Mødedato: 27.04.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Afklaring af garantier for placering af skulpturen 'Slægt løfter slægt'

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en flytning af Svend Wiig Hansens skulptur ”Slægt løfter slægt” fra Gammel Strand til Ørestad. På udvalgets møde den 7. februar 2011 blev sagen udsat og forvaltningen bedt om at undersøge, om der i sin tid blev afgivet garantier for, at skulpturen skulle have en permanent opstilling på Gammel Strand.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget at godkende

  1. at skulpturen ”Slægt løfter slægt” flyttes til Ørestad
  2. at Teknik- og Miljøudvalget får forelagt en indstilling om placering af skulpturen ”Slægt løfter slægt”, når arbejdet med Metrocity ringen er afsluttet i 2017
  3. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget om en permanent flytning af skulpturen ”Slægt løfter slægt” stillet af Venstre den 8. november 2010

Problemstilling

I forbindelse med Metroselskabets anlæggelse af en byggeplads på Gammel Strand blev Svend Wiig Hansens skulptur ”Slægt løfter slægt” forrige vinter fjernet fra pladsen og sat i depot. Den vil tidligst kunne genopsættes på stedet i 2017.

Skulpturen var ved kunstnerens død i 1997 ikke helt fuldført, men hans sønner tilrettede og klargjorde den efterfølgende til støbning. Monumentet blev i 2000 rejst til minde om landets første kulturminister Julius Bomholt. Placeringen på Gammel Strand skyldes nærheden til Assistenshuset, Kulturministeriets domicil.

I august 2010 modtog forvaltningen en forespørgsel fra Grundejerforeningssekretariatet Ørestad om muligheden for at få skulpturen midlertidigt anbragt i Ørestad. På udvalgets møde den 8. november 2010, stillede Venstre et medlemsforslag om en permanent opstilling af skulpturen "Slægt løfter slægt" i Ørestad. I den forbindelse blev forvaltningen bedt om at gennemføre en høring af forslaget.

Løsning

Et flertal i Indre Bys Lokaludvalg mener ikke, at skulpturen skal flyttes, ”men hvis borgerdialogen viser, der er stemning for forslaget, er lokaludvalget åbent over for det” (bilag 1). Det af Indre By Lokaludvalg fremsendte bilagsmateriale bestående af kommentarer på deres hjemmeside og tilsendte e-mails viser, at beboerne generelt ikke synes om skulpturen og dens placering på Gammel Strand (bilag 2). Her fremføres det endvidere, at Gammel Strand vil være endnu mindre egnet til skulpturen, når metrostationen er etableret.

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad stiller sig positivt til en opstilling i Ørestad. Sekretariatet i Amager Vest Lokaludvalg har meddelt, at de ikke afgiver et høringssvar til forvaltningen om en permanent opstilling i Ørestad.

Kulturministeriet er ikke blevet hørt i sagen, idet det heller ikke oprindelig var inddraget i beslutningen om skulpturens placering. Efter nabohøringsrunden har Akademieraadet uopfordret rettet henvendelse til forvaltningen med opfordring om, at skulpturen genopstilles på Gammel Strand, når anlægsarbejderne omkring metrostationen er afsluttet. Begrundelsen er, at Svend Wiig Hansen skulptur efter Akademiraadets mening ”fylder byrummet i et spændstigt modspil til Kulturministeriets bygning og Gammel Strands klassicistiske huse. Denne særlige kvalitet og Svend Wiig Hansens store betydning som billedhugger ser rådet som vægtige argumenter for, at dette værk er placeret centralt i den historiske bykerne.”

Kunstnerens sønner, der forvalter faderens kunstneriske arv, har erklæret sig indforstået i at forsøge at finde en passende placering af skulpturen i Byparken i Ørestad City i samarbejde med forvaltningen og folk fra lokalmiljøet. Familien har dog samtidig tilkendegivet, at de er imod en permanent opstilling i Ørestad.

 

Foreligger der bindende aftaler om kunstværkets opstilling?

Forvaltningen har undersøgt, om der skulle foreligge håndfaste aftaler om, at ”Slægt løfter slægt” skulle forblive på Gammel Strand ud i al fremtid, og har ikke fundet noget bindende i den retning.

Den 28. november 1989 indstillede Overborgmesteren til Borgerrepræsentationen, at kommunen modtog en skulptur til placering på pladsen ud for Kulturministeriet. Modtagelse af gaven ville forudsætte en omlægning af området fra parkeringsareal til decideret pladsdannelse. Gaven blev modtaget med tak, og i 1990 vedtog Borgerrepræsentationen, at der skulle etableres en skulpturplads på Gammel Strand. I et notat fra Magistratens 4. afdeling februar 1990, er det formuleret på denne måde: ”Etableringen af en skulpturplads på Gammel Strand er en forudsætning for modtagelsen og opstillingen af den skulptur, som Borgerrepræsentationen den 7. december 1989 besluttede at modtage med tak.”

I foråret 2000 blev der på foranledning af Statens Kunstfond og i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningens Byudviklingskontor foretaget en prøveopstilling af skulpturen på Gammel Strand ”for at få belyst skulpturens muligheder i det forholdsvis snævre byrum, der ikke har en oplagt placering for en så markant skulptur”. Plandirektoratet skriver i sit svar på en borgerhenvendelse i april 2000, at det allerede ved skulpturens overdragelse var ”sigtet, at skulpturen skulle opstilles på Gl. Strand ved Kulturministeriets bygning.” I den forbindelse blev pladsen omlagt og indrettet ”således, at Svend Wiigs Bomholts skulptur kunne opstilles der, når den stod færdig.” Et lignende svar gav Bygge- og Teknikborgmester Søren Pind på en anden borgerhenvendelse i maj 2000. Plandirektoratet besvarer endnu en protestskrivelse i maj 2000, hvor der lidt fyldigere redegøres for de beslutningsprocesser, der ligger til grund for skulpturens opstilling. Heri godtgøres, at komitéen i indstillingen bl.a. betingede sig, at skulpturen skulle opstilles på Gl. Strand.

Da man i sin tid skulle tage stilling til skulpturens modtagelse og placering, var det naturligt at forsøge at finde en passende placering i umiddelbar nærhed af Kulturministeriet. Byudviklingskontoret var dog tydeligvis noget i tvivl om stedets egnethed. Diskussionen og afgørelsen om skulpturens placering skal endvidere ses i lyset af et tungtvejende ønske fra politisk side om at få parkeringsarealet på Gammel Strand omdannet til et decideret byrum til ophold.  

Forvaltningen vurderer, at der i dag i den offentlige bevidsthed næppe eksisterer nogen tydelig kobling mellem kunstværket og Julius Bomholt, hvorfor nærheden til ministeriet kan betragtes som sekundær.

Der foreligger ingen håndfaste aftaler med skulpturens initiativtagere og givere om, at skulpturens skal forblive på Gammel Strand ud i al fremtid. Sådanne forhold eksisterer i øvrigt kun i de få tilfælde, hvor et monument er behæftet med en fredningsdeklaration. Normalt forbeholder forvaltningen sig ret til at flytte skulpturer i byen efter fremlæggelse i Teknik- og Miljøudvalget.

Forvaltningen anbefaler derfor - også på baggrund af den gennemførte høring - at statuen  opstilles i Ørestad. En  opstilling her vil i henhold til gældende praksis dog ikke være til hinder for, at skulpturen i fremtiden vil kunne flyttes til en anden placering. Udgiften vil i givet fald skulle afholdes af forvaltningen.

Økonomi

Metroselskabet har meldt sig på banen som sponsor for flytning af skulpturen og vil betale et beløb på op til 100.000 kr. ekskl. moms - svarende til det overslag, der er fremsendt fra bronzestøberfirmaet, der skal forestå flytning og montering.

Eventuelle meromkostninger betales over forvaltningens monumentbudget. Forvaltningen fastholder kommunens ejerskab til skulpturen samt ansvaret for vedligeholdelsen. Hvis det senere besluttes at flytte skulpturen til en anden placering, vil udgifterne dertil påhvile forvaltningen, medmindre anden finansiering kan tilvejebringes.

Videre proces

Efter udvalgets godkendelse af indstillingen, vil der kunne støbes fundament i Byparken i Ørestad City på et sted, der i dialog med kunstnerens sønner, udpeges af forvaltningen. Skulpturen vil kunne opsættes i løbet af foråret 2011.

 

 

        
Hjalte Aaberg                                  
                                                                                    /Jon Pape

Beslutning

Der blev stemte om indstillingen:


 

For indstillingen stemte: I

Imod indstillingen stemte: A, F, C, O, Ø

B Undlod at stemme.


For stemte 1, imod stemte 9 og 1 undlod at stemme

 

Indstillingen blev ikke vedtaget.
Til top