Mødedato: 27.04.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

DSB-arealet, placering og størrelse af forboldbane

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte størrelsen af en ny kunstgræsbane på DSB-arealet på Ydre Nørrebro. Kunstgræsbanen bliver en del af den nye aktivitetspark på arealet.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter en af nedenstående tre muligheder for banens størrelse:

1.                  at kunstgræsbanens størrelse på 45x90 meter fastholdes, som da projektforslaget for parken blev vedtaget,

eller

2.                  at kunstgræsbanens størrelse ændres til en 11-mands bane (65x102 meter) og banen vendes. Dette vil koste 3,2 mio. kr. ekstra i forhold til det oprindelige budget.

eller

3.                  at kunstgræsbanens størrelse reduceres til en 7-mands bane (51x65 meter).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalgets godkendte den 30. august 2010 projektforslaget for den kommende aktivitetspark på DSB-arealet, med den bemærkning at forvaltningen i samarbejde med følgegruppen skulle undersøge muligheden for at gøre fodboldbanen større samtidig med, at den skulle forblive tværliggende.
Siden har der været tilkendegivet mange meninger om fodboldbanens størrelse og placering. Der er desuden nu mere aktuelle ønsker om at opføre bebyggelse på nabogrunden, der støder umiddelbart op til fodboldbanen. Udvalget besluttede på mødet den 7. februar 2011, at forvaltningen skulle udarbejde et fuldt beslutningsgrundlag for fodboldbanen, og fremlægge sagen på ny.

Løsning

Den 30. august 2010 godkendte Teknik- og Miljøudvalgt projektforslaget for den kommende aktivitetspark på DSB-arealet, hvor der var indtegnet en kunstgræs-fodboldbane på 45x90 meter. Projektforslaget blev som nævnt godkendt med et ændringsforslag om, at banen i samarbejde med følgegruppen gerne måtte gøres større, men skulle bevares tværliggende. På grund af aktivitetsparkens ydre mål og adgangsforhold, kan banen ikke gøres længere, men den kan gøres bredere.

Parken er udviklet på baggrund af en omfattende borgerinddragelse. Mange borgere har udtrykt ønske om en kunstgræsbane i parken, men størrelsen har ikke været en afgørende faktor. Derimod har det for borgerne været vigtigt med græs, grønne rekreative arealer, træer, planter og vand. En kunstgræsbane skal betragtes som et befæstet areal, der kun kan anvendes til sport. Kunstgræsbanen skal indhegnes for at sikre de øvrige brugere af parken, og der skal opsættes et belysningsanlæg, der sikrer at banen kan anvendes i de sene eftermiddags- og aftentimer det meste af året.

Fodboldbanens størrelse har givet anledning til diskussion mellem lokale interessenter, der ønsker en rekreativ og multifunktionel anvendelse af parken, og tilhængere af boldspil, der ønsker at få anlagt en kunstgræsbane til 11-mands-fodbold.

Uanset hvilken banestørrelse der vælges, vil forvaltningen få fodboldbanen og det planlagte byggeri på nabogrunden (se bilag 2) til at harmonere på bedst mulig vis. For at skabe sammenhæng mellem den nye nabobebyggelse og aktivitetsparken kan det betyde, at fodboldbanen (uanset størrelse)  rykkes længere ind i parken og muligvis også vendes for at undgå at afskære kontakten mellem den nye nabobebyggelse og parken.

Teknik- og Miljøforvaltningen har skitseret 3 mulige løsninger på fodboldbanens størrelse.  Løsningerne gennemgås nedenfor med en beskrivelse og en kort redegørelse for fordele og ulemper ved den enkelte løsning.

Realdania, der medfinansierer aktivitetsparken, kan acceptere alle 3 mulige løsninger. Realdania vil dog ikke finansiere forøgede omkostninger til aktivitetsparken.

 

Fastholdelse af banestørrelsen på 45x90 meter - vendt eller tværliggende bane (Bilag 1 og 2).

Den første mulighed er at fastholde banen som tidligere godkendt af udvalget på 45x90 meter. De 90 meter er den maximale banelængde, hvis banen fastholdes tværliggende. Denne banestørrelse bifaldes af følgegruppen, der gerne ser så stor en rekreativ park som muligt. Andre fremhæver, at banestørrelsen ikke er anvendelig, da den ikke er godkendt til at afvikle turneringer i 11-mands fodbold, men kun kan anvendes til træning.

Denne bane har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Fuld 11-mands fodboldbane på 65x102 meter - banen vendes (Bilag 2).

En anden mulighed er at udvide banestørrelsen til en 11-mands fodboldbane. På grund af størrelsen skal banen nødvendigvis vendes. En stor bane vil medføre flere voksne brugere af banen, og dermed flere brugere af banen i det hele taget. Flere brugere vil medvirke til, at der er en større fornemmelse af tryghed i parken. Der er ingen andre 11-mands kunstgræsbaner på Nørrebro/Bispebjerg. En turneringsbane vil sandsynligvis i højere grad henvende sig til andre brugere end beboerne på Nørrebro i forhold til de mindre banestørrelser. Tilhængere af den rekreative park fremfører, at en stor kunstgræsbane i parken medfører et mindre restareal med rigtigt græs til afslapning, familiehygge og store arrangementer.

Der er ikke i projektet afsat midler til omklædningsfaciliteter og der kan ikke anlægges parkeringspladser i forbindelse med aktivitetsparken.

En forøgelse af banestørrelsen fra 45x90 til 65x102 koster yderligere 3,2 mio. kr. Hvis 11-mandsbanen vælges, uden der gives tillægsbevilling, vil konsekvensen være, at forvaltningen må skære ned på andre elementer i parken. Da anlægsbudgettet i forvejen er meget lille, vil den resterende park komme til at fremstå uden legeplads, opholdspladser og kun med sparsom beplantning.  

 

Reduceret bane til 7-mands fodbold på 51x65 meter - vendt eller tværliggende bane (Bilag 2).

Den tredje mulighed er at reducere banens størrelse, så den svarer til en 7-mands fodboldbane. Dette vil give plads til en mere rekreativ park, men stadig med mulighed for at spille fodbold året rundt indtil 12 års alderen.

En mindre fodboldbane vil reducere udgifterne til kunstgræsbane, hegn og belysning med ca. 0,9 mio. kr. Mindreudgiften anvendes til andre elementer i parken. Da anlægget af parken finansieres af både Københavns Kommune og Realdania vil en reduktion af projektøkonomien kun betyde en besparelse for TMF på 0,45 mio. kr.

Økonomi

Den nye aktivitetspark udvikles og anlægges i samarbejde med Realdania, som et af tre projekter i Mimersgade-kvarteret på Nørrebro. Realdania støtter aktivitetsparken med 8,9 mio. kr. Det samlede budget til aktivitetsparken er på 27,8 mio. kr.

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget ønsker at øge banestørrelsen til en 11-mands bane på 65x102 meter, kræver dette en tillægsbevilling på 3,2 mio. kr. Denne tillægsbevilling skal findes før sommerferien 2011 af hensyn til projektets tidsplan

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har besluttet banestørrelse, vil rådgiverne gå i gang med at projektere aktivitetsparken. Beslutningen skal træffes den 27. april 2011 for ikke at forsinke projektet. Parken forventes færdiganlagt i juni 2012, hvis vintermånederne tillader anlægsarbejde. Hvis det bliver endnu en hård frostvinter forventes parken færdig primo september 2012.

 

                Hjalte Aaberg                                /Torben Gleesborg

Beslutning

SF stillede ændringsforslag til indstillingen om, at 2. at punkt tilføjes sætningen:

 

” Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder indstilling om tillægsbevilling på de 3,2 mio.kr. Pengene anvises på Teknik- og Miljøudvalgets ledige anlægsmidler, idet de 19,8 mio.kr., der er afsat til ”genopretning af veje i kombination med andre projekter” reduceres med 3,2 mio.kr. - jf. dagsordenens pkt. (skal indføjes)”

Der blev stemt om ændringsforslaget.



Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
I X
Ø X

For stemte 6, imod stemte 1 og 4 undlod at stemme

 

Ændringsforslaget blev vedtaget.

 

Der blev stemt om indstillingens 3 at-punkter, hvoraf 1 skulle vælges:
 

For 1. at-punkt stemte: Ø

For 2. at-punkt stemte: A, F, C og I

For 3. at-punkt stemte; B og O

 


Indstillingens 2. at-punkt blev vedtaget, de øvrige at-punkter blev ikke vedtaget.

 


Det Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:

Det Radikale Venstre ønsker en 7-mandsbane, der kan bruges til turneringsformål og som samtidig giver plads til grønne og rekreative formål på DSB-arealet.
Til top