Mødedato: 27.04.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Strategi for parkering under udbygningsperioden i Ørestad Syd og Ørestad City.

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til en strategi for hvordan parkeringen i Ørestad Syd og Ørestad City skal håndteres i udbygningsfasen.

 

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.                  at TMU tiltræder den foreslåede strategi

2.                  at TMF bemyndiges til at behandle ansøgninger om dispensation til midlertidig terrænparkering i overensstemmelse med strategien
3.          at TMU hvert halve år orienteres om hvilke dispensationer, der er givet i den forgangne periode

Problemstilling

Håndteringen af parkering i Ørestad er fastlagt i lokalplanerne for området.
 

Teknik- og Miljøudvalget vedtog på møde i juni 2010, at alle dispensationer til midlertidig terrænparkering i Ørestad skal behandles i udvalget. Udvalget tilkendegav samtidig, at man fremover ikke kan forvente midlertidige dispensationer til parkering på terræn i Ørestad.

By & Havn ydtrykte efterfølgende stor bekymring over denne beslutning, der skabte megen usikkerhed i forhold til investeringer i den videre udvikling af Ørestad.

Udvalgets beslutning i juni 2010 var en ændring fra den indtil da gældende strategi for håndtering af parkering i Ørestad, som var tiltrådt af såvel det daværende Ørestads Selskab og det daværende Bygge- og Teknikudvalg i 2001. I denne strategi indgik blandt andet, at mens parkeringen efter udbygningen af Ørestad i vid udstrækning skal ske i konstruktion, ville By & Havn under udbygningsperioden få de nødvendige tilladelser til at etablere parkering på terræn. Der var på det tidspunkt enighed om, at det i udbygningsfasen kan være nødvendigt at inddrage arealer fastlagt til byggefelter til parkeringspladser på terræn, og at forvaltningen i hvert tilfælde skal godkende byggefelters anvendelse til parkering.

Teknik- og Miljøforvaltningen indledte i efteråret en dialog med By & Havn på baggrund af den store usikkerhed beslutningen i juni affødte.

Dialogen har resulteret i et forslag til en ny og mere præcis strategi for at sikre en hensigtsmæssig etablering af parkeringspladser i Ørestad i udbygningsperioden. Forslaget til strategi præciserer mere tydeligt, hvornår der vurderes at være behov for midlertidigt at etablere parkering på terræn. Der er lagt vægt på at de midlertidige løsninger tilgodeser behov hos de der bor og arbejder i området, fremstår velanlagt, og giver såvel kommunen som By & Havn sikkerhed under udbygningen af Ørestad. For By & Havn som investorer er det af stor betydning, at der er en klar linje og en sikkerhed omkring kommunens krav.

 

Der kan ikke i en lokalplan optages bestemmelser om midlertidighed. Derfor er det heller ikke muligt at udarbejde lokalplantillæg for Ørestad om midlertidig parkering. Kommunen kan vælge at dispensere fra lokalplanen i en kortere eller længere periode, såfremt der er planmæssige forhold der taler for en dispensation.

 

Afgørelser om dispensationer fra lokalplaner er normalt delegeret til forvaltningen, medmindre der i sagen vurderes at være særlige principielle aspekter eller mange indsigelser fra naboer. Det daværende Bygge- og Teknikudvalg delegerede i 2001 som omtalt også kompetencen til at træffe beslutning om ansøgninger ud fra den daværende strategi til forvaltningen. Såfremt Teknik- og Miljøudvalget kan tiltræde den foreslående strategi, der er vedlagt som bilag 1, anbefaler forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget igen delegerer kompetencen, således at forvaltningen bemyndiges til at træffe beslutning om ansøgninger vedrørende midlertidig parkering på terræn, såfremt ansøgningerne vurderes at være i overensstemmelse med strategien. For at sikre udvalgets kendskab til sagerne foreslås det, at forvaltningen redegør for afgørelser vedrørende dispensationer hvert halve år.

 

I dag er ca. 1/3 af Ørestad udbygget. Der bor ca. 6.200 mennesker og arbejder ca. 11.500 personer i bydelen. Der er etableret flere permanente parkeringsanlæg samt en række midlertidige anlæg på terræn og gjort en del erfaringer med de midlertidige anlæg.
  

Løsning

Strategi for parkering i Ørestad City

Ørestad City er ca. 75 % udbygget. Der er bygget to parkeringshuse, VM-Bjerget og parkeringshuset ’Kay Fisker’ beliggende bag Ørestad Gymnasium. Et tredje parkeringshus med 747 pladser er ved at blive opført ved Edvard Thomsens Vej. Det forventes ibrugtaget 4. kvartal 2011. Endelig er der den store parkeringskælder ved Fields. Parkering i konstruktion dækker herved fuldt ud det nuværende behov for parkering i forhold til udbygningen i dele af området, i de øvrige delområder er der en blanding af parkering i konstruktion og midlertidige terrænparkeringspladser.

 

Strategien foreslår, at den fremtidige håndtering baserer sig på at midlertidig terrænparkering koncentreres til endnu tomme byggefelter. For hver eksisterende plads er et forslag til videre forløb.

 

Strategi for parkering i Ørestad Syd samt Ørestad City Syd

Knap 10 pct. af byggeriet i Ørestad Syd er realiseret. Der er i alt i Lokalplan 398 krav om etablering af 5.000 parkeringspladser og heraf 10 pct. på terræn. Der er indtil videre anlagt en midlertidig parkeringsplads på terræn nord for boligbebyggelsen ’Stævnen’ og en mindre plads vest for ’8TALLET’. Til dækning af behovet ønsker By & Havn snarest at anlægge yderligere én midlertidig parkeringsplads på terræn, samt en udvidelse af pladsen vest for ’8TALLET’, så der i alt vil være anlagt ca. 580 parkeringspladser i Ørestad Syd.

 

Under forudsætning af at de planlagte byggerier med påbegyndes i løbet af 2011, vil By & Havn igangsætte byggeri af parkeringshus nord for ’Stævnen’ inden 1. januar 2012.

 

Parkeringspladser i området Hannemansparken etableres som parkeringshuse og -kældre ved udviklingen af området.

 

I den fremtidige udbygning af selve Ørestad Syd vil parkeringshuse blive etableret når der er givet ibrugtagningstilladelse til 60 % af det samlede etageareal i en radius af max. 250 m fra centrum af et p-hus.

 

Det betyder, at hvis et p-hus placeres, så der er forudsat bebyggelse 360 grader rundt om p-huset, kan der inden for en 250 m radius opføres ca. 225.000 m2 byggeri. 60 pct. heraf svarer til ca. 160.000 m2.

 

I perioden frem til etablering af de enkelte parkeringshuse håndteres parkeringsbehovet i Ørestad Syd ud fra følgende principper:

 

  • Midlertidig terrænparkering kan i udbygningsfasen etableres på arealer, der så vidt muligt er udlagt til enten parkeringshus eller som byggefelt i lokalplanen. Friarealerne skal berøres så lidt som muligt, og arealer udpeget til fælles friarealer anvendes ikke - heller ikke midlertidigt - til parkeringspladser.
  • Pladserne skal ikke anlægges så store, at fleksibiliteten forringes og gangafstanden opleves for stor for brugerne dvs. op til ca. 250 m. fra matrikel til centrum af et parkeringsanlæg.
  • Pladserne skal fremstå indbydende med en fast belægning, afvanding og beplantning og skal medføre, at det både visuelt og funktionelt bliver en fordel for de omkringboende. De må gerne tilbyde muligheder for ophold eller aktiviteter. Pladserne må ikke hegnes på en måde der forhindrer færdsel til fods og på cykel over arealet.
  • Der kan opereres med midlertidige dispensationer der rækker længere end 3 år. Tidsbegrænsningen skal baseres på en vurdering af udbygningstakten på det konkrete tidspunkt. Formålet med en længere frist er at give bedre muligheder for at opnå velfungerende og velindrettede parkeringspladser, samt give By & Havn, beboerne og brugerne i området en øget driftssikkerhed.

 Lokalplanen for Ørestad Syd dækker et meget stort areal, det er landets største lokalplan til dato, og udbygningstakten er pt. moderat. Det vurderes, at der med den nuværende udbygningstakt kan være en planmæssig begrundelse for at enkelte parkeringspladser kan ligge midlertidigt i op til 10 år.

Økonomi

Strategien medfører ingen udgifter for kommunen.

Videre proces

Såfremt strategien vedtages vil TMU fremover blive orienteret om eventuelle midlertidige dispensationer fra lokalplanen vedr. parkering på terræn.

 

 

         Hjalte Aaberg                                                                    Tina Saaby

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 


Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev ikke vedtaget.
Til top