Mødedato: 27.03.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Første behandling af fælles gårdhave ved Skt. Kjelds Plads, Østerbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af afgørelse fra Byfornyelsesnævnet tage stilling til, om et revideret projektforslag til en fælles gårdhave med regnvandshåndtering skal sendes til afstemning og i høring.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at byfornyelsesforslaget om etablering af en fælles gårdhave og demonstrations­projektet Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads i karreen Bryggervangen 12-24, Ourøgade 19-33, Skt. Kjelds Gade 23-32 og Skt. Kjelds Plads 1-5 sendes til afstemning og offentlig høring i otte uger, jf. bilag 1.

Problemstilling

I budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) blev der afsat 20 mio. kr. til forsøg med klimatilpasning i fælles gårdhaver i Skt. Kjelds Kvarter, også kaldet Fremtidens Gårdhaver med LAR (Lokal Afledning af Regnvand). Borgerrepræsentationen vedtog den 12. november 2015 byfornyelses­forslaget og demonstrationsprojekt til Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads, hvorefter 29 garager i gården skulle nedrives. Ejeren af garagerne påklagede nedrivningen af garagerne til Byfornyelses­nævnet, som den 9. juni 2016 har afgjort, at garagebygningerne med 29 parkeringspladser i Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads skal bevares sammen med tilkørsel hertil.

Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, om et revideret projektforslag, der integrerer parkering i garager samt tilkørsel hertil i gårdhaven, jf. bilag 1, skal sendes til afstemning og i høring hos beboerne og ejerne.

Løsning

De tre Fremtidens Gårdhaveprojekter, som er dette ved Skt. Kjelds Plads, et ved Askøgade på Østerbro og et ved Straussvej i Sydhavnen, har til formål at afdække, hvordan kommunen kan sikre københavnerne adgang til rekreative arealer ved at etablere fælles gårdhaver og sam­tidig bidrage til gennem­førelsen af kommunens klimatilpasnings- og skybruds­planer. Beboere i karréen har søgt Københavns Kommune om at få etableret en fælles gårdhave, og karréen lever op til byfornyelseslovens støttekriterier.

Med Byfornyelsesnævnets beslutning af 9. juni 2016 er Borgerrepræsentationens beslutning af 12. november 2015 ophævet. Byfornyelsesnævnet har vurderet, at det ikke er nødvendigt at inddrage garageanlægget for at tilvejebringe tilfredsstillende opholdsarealer på grund af gårdarealernes størrelse og karakter, jf. bilag 2.

Det oprindelige projektforslag er udarbejdet på baggrund af Strategi til Byfornyelse 2009-2013 (BR 29. oktober 2009), hvor det er vedtaget, at udendørsarealer og pladser skal friholdes for motorkørsel og parkering, jf. bilag 3, oprindeligt projektforslag. Da gården er forholdsvis stor, vurderer forvaltningen, at et revideret projektforslag med 25 % mindre friareal, idet garagerne beholdes, stadig vil give en væsentlig forbedring af friarealerne for beboerne. Samtidig vurderer forvaltningen, at projektet fortsat har demonstrationsværdi i forhold til håndtering af hverdagsregn og skybrud.

Garagernes centrale placering i gården gør det muligt at etablere en stor sammen­hængende grøn gårdhave rundt om det buede garageanlæg. I stedet for at nedrive nogle af garagerne og integrere de resterende i gårdhavens indretning, som i det oprindelige forslag, afskærmes bilkørsel, parkering og garageanlægget fra resten af gårdhaven i det reviderede forslag, jf. bilag 1. Det reviderede projektforslag tager afsæt i det oprindelige forslags oplæg til beplantning, indretning og regnvandshåndtering med nedsivning og forsinkelse af regnvandet i gårdhaven.

Regnvandshåndtering
Gårdhaven vil blive udført med regnbede som et deltalignende areal, der forsinker og nedsiver regnvandet og viser et eksempel på, hvor­dan regnvandet kan bruges som en ressource, der bidrager til en særlig grøn og fro­dig gård. Gårdhavens indretning gør det muligt at afkoble 100 % af det regnvand, der falder i gårdhaven og på ejendom­menes tage mod gårdsiden. I det reviderede projektforslag etableres der to faskiner i nærheden af garage­anlægget for at kunne håndtere al hverdagsregn som i det oprindelige projektforslag. Ved skybrud ledes vandet til de omkringliggende skybrudsveje. Vand fra garageetagerne og arealet mellem garagebygningerne afkobles ikke i det reviderede projektforslag, da disse ikke indgår i fællesarealerne og gårdlaugets fremtidige drift.

Indretning, træer og cykelparkering 
Det oprindelige projektforslag lagde op til, at anvende nogle af garagebygningerne som til renovation og cykelparkering m.v. I det reviderede projektforslag etableres disse funktioner i selve gårdhaven. Der etableres et barnevognsskur samt fem skure og tre nicher til affald, jf. bilag 1.

Der plantes 40 nye træer og store buske ud over de eksisterende træer, som alle bevares. Da kørearealet mellem garagebygningerne ikke indgår i det reviderede projektområde, plantes der 33 færre træer og store buske end i det oprindelige projektforslag.

Der bliver 155 cykelparkeringspladser, mod 185 i det tidligere forslag, hvilket svarer til de 155 cykelparkeringspladser, der er i gården i dag. 155 cykelparkerings­pladser svarer til 0,58 cykel pr. bolig og 0,7 cykel pr. 100 m2 bolig.

Parkering
Byfornyelsesnævnets afgørelse betyder, at de 29 lovlige parkeringsplader i gårdens garager bevares og der sikres til- og fra kørsel til garagerne. Cirka halvdelen af garagerne anvendes i dag til lager, og en del af dem udlejes til udefra­kommende brugere. Trafikken er derfor minimal, men for at skabe tryghed og sikkerhed for brugerne af gårdhaven vil garageanlægget og kørearealer blive afskærmet fra de rekreative områder ved at bevare eksisterende mure og etablere markeringer, låger m.v.

I forbindelse med det oprindelige projektforslag var der ikke behov for erhvervstilkørsel eller -parkering. Forvaltningen undersøger om dette fortsat gælder. Hvis der er opstået behov herfor, indrettes plads hertil i gården i forbindelse med garageanlægget.

Beboerinddragelse
I forbindelse med udarbejdelsen af det oprindelige projektforslag har forvaltningen afholdt en række workshops med beboerne om indretning af gårdhaven.

I forbindelse med udarbejdelsen af et revideret projektforslag har forvaltningen været i dialog med ejerne, holdt møder med gårdgruppen, der består af ejer- og beboer­repræsentanter, samt afholdt to beboermøder. 75-100 beboere og ejere har deltaget i dette forløb.

Dialogforløbet viste en overvægt af beboere og ejere, som ønsker at få mulighed for at stemme om det reviderede projektforslag, der bevarer garageanlægget. Forløbet bekræftede også, at beboernes fortsat ønsker en grøn gårdhave, hvor der både er plads til ro, hyggekroge og til at holde fælles arrangementer. Derudover har forvaltningen fået input til placering af de funktioner, der tidligere var placeret i garagebygningerne.

Dialogen har ligeledes afdækket, at ejeren af garagebygningerne ikke ønsker, at området mellem garagerne begrønnes, eller at garageetagernes regnvand afkobles fra kloak. Ejere og beboere fra de øvrige foreninger ønsker, at den kommende gårdhave afskærmes så vidt muligt i forhold til bilkørsel og parkering.

Opbakningsundersøgelsen vil vise, om der er den fornødne opbakning til det reviderede projektforslag.

Hvis der ikke er den fornødne opbakning, vil forvaltningen udpege en ny demonstrations­gård, som ligger ud til en skybrudsplanvej for at sikre at et optimalt bidrag til kommunens overordnede skybruds- og klimatilpasning. Hvis der ikke kan udpeges en byfornyelsesegnet gård i Skt. Kjelds Kvarter, som ligger ud til en skybrudsplanvej, vil forvaltningen udpege en egnet gård et andet sted i København.

Økonomi

Staten refunderer op til 50 % af udgifterne ved etablering af det samlede projekt Fremtidens Gårdhaver med LAR.

Den samlede udgift til etableringen af det første demonstrationsprojekt Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads vurderes at blive 12,0 mio. kr. Der er afsat 5,2 mio. kr. til basis gårdhaveanlægget og 6,8 mio. kr. til forsøg med håndtering af regnvand (LAR og skybrud), jf. Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø). Tilskudsberegningen er vedlagt i bilag 4.

Ejerne afholder selv driftsudgifterne til gårdhaven i det fremtidige gårdlaug. Ejere og beboere har fået oplyst, at driftsudgifterne til en kommende fælles gårdhave typisk udgør 88-105 kr. om måneden for en lejlighed på 70 m². Herfra skal trækkes de udgifter, som ejendommen allerede i dag bruger til driften.

Videre proces

Byfornyelsesforslaget sendes i otte ugers offentlig høring og der udføres en opbakningsundersøgelse via e-boks. Hvis der er den fornødne opbakning, forventer forvaltningen at fremlægge et forslag til endelig beslutning om Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads for Teknik- og Miljøudvalget i tredje kvartal 2017.

Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads forventes anlagt sommeren 2018. Det oprindelige gårdhaveprojekt var planlagt anlagt medio 2016.

 

Pernille Andersen

/Anders Møller

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. marts 2017

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

 

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver.”

Til top