Mødedato: 27.03.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fælles gårdhave i Rosenhavenkarréen, Østerbro

Se alle bilag
For at fastlægge om der i Rosenhavenkarréen er ønske om en fælles gårdhave, skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om der skal gennemføres en fornyet interessetilkendegivelse efter de nye gældende kriterier blandt karréens beboere, ejere og erhvervsdrivende.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der for at afklare det videre forløb for en eventuel fælles gårdhave i Rosenhavenkarréen (tidl. Den Franske Have), Holsteinsgade 17-31, Saabyesvej 4-10, Rosenvængets Allé 32-44 og Livjægergade 39-45, gennemføres en ny interessetilkendegivelse, der skal afdække, om der er interesse for en fælles gårdhave.

Problemstilling

Forvaltningen gennemførte i efteråret 2014 en afstemning i Rosenhavenkarréen efter de da gældende kriterier for opbakning til fælles gårdhaveprojekt, som viste, at der var opbakning til det udarbejdede fælles gårdhaveprojekt. I april 2015 vedtog Teknik- og Miljøudvalget nye kriterier for opbakning, som afstemningsresultatet fra 2014 ikke opfylder.

Etablering af en fælles gårdhave i Rosenhavenkarréen er således fanget mellem de to afstemningskriterier, da gårdhaven skal fremmes som følge af de gamle afstemningskriterier, mens projektet skal lukkes som følge af de nye kriterier. Forvaltningen vurderer, at det er imod god forvaltningsskik at træffe beslutning om et fælles gårdhaveprojekt på et beslutningsgrundlag, der er ændret efter interessetilkendegivelse og afstemning.

Da der desuden er splittelse i Rosenhavenkarréen i opbakningen til, om der skal etableres en fælles gårdhave, skal udvalget tage stilling til, om processen for mulig etablering af fælles gårdhave i Rosenhavenkarréen skal startes forfra, så der gennemføres en ny interessetilkendegivelse efter de nye afstemningskriterier for at fastslå, om der i Rosenhavenkarréen er interesse for en fælles gårdhave, eller om projektet skal lukkes.

Løsning

Borgerrepræsentationen har den 13. januar 2014 delegeret beslutningskompetencen til vedtagelse af forslag og beslutninger om fælles gårdhaver til Teknik- og Miljøudvalget.

Ændrede kriterier for opbakning til fælles gårdhaver
Teknik- og Miljøudvalget vedtog de første kriterier for opbakning den 11. marts 2013. De indebar, at mindst 2/3 af ejere og beboere skulle være for etableringen af en fælles gårdhave, og at Ja-ejendommene skulle repræsentere mindst 50 % af bruttoetagearealet. Forvaltningens praksis var, at opbakningsundersøgelsen skulle dokumentere, at højst 1/3 af alle stemmeberettigede var imod. Efter disse kriterier var der opbakning i Rosenhavenkarréen til det fælles gårdhaveprojekt, idet 31,6 % var imod det fælles gårdhaveprojekt.

Teknik- og Miljøudvalget ændrede kriterierne for opbakning til fælles gårdhaver den 27. april 2015 på baggrund af kritik af opgørelsesmetoden fra flere karréer, herunder Rosenhavenkarréen. Kritikken gik på, at opgørelsesmetoden ikke var i overensstemmelse med de krav til opbakning, der var gældende, og at der var fejl i omdelingen af afstemningspostkort og optælling af stemmerne. Teknik- og Miljøudvalget ændrede opbakningskravet til, at mindst 2/3 af de afgivne stemmer skal være for, og at afstemningen skal gennemføres digitalt via e-boks. Også efter disse kriterier skal ja-ejendommene desuden repræsentere mindst 50 % af bruttoetagearealet.

I Rosenhavenkarréen var der tilslutning til etablering af en fælles gårdhave efter de tidligere kriterier, der var gældende på afstemningstidspunktet, men ikke efter de nye kriterier.

Forvaltningen kan ikke afvise og lukke det fælles gårdhaveprojekt, da forvaltningen vurderer, at det er imod god forvaltningsskik at træffe beslutning om en fælles gårdhave på et beslutningsgrundlag, der er ændret med tilbagevirkende kraft, da denne ændring ikke kunne forudses af de stemmeberettigede. Det vurderes også, at det er i strid med kommunens vejledningspligt forud for afstemningen at oplyse parterne om, at afstemningen vurderes efter de tidligere kriterier, men efterfølgende opgøre afstemningen efter de nye kriterier. Opgørelsen vil på det grundlag ikke blive retvisende.

Ejendommene i Rosenhavenkarréen er splittede i deres opbakning til en fælles gårdhave. I afstemningen fra 2014 var ni ejendomme for en fælles gårdhave og fem imod. Flere ejendomme har løbende henvendt sig til forvaltningen med ønske om en afklaring på gårdhaveprojektet. Flere nej-ejendomme, primært E/F Den Franske Have, ønsker projektet lukket, mens flere Ja-ejendomme, primært E/F Holsteinsgade 19-21, ønsker projektet gennemført. Forløbet om en fælles gårdhave i Rosenhavenkarréen og dialogen med de implicerede er kronologisk beskrevet i bilag 1. De eksisterende forhold vises i bilag 2.

Forvaltningens forslag til tilvejebringelse af et beslutningsgrundlag

Da ejendommene i Rosenhavenkarréen er splittede i deres opbakning til en fælles gårdhave, vil en administrativ beslutning om både en gennemførelse af det udarbejdede gårdhaveprojekt og en lukning af projektet give utilfredshed hos enten modstandere eller tilhængere af det fælles gårdhaveprojekt. Forvaltningen foreslår derfor, og af hensyn til god forvaltningsskik og kommunens vejledningspligt, at processen med at afdække opbakningen til en fælles gårdhave i Rosenhavenkarréen startes forfra med en ny interessetilkendegivelse efter de nye afstemningskriterier. Interessetilkendegivelsen skal klarlægge, om der i karréen er ønske om en fælles gårdhave, eller om projektet skal lukkes. Herved vil processen for Rosenhavenkarréen køre efter de nye afstemningskriterier, som andre fælles gårdhaveprojekter. For at sikre at de berørte har tilstrækkelig information til at kunne træffe beslutning om, hvorvidt de ønsker en fælles gårdhave eller ej, vil forvaltningen gennemføre en øget kommunikationsindsats. Denne er beskrevet i bilag 3.

Interessetilkendegivelsen gennemføres via e-boks. Beboere, ejere og erhvervsdrivende i karréen spørges, om de ønsker en fælles gårdhave. De oplyses desuden om, at det i givet fald indebærer, at der skal gennemføres en ny afstemning og en høring om et konkret gårdhaveprojekt. Opbakningen til en ny gårdhave skal indfri de gældende opbakningskrav til fælles gårdhaver, for at projektet kan indstilles til fornyet afstemning og høring. Interessetilkendegivelsen skal således vise, at der er opbakning fra mindst 2/3 af de afgivne stemmer, og at ja-ejendommene repræsenterer mindst 50 % af bruttoetagearealet for, at projektet kan køre videre.

Forløbet efter interessetilkendegivelsen

Efter interessetilkendegivelsen orienteres Teknik- og Miljøudvalget om resultatet. Interessetilkendegivelsen vil vise, om der kan arbejdes videre med den fælles gårdhave enten i fuld skala eller beskåret, eller om projektet lukkes grundet for lille interesse.

Er der interesse for et fælles gårdprojekt, vil forvaltningen med de ejendomme, der indgår i projektet, tilrette skitseprojekt til den fælles gårdhave til den relevante afgrænsning. Skitseprojektet til den fælles gårdhave fremlægges Teknik- og Miljøudvalget, der tager stilling til enten at lukke projektet, eller om det indstillede skitseprojekt for fælles gårdprojekt (enten i fuld skala eller beskåret) skal sendes i høring og digital afstemning i otte uger i de ejendomme, der indgår i projektet.

Viser afstemningen, at der fortsat er tilslutning til projektet, indstilles det til endelig beslutning i Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen.

Herefter inddrages ejere, beboere og erhvervsdrivende i detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift.

Processen for Rosenhavenkarréen startes således op forfra og kører derefter på samme måde som andre fælles gårdhaveprojekter.

Økonomi

Der er ikke forbundet økonomi med denne indstilling.

Videre proces

Interessetilkendegivelsen sættes i gang medio april 2017 og løber i tre uger. Hvis der ikke er tilstrækkelig opbakning til, at projektet fortsætter, lukkes projektet, og Teknik- og Miljøudvalget orienteres herom i maj 2017. Hvis der er tilstrækkelig opbakning til, at projektet kan fortsætte, vil forvaltningen indlede dialog med de ejendomme, der skal indgå i gårdhaven om projektets udformning og afgrænsning. Herefter vil Teknik- og Miljøudvalget i august 2017 få forelagt en indstilling om, at skitseforslaget sendes i høring og til afstemning. Herefter gennemføres otte ugers høring og afstemning. Er der tilstrækkelig opbakning til skitseforslaget, indstilles projektet til endelig beslutning i Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen i august 2018.

Beslutter Teknik- og Miljøudvalget, at der ikke skal gennemføres en ny interessetilkendegivelse, vil det fælles gårdhaveprojekt blive lukket. Sagsforløbet vil kunne indklages til statsforvaltningen, og gives der medhold i klagen, vil der kunne blive tale om, at klagemyndigheden tilbageviser sagen til fornyet behandling.

 

Pernille Andersen

/Anders Møller

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. marts 2017

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

 

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver.”

Til top