Mødedato: 27.04.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bannerreklamer på Axelborg

Se alle bilag

Drøftelse af den aktuelle sag og generel drøftelse af forvaltningens håndhævelse af reglerne for bannere på bygninger.

 

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter forvaltningens håndhævelse af reglerne for bannere på baggrund af en tilladelse til ophængning af bannere på Axelborg i 14 dage.

Problemstilling

Lars Dueholm (L) ønsker en drøftelse af bannere på Axelborg samt om forvaltningens håndhævelse af reglerne.

Løsning

Bannere på Axelborg

De 2 bannere er tilladt ophængt på facader af branchens hovedsæde Axelborg i hovedstaden i forbindelse med start på en treårig imagekampagne for hele landbrugserhvervet og i forbindelse med en event i bygningen som angivet i ansøgningen. I tidsrummet, hvor de to bannere skulle hænge på bygningerne, var branchens medlemmer samlet til specielt to store bestyrelsesmøder for henholdsvis virksomhederne og landmændene. Det var den 5. marts og 8. marts. I dagene derefter var der kick-off over for kommunikationschefer fra udvalgte medlemsvirksomheder. Fotos af bannerne fremgår af bilag 1.

 

Forvaltningen har vurderet, at når denne event fandt sted inde på Axelborg, Landbrugsrådet hovedsæde, som er en bygning placeret centralt i byen, så havde det en informativ betydning for byen som hovedstad. Derfor er der givet tilladelse til ophængning af bannerne i 14 dage i henhold til de generelle retningslinjer.

 

Det er naturligvis altid en nærmere afvejning, hvornår der er tale om et særligt kulturelt arrangement, fremstød eller lignende jf. retningslinjerne, der er anført herunder. Forvaltningen har vurderet, at dette var tilfældet for arrangementet på Axelborg.


Generelle regler.

Retningslinjerne ”Skilte og reklamer i København”, der bl.a. indeholder regler for ophængning af bannere, er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 29. oktober 2008.

I retningslinjerne står der bl.a. om stilladsreklamer og reklameduge:

• Permanent ophængning af reklamebannere godkendes generelt ikke. Reklameduge godkendes generelt ikke på tomme bygninger eller dele af bygninger under ombygning.
• Midlertidig ophængning af bannere godkendes i nærmere afgrænsede perioder i forbindelse med særlige kulturelle arrangementer, fremstød og lignende.(De afgrænsede prioder er internt fastsat til 14 dage)

Udgangspunktet er, at retningslinjerne er gældende for alle bygninger uanset anvendelsen. Hjemmelen til at håndhæve retningslinierne sker med henvisning til en lokalplan eller en servitut, som regulerer den enkelte ejendom. Hvis en sådan regulering ikke eksisterer, er det byggelovens § 6D, som giver den fornødne hjemmel til at håndhæve retningslinjerne.

 

For bannerne på Axelborg har forvaltningen således godkendt en ophængning i en afgrænset periode. Såfremt banneret ikke er godkendt, vil den nedenfor anførte procedure sættes i kraft, såfremt forvaltningen modtager en klage over det.

 

Ved ulovlig ophængning af bannere foregår håndhævelsen af retningslinjerne på den måde, at forvaltningen tager telefonisk kontakt til ejendommens ejer, der er ansvarlig for, at der indhentes en tilladelse. Med den telefoniske henvendelse oplyser forvaltningen om, at der er ophængt banner uden tilladelse, og at en godkendelse ikke er realistisk. Denne kontakt tages inden den formelle forvaltningsretlige sanktionsproces igangsættes, der indebærer en varslingsskrivelse fulgt op af et påbud og efterfølgende politianmeldelse. Det er forvaltningens tydelige erfaring, at denne direkte kontakt er langt den mest effektive og også i den forbindelse, at de allerfleste aftaler om nedtagning af ikke tilladte bannere indgås. Hvis en grundejer er meget afvisende over for nedtagning af banneret, vil processen med en afslutningsvis anmeldelse hos politiet oftest blive yderst langtrukken.

 

Det skal bemærkes, at forvaltningen ikke er forpligtet til at foretage opsøgende arbejde for at håndhæve retningslinjerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser ud over ressourcetræk til administration af retningslinjerne.

Videre proces

Notat om forvaltningens administration af ”Skilte og reklamer i København” er sideløbende med denne drøftelsessag til vurdering i udvalget. Teknik- og Miljøudvalget tager i den forbindelse stilling til reglerne i ”Skilte og reklamer i København” og administrationen heraf.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Tina Saaby

 

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top