Studietur for Teknik- og Miljøudvalget i 2011
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. marts 2011 blev der stillet forslag om, at udvalget i 2011 tager på studietur til Hamborg. Udvalget var i 2010 på studietur til Shanghai. Af hensyn til budgetlægning og forvaltningens planlægning er der behov for en afklaring af praksis for udvalgets studietur fremadrettet.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender:
-
at udvalget opretholder praksis i udvalget, hvor udvalget i en valgperiode er på en oversøisk studietur og tre europæiske studieture.
-
at Teknik- og Miljøudvalget i uge 43 (mandag til torsdag) 2011 tager på studietur til Hamborg med fokus på klima, grøn mobilitet og det gode storbyliv.
-
at udvalget ultimo 2011 forelægges forslag til destination for studieturen i 2012 og ultimo 2012 forelægges forslag til destination for studieturen i 2013. Dette med henblik på at kunne forelægge Teknik- og Miljøudvalget relevante og aktuelle forslag, der vil give væsentligt udbytte i forhold til udvalgets aktuelle arbejde.
Problemstilling
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. april 2010 besluttede udvalget, at tage på studietur til verdensudstillingen i Shanghai. Hermed blev der gjort op med den tidligere praksis i udvalget om, at udvalget i en valgperiode var på en oversøisk studietur i tredje valgår samt tre europæiske studieture i de andre år. Det blev på samme møde nævnt, at det kunne overvejes, at undlade de europæiske studieture og i stedet forberede to oversøiske ture i valgperioden.
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. marts 2011 blev der stillet forslag om, at udvalget i 2011 tager på studietur til Hamborg. Inden der kan udarbejdes forslag til program for en studietur til Hamborg, har forvaltningen behov for en konkret beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget om, at udvalget skal på studietur i 2011 og at Hamborg skal være destinationen.
Tillige har forvaltningen af hensyn til budget og planlægning brug for en afklaring af, om forvaltningen fortsat skal arbejde efter tidligere praksis, der lægger op til tre europæiske studieture i indeværende og de kommende to år.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen er af den opfattelse, at der i flere europæiske storbyer (f.eks. Hamborg, Zürich, London og Stockholm) er en udvikling i gang, der i forhold til klima, grøn mobilitet og det gode storbyliv er banebrydende og i verdenseliten. Studieture til disse byer rummer derfor gode muligheder for inspiration, erfaringsudveksling og netværksdannelse for Teknik- og Miljøudvalget. Forvaltningen har tillige kontakt til fagforvaltningerne i flere europæiske storbyer og har derigennem mulighed for relativt nemt at tilrettelægge særdeles relevante og fagligt ”tunge” studieture.
Det er derfor forvaltningens indstilling, at Teknik- og Miljøudvalget opretholder praksis med såvel europæiske som oversøiske destinationer for udvalgets studieture.
Hamborg
Det foreslås i den forbindelse, at studieturen i 2011 går til Hamborg. Hamborg er i 2011 Europæisk Miljøhovedstad. Byen vandt prisen for sine mange klimatiltag herunder brintprojekter, energirenovering, passivhuse og bæredygtig byudvikling i bydelen HafenCity. HafenCity er en havnebydel på 157 ha der udvider byens centrum med 40 pct. Derudover kan man i disse år besøge byggeudstillingen ”Hamburg IBA”, der bruges som lokalt laboratorium til afprøvning af nye løsninger og tiltag indenfor konvertering af industribyggeri, landskabstransformation, nye boligformer, energiløsninger, borgerinddragelse og kunst. Endeligt kan det nævnes, at Hamborgs borgmester kommer på besøg i København i slutningen af juni, hvilket åbner mulighed for, at planlægge en studietur, der i høj grad kan tilpasses udvalgets særlige ønsker og interesser. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at turen arrangeres i uge 43 eller alternativt i december begge uger fra mandag til torsdag.
London
Et andet meget relevant forslag til en europæisk studietursdestination i denne valgperiode er London. London har rykket sig meget i forbindelse med afholdelsen af OL i 2012. Byplanlægningen i forbindelse med OL og bygningen af den nye bæredygtige bydel Stratfort City vil således være både spændende og interessant for Teknik- og Miljøudvalget. Endvidere har London for flere år siden indført trængselsafgifter, der har reduceret trafikken i city væsentligt, ligesom byen for relativt nyligt har ibrugtaget et nyt bycykelsystem. Endeligt rykker London også i forhold til klimainvesteringer, som udvalget fik et indtryk af på verdensudstillingen i Shanghai.
Stockholm
Et tredje forslag til en europæisk studietursdestination i denne valgperiode kunne være Stockholm, der ligesom London har gode erfaringer med trængselsafgifter. Ligeledes har Stockholm arbejdet med udviklingen af bydelen Hammerby Sjøstad, hvor der på flere områder kan drages paralleller til Københavns udvikling af Nordhavn. Det bør her nævnes, at forvaltningen har særdeles gode embedsmandskontakter til Stockholm og kommunen har for nyligt haft besøg af Stockholms stadsarkitekt i København.
Ud over de konkretiserede forslag til studietursdestinationer i ovenstående, er forvaltningen af den opfattelse, at det kunne være relevant for Teknik- og Miljøudvalget at besøge: Strasbourg, der er Frankrigs frontløber i forhold til grøn mobilitet. Paris der i forhold til byudviklingen har meget at byde på samt en lidt længere studietur, hvor man besøger de tre ”grønne” byer: Zürich, Basel og Freiburg.
Økonomi
Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Erfaringsmæssigt vil en studietur i europa beløbe sig til omkring 130.000,- kr. men det afhænger af det endelige program, som vil blive forelagt udvalget senere.
Videre proces
-
Pernille Andersen
/Dorthe Elise Svinth