Mødedato: 27.02.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Tilladelse til udvidelse af baneforløbet til afholdelse af Copenhagen Historic Grand Prix, Vanløse

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til ønsket fra Copenhagen Historic Grand Prix om at udvide det nuværende baneforløb ved deres årlige motorløb rundt om Bellahøj Marken til en længde, der anerkendes til internationale løb.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at baneforløbet ved det årlige Copenhagen Historic Grand Prix udvides til en længde, der anerkendes til internationale løb.

Problemstilling

Forvaltningen har modtaget en ansøgning fra Copenhagen Historic Grand Prix, hvori der ansøges om, at Grand-Prix banen får en længde, der anerkendes internationalt og dermed også kan bruges til fx at arrangere Formel 1 løb for el-racerbiler. Copenhagen Historic Grand Prix løbet afholdes den 5.–6. august 2017.

Løbet giver hvert år anledning til trafikomlægninger og klager over støjgener. En udvidelse af baneforløbet vil give yderligere fremkommelighedsproblemer, mens støjbelastningen for områdets beboere vil være uændret eftersom baneudvidelsen sker på en strækning, hvor der ingen beboelse er (til- og afkørslen ved Frederikssundsvejstunnelen).

Løsning

Copenhagen Historic Grand Prix har siden 2013 arrangeret løb for veteranracerbiler rundt om Bellahøj Marken den første weekend i august. Den nuværende tilladelse er treårig og løber til og med 2018. Med en udvidelse af banen vil det være muligt at tiltrække større internationale løb, da banen vil have de rette internationale dimensioner. Det vil dog ikke være muligt allerede at få et internationalt løb på plads i 2017.

Forlængelsen af baneforløbet vil omfatte begge spor, der fører frem mod Frederikssundsvejstunnelen på strækningen fra krydset Hulgårdsvej/Borups Allé til tunnelindgangen, se bilag 1. Denne strækning er den eneste mulighed for en udvidelse af den eksisterende rute rundt om Bellahøj Marken (bilag 1). I den treårige tilladelse er tunnelrøret ind mod byen spærret fredag, lørdag og søndag. Med udvidelsen spærres også det udgående spor i tunnelen fra fredag klokken 16.30.

Med en bane med de rette internationale dimensioner vil det være muligt også at afholde det internationale Formel-1 løb for el-racerbiler i København. Dette vil kunne promovere København som en fremsynet miljømetropol og promovere København på linje med internationale cykelløb, maraton- og halvmaratonløb. Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at der bliver givet tilladelse til en udvidelse af baneforløbet.  

Trafikbelastning
Hvis alle vognbaner på strækningen mellem Hulgårdsvej/Tomsgårdsvej og tunnelmundingen inddrages, skal såvel den udadgående som den indadgående trafik omlægges, og busdriften vil blive påvirket. Vejdirektoratet, der er vejmyndighed for Frederikssundsvejstunnelen, har tilkendegivet, at de er positive omkring baneudvidelsen, hvis det er muligt at omlægge trafikken til de eksisterende kommuneveje.

Forvaltningen vurderer, at der er rimelige omkørselsmuligheder i lokalområdet ved benyttelse af Utterslevvej, Frederikssundsvej, Rådvadsvej og Frederiksborgvej. Disse veje har kapaciteten til at kunne håndtere den øgede trafikbelastning (bilag 2). Et arrangement af den pågældende størrelse og deraf følgende publikumssøgning og omkørsel må forventes at afstedkomme en vis risiko for øget rejsetid. Dog vurderer forvaltningen ikke, at fremkommeligheden under arrangementet vil adskille sig væsentligt fra normal myldretidstrafik, hvor rejsetiden forlænges som følge af tæt kørsel og begrænset kødannelse.. Den gennemsnitlige trafik pr. døgn for hele året inklusiv weekender og helligdage gennem Frederikssundsvejstunnelen udgør ca. 44.600 køretøjer pr. døgn. Eftersom løbet afholdes i en weekend i skolernes sommerferie, vurderer forvaltningen, at antallet vil være lavere. (Ca. 30.000 køretøjer pr. dag i weekenden).

Ifølge den treårige tilladelse forvaltningen har givet til den nuværende bane, foregår løbet en lørdag og en søndag, hvor ruten afspærres fra fredag kl. 10.00 til søndag kl. 00.00. Med tilladelsen til baneudvidelsen vil det udadgående tunnelrør blive lukket fredag kl. 16.30. Forvaltningen vurderer, at hovedparten af fredagsmyldretiden er afviklet på dette tidspunkt. Lukningen er nødvendig af hensyn til testkørsler fredag. Se bilag 1 for oversigt over nuværende rute og baneforlængelsen.

Miljøbelastning
Til trods for arrangementets omfang har løbet i årenes løb kun givet anledning til få klager over støjgener fra beboere i lokalområdet. Teknik- og Miljøforvaltningen har i årene 2015-2016 modtaget under 5 klager pr. år. En udvidelse af baneforløbet vil ikke øge den hidtidige støjbelastning for områdets beboere under løbene eftersom baneudvidelsen sker på en strækning, hvor der ingen beboelse er (til- og afkørslen ved Frederikssundsvejstunnelen).

Forvaltningen har i 2016 målt støjbelastningen for Copenhagen Historic Grand Prix på den nuværende bane. Løbet foregår ved, at der køres i 15-20 min i heats med 10-15 min. Der er ca. 10-15 minutters pause mellem hvert heat.  Forvaltningen har målt støjbelastningen for heatsene til at være ca. 95 dB.

Partikeludledning

Under Copenhagen Historic Grand Prix køres der i alt ca. 200 timer på blyfri benzin. Forvaltningen vurderer, at arrangementet ikke medfører øget partikeludledning i forhold til, hvad der almindeligvis bliver kørt på strækningen.

Andre forhold
For at kunne lave den ønskede baneudvidelse, skal arrangøren bl.a. etablere en midlertidig overkørsel med autoværn mellem de to spor ved tunnelen, hvor der i dag er et græsareal, som ejes af Vejdirektoratet. Arrangøren skal opstille et særligt signalprogram, der skal afhjælpe trafikafviklingen under løbet og ved fremtidige løb. Det er en forudsætning for udvidelsen, at omkostninger til etableringen af overkørslen og et eventuelt signalprogram finansieres af arrangøren.

Udover de økonomiske krav vil forvaltningen stille krav om, at arrangøren påtager sig koordineringen med Movia samt informerer medier og offentlighed om de trafikale konsekvenser.

Tilsyn
Forvaltningen vil styrke tilsynet med, at arrangøren efterlever de vilkår, som er stillet med tilladelsen. Det gælder tilsyn med adgangsforhold for naboer til arrangementet, støjgrænser, luftkvalitet og information.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen. Arrangøren skal selv sørge for en godkendt afmærkningsplan og for kommunikationen i forbindelse med trafikomlægningen.

Videre proces

Forvaltningen vil i dialog med Vejdirektoratet, politiet og arrangøren samarbejde om etablering af de nødvendige trafikale ændringer forud og i forbindelse med løbet. Det er hensigten med tilladelsen til udvidelsen, at løbsbanen udvides allerede fra 2017.

Da arrangøren først kan handle, når tilladelsen er givet, er det muligt at selve baneudvidelsen først kan ske fra 2018. Det er under alle omstændigheder først muligt, at internationale løb kan afholdes på banen i 2018. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om, hvorvidt løbsbanen udvides i 2017 eller i 2018.

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ikke godkender indstillingen, vil der fortsat være løb på den hidtidige rute i 2017 og 2018. Herefter vil Teknik- og Miljøudvalget skulle tage stilling til om Copenhagen Historic Grand Prix, skal fortsætte ud over 2018 på den hidtidige rute.

 

    Pernille Andersen

                                              /Anne-Sofie Degn          

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2017

Indstillingen blev ikke godkendt med fem stemmer mod tre. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A.
Imod stemte: C, V og Ø.
Undlod at stemme: B.

 

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Udvalget indskærper vigtigheden af tilsynet overfor forvaltningen, således at betingelserne for afholdelse af arrangementet overholdes.”

Til top