tidspunkt og styrken af støjen/musikken. I langt de fleste negative svar gives der en generel kritik af Tivoli og Københavns Kommune, herunder Tivolis indretning, parkeringsforhold, affald på gaderne, god/dårlig musiksmag, skade på gæsternes hørelse samt Københavns Kommunes arkitektur og overordnede byplanlægning. Et enkelt svar påpeger, at der mangler en begrænsning af koncerternes varighed. Dette er tilføjet.
Ad 1. Forvaltningen har ikke ændret høringsudkastet som følge af de processuelle indvendinger. Da Tivolis dokumentation viser at støj-grænserne overholdes, agter forvaltningen ikke for indeværende at kræve udstyr installeret til afbrydelse af koncerterne.
Ad 2. Flere påpeger at Tivolis støjniveau opleves som stigende, men forvaltningen har ikke objektiv dokumentation for dette. Tivoli har dokumenteret at der pt. ikke er praktiske/tekniske/økonomiske muligheder for støjskærmning/ændring af højtalere/scenen o.lign.
Ad 3. De øvrige svars input er generelt negative, hvilket er refereret og afspejlet i at Tivoli pålægges støjbegrænsning på andre områder. Da kun et af svarene forholder sig til den samlede vilkårsændring og inddrager de samlede støjforhold, er forvaltningens vurdering, at høringssvarene kun bidrager til at belyse en del af problemstillingen.
En sammenfatning af høringssvarene er vedlagt som bilag 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.Videre proces
Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil vilkårsændringen blive meddelt og offentliggjort.Vilkårsændringen kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet af de berørte parter. Da ændringen meddeles efter miljøbeskyttelsesloven § 33 har en klage ikke opsættende virkning, medmindre klagenævnet bestemmer andet. Vilkårsændringen har retsbeskyttelse for Tivoli i otte år.
/ Lis Napstjert
Beslutning
Behandlingen af indstillingen blev udsat.