Mødedato: 27.03.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ansøgninger til National Cykelpulje 2023

Se alle bilag
Teknik- og Miljøforvaltningen ansøger den nationale cykelpulje om medfinansiering til fem projekter med samlede anlægsudgifter på 57,1 mio. kr., hvoraf det ansøgte beløb udgør 25,8 mio. kroner. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til ansøgninger. Realisering af projekterne forudsætter, at der afsætter midler hertil i Budget 2024.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der søges om medfinansiering fra Den Nationale Cykelpulje 2023 til projekter inden for cykelområdet, herunder at finansiering henvises til forhandlingerne om Budget 2024, såfremt medfinansiering modtages, jf. løsningsafsnit.

Problemstilling

I infrastrukturplan ”Danmark fremad 2035” er der afsat en national cykelpulje med udmøntning af 60 mio. kr. til medfinansiering af anlægsprojekter, samt 5 mio. kr. til videns- og innovationsprojekter i 2023. Puljen er årligt tilbagevendende med varierende midler til medfinansiering. Det vil være muligt at søge medfinansiering til anlægsprojekter frem til 2035.

Københavns Kommune har i den forbindelse mulighed for at søge om medfinansiering til cykelfremmende tiltag. Der ydes op til 40% medfinansiering til anlæg af cykelinfrastruktur, op til 50% medfinansiering til projekter, der forbedrer trafiksikkerhed på skoleveje, samt op til 100% finansiering af videns- og innovationsprojekter. Såfremt Københavns Kommune modtager medfinansiering til de ansøgte projekter, forudsætter realiseringen af projekterne, at der afsættes midler i Budget 2024 til den del, som Københavns Kommune skal finansiere. Projekterne, der søges medfinansiering til, vil indgå i udvalgets budgetpakke om 'Cykelby og sikre skoleveje' til forhandlingerne om Budget 2024, såfremt projekterne modtager medfinansiering fra den Nationale Cykelpulje.

Indstillingen blev sendt retur til forvaltningen af Teknik- og Miljøudvalget den 13. marts 2023 med henblik på uddybning af projektbeskrivelserne af de projekter, som forvaltningen ansøger om medfinansiering til. Forvaltningen har på den baggrund opdateret bilag 2.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udvalgt en række projekter, som forvaltningen ansøger om medfinansiering til. Projekterne beløber sig samlet set til 57,1 mio. kr., hvoraf medfinansieringen, der ansøges om, udgør 25,8 mio. kr. Ved udførelse af projekterne skal der afsættes det fulde beløb i anlægsmåltal. Projekterne har ikke været ansøgt tidligere.

Projekterne er valgt på baggrund af Københavns Kommunes strategier og plangrundlag på cykelområdet, samt ud fra følgende kriterier, som Vejdirektoratet lægger til grund for tildeling af midler fra Cykelpuljen:

  • Bedre sammenhængende cykelinfrastruktur på tværs af kommunegrænser.
  • Bedre fremkommelighed på cykelstier og nye cykelstier, der styrker pendling i såvel større som mindre kommuner.
  • Flest mulige cykelpendlere får gavn af projektet.
  • Forbedringer af trafiksikkerhed og sammenhæng på skolevejsnet.

Ansøgning

Beskrivelse (Se bilag 2 for uddybende beskrivelse)

Anlægs-overslag

Tilskuds-grad

Ansøgt tilskud

Nedlæggelse

af p-pladser

Supercykelsti – Kystbaneruten

Punktvise anlægsforbedringer på Strandvejen og servicetiltag til indvielse

af ny supercykelsti i samarbejde med Gentofte Kommune.

10,5 mio. kr.

40%

4,2 mio. kr.

Ingen

Bedre cykelfrem-kommelighed, tryghed og sikkerhed på H.C. Andersen Boulevard

Etablering af højresvingsforbud og bundne højresving* for biler i seks kryds på H.C. Andersens Boulevard

samt anlæg af fremførte cykelstier.

13,7 mio. kr.

40%

5,48 mio. kr.

0- 4 pladser

i grøn betalingszone

Forbedret fremkomme-lighed og skolevejsforhold på Vester Voldgade

Gennemførte fortov og cykelsti i krydset Vester Voldgade / Ny Kongensgade, etablering af midterhelle samt nedlæggelse af signalregulering. Der er tidligere udarbejdet budgetnotat for initiativet

i forbindelse med budget 2023 (TM163 – Initiativ 3a)

6,5 mio. kr.

50%

3,25 mio. kr.

2-4 pladser

i grøn betalings-zone

Nørrebroruten – forbedrede krydsningsforhold ved Hillerødgade

Etablering af sideheller mellem vejbane og cykelsti for at forbedre krydsningsforhold af Hillerødgade for cyklister på Nørrebroruten. Der er tidligere udarbejdet budgetnotat for initiativet i forbindelse med budget 2023 (TM268 – Scenarie 2)

3 mio. kr.

40%

1,2 mio. kr.

Ingen

Tryg og sikker skolevej på Nygårdsvej

Nygårdsvej er en central skolevej med meget gennemkørende trafik og varelevering. Der er dårlige oversigtsforhold og ingen cykelfaciliteter. Nygårdsvej ensrettes, og der etableres modstrømscykelsti. Denne løsning blev vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget 15. marts 2021, men er endnu ikke finansieret. Der er tidligere udarbejdet budgetnotat for initiativet i forbindelse med budget 2021, 2022 og 2023 (TM182)

23,4 mio. kr.

50%

11,7 mio. kr.

46 i gul betalings-zone

* Bundet højresving er en højresvingsbane til biler med en separat signalfase, så ligeudkørende cyklister og højresvingende biler ikke har grønt på samme tid.

Politisk handlerum

Det er også muligt at vælge at ansøge om medfinansiering til færre projekter og/eller til følgende to projekter:

  • Forbedrede cykelforhold på Mimersgade. Forvaltningen har valgt ikke at ansøge om projektet pga. størrelsen af de samlede anlægsomkostninger på 35,5 mio. kr., hvilket forvaltningen vurderer vil mindske sandsynligheden for at opnå tilskud. Projektet er identisk med 'Resultat af foranalyse om sikker skolevej Mimersgade, Nørrebro’ som blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 6. februar 2023.
  • Forbedringer af supercykelsti langs Ryvangs Allé. Forvaltningen har valgt ikke at ansøge om projektet pga. størrelsen af de samlede anlægsomkostninger på 36 mio. kr., samt endnu ikke afklarede spørgsmål omkring anlægsprojektets konsekvenser for træer og placering af belysningsmaster.

Økonomi

De anførte anlægsomkostninger vil blive yderligere kvalificeret forud for udarbejdelsen af ansøgningerne og vil således kunne ændre sig en smule.

Beregningsmetoden af bygherreomkostninger er forskellig i Vejdirektoratet og Teknik- og Miljøforvaltningen. Den samlede anlægsøkonomi for anlægsprojekterne vil derfor være lidt højere ved udarbejdelse af budgetnotat end angivet i tabellen ovenfor.

Såfremt Vejdirektoratet giver tilsagn om støtte, vil Københavns Kommunes medfinansiering skulle findes ved kommende budgetforhandlinger, hvor de kan indgå som kandidat til kategorien rettidig omhu. Accept af tilskud skal ske senest et år efter tilsagnet er givet. Vejdirektoratet forventes at give tilsagn om støtte i juni 2023. Projektet skal være fuldt afsluttet senest seks år fra tilsagnsdatoen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen ansøge om medfinansiering til projekterne, inden ansøgningsfristen udløber den 14. april 2023. Såfremt Vejdirektoratet giver tilsagn om medfinansiering, vil forvaltningen udarbejde budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2024 for den del af anlægsprojekterne, som Københavns Kommune skal finansiere.

 

Søren Wille

 

                                                          /Peter Højer

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. marts 2023

 

Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at projektet om Ryvangs Allé indgår.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at projektet ’Forbedret fremkommelighed og skolevejsforhold på Vester Voldgade’ udgår.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 4 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A og C.

Imod stemte: B, F, V, Ø og Å.

 

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det er for det Konservative Folkeparti og Venstre en forudsætning, at der skaffes finansiering til anlæggelse af erstatningsparkeringspladser, der hvor belægningsprocenten er høj.” 

 

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Den nationale infrastrukturaftale reserverede kun tre milliarder til cyklisme trods dens samlede pulje på et trecifret milliardbeløb. Det er en stor ærgrelse for København, der i den grad kalder på investeringer for at beholde førertrøjen som verdens bedste cykelby. En titel, der ikke alene gavner hovedstaden, men hele Danmarks internationale brand. Partierne (Radikale Venstre) så gerne, at et større beløb var til rådighed, så omstillingen af trafikken i København i højere grad kunne blive på cyklernes præmisser.”

 

 

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vi er ikke trygge ved nedlæggelsen lysregulering i krydset Vester Voldgade/Ny Kongensgade da krydset ligger central i forhold til den lokale folkeskole, og en fjernelse af lysregulering vil skabe en væsentlig mere utryg skolevej.”

Til top