Mødedato: 27.03.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af ændring i regulativ for husholdningsaffald

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til offentlig høring af revideret regulativ for husholdningsaffald med henblik på indsamling af organisk affald – i det følgende kaldet bioaffald.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at den foreslåede ændring af § 9 om dagrenovation i regulativ for husholdningsaffald, jf. bilag 1, sendes i lovpligtig høring i perioden fra 28. marts til 2. maj 2017.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 5. september 2016, at der skal indføres kildesortering i etageboliger med indsamling af organisk affald (bioaffald), og at den nuværende frivillige ordning til indsamling af bioaffald i villaer gøres obligatorisk. Der skal være mulighed for fravalg af ordningen.

Teknik- og Miljøudvalget orienteres efterfølgende om processen for indsamlingen af bioaffald.

For at implementere beslutningen om sortering af bioaffald i hele kommunen er det nødvendigt at ændre § 9 i regulativet for husholdningsaffald. Regulativet skal fastsætte forskrifter om indsamlingsordningernes omfang og tilrettelæggelse mv., herunder krav om sortering, ikrafttrædelse mv.

Forslag til ny formulering af § 9 i regulativ for husholdningsaffald er vedlagt som bilag 1. Udvalget skal tage stilling til ændringen, som skal udsendes i lovpligtig høring i mindst fire uger.

Løsning

Regulativets § 9 beskriver, hvordan ordningen for dagrenovation er tilrettelagt i Københavns Kommune. Den afgørende ændring er, at dagrenovationen nu er delt op i to typer af affald:

  • Bioaffald, som fx består af bionedbrydeligt mad- og køkkenaffald såsom kød, grøntsager, frugter, kaffefiltre og lignende.
  • Restaffald, som hovedsageligt består af ikke-biologisk køkkenaffald, hygiejneaffald og mindre emner af kasserede materialer, der typisk frembringes af private husholdninger.

Med denne ændring af regulativet bliver bioaffald ikke en selvstændig ordning, så borgerne har dermed ikke formel pligt til at udsortere bioaffald fra restaffaldet. Men som udgangspunkt tilmeldes alle ejendomme ordningen og får stillet en beholder til rådighed, såfremt pladsen tillader det.

I etageejendomme afgør Teknik- og Miljøforvaltningen, hvilken kapacitet og beholdertype den enkelte ejendom bør have til bioaffaldet. Afgørelsen træffes på baggrund af adgangsforhold, pladsforhold og affaldsmængde.

Villaer og rækkehuse kan efterfølgende vælge at framelde beholderen, hvis de ikke ønsker at sortere bioaffaldet fra. På grund af forventet travlhed i den første tid vil beholderen dog først blive fjernet, når implementeringen er gennemført.

Proceduren for framelding vil blive beskrevet på kommunens hjemmeside, og forventes at ske via den eksisterende hjemmeside Nem Affaldsservice.

I etageejendommene sker muligheden for fravalget ved, at borgerne kan undlade at benytte biobeholderne, hvis de ikke ønsker at sortere bioaffaldet fra.

Afhentningen af både restaffald og bioaffald vil som udgangspunkt fortsat ske mindst én gang om ugen. Dog vil énfamilieboligerne fortsætte med den nuværende ordning med tømning af bioaffald hver 14. dag i perioden fra september til og med maj og ekstratømninger i de tre sommermåneder juni, juli og august – jf. beslutningen i Teknik- og Miljøudvalget den 19. september 2016.

Ændringerne i regulativ forhusholdningsaffald er sat til at træde i kraft pr. 1. august 2017.

Økonomi

Betalingsstrukturen for den samlede dagrenovationsordning fastholdes. Volumengebyret er dog alene knyttet til det restaffaldsvolumen, der er registreret på ejendommen/kundeforholdet. Det forventes at give størstedelen af borgerne et incitament til at sortere bioaffaldet fra, for derved at kunne skifte restaffaldsbeholderen ud til en mindre eller færre beholdere.

Det forventes således, at mængden af restaffald falder. Da gebyrbetalingen for affaldshåndteringen i Københavns Kommune til dels er mængdebestemt på restaffaldet, vil indtægterne også falde forholdsmæssigt. Dette vil forventeligt medføre behov for en stigning i taksterne på restaffaldsvolumen på længere sigt.

Videre proces

Efter høringsperiodens udløb vil ændringen af regulativet blive forelagt til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget, formentlig den 29. maj 2017, og til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017, så udrulning af beholdere kan påbegyndes efter sommeren.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. marts 2017

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse af et nyt 2. at-punkt:
”At borgerne får mulighed for at framelde sig ordningen, inden affaldsspandene sættes op.”

Ændringsforslaget blev godkendt med seks stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, C, I og V.
Imod stemte: B og Ø.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med seks stemmer mod nul. Fire undlod at stemme.

For stemte: A, C, I og V.
Undlod at stemme: B og Ø.

Til top