Mødedato: 27.02.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Anlæg af ændret indretning af Rantzausgade, Nørrebro

Se alle bilag
For at øge trafiksikkerheden, forbedre forholdene for by- og handelsliv og håndtere skybrud skal der tages stilling til dispositionsforslag, omlægning af busruter og frigivelse af anlægsmidler for anlægsprojektet i Rantzausgade.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at dispositionsforslaget danner grundlag for udarbejdelse af projektforslag, detailprojektering og anlæg af ændret indretning af Rantzausgade, jf. bilag 3.
  2. at busrute 12 og 66 i retning mod vest omlægges ad ruten Ågade og Borups Plads, jf. bilag 4.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  3. at der frigives en anlægsbevilling på 3,8 mio. kr. (2017 p/l) til omdannelsen af Rantzausgade. De 3,8 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2017, jf. Økonomiafsnittet.
  4. at bevillingerne fra anlægsprojekterne ”Etablering af erstatningspladser til cykelprojekt i Rantzausgade” (3 mio. kr.), ”Etablering af parkeringspladser” (4,2 mio. kr.), ”Styrket byrum og handelsliv i Rantzausgade” (4 mio. kr.) og ”Øget trafiksikkerhed – Ombygning af farlige kryds og strækninger” (1,1 mio. kr.) lægges sammen, jf. bilag 7.
  5. at ibrugtagningstidspunktet for alle bevillinger i projektet, jf. bilag 7, ændres til december 2018.

Problemstilling

I Overførselssag 2012-2013 (BR 23. maj 2013) (A, B, F, I og Ø) blev der afsat 30 mio. kr. til områdefornyelserne på Indre Nørrebro, herunder en trafikal fredeliggørelse af Rantzausgade, og 3 mio. kr. til etablering af erstatningspladser til cykelprojekt i Rantzausgade. Borgerrepræsentationen godkendte 9. oktober 2014 kvarterplanen for Indre Nørrebro.

Borgerrepræsentationen godkendte 11. februar 2016 ”Trafikplan Indre Nørrebro”, herunder en trafikskitse for Rantzausgade, med en beslutning om, at forvaltningen skulle undersøge alternativer til busdrift i Brohusgade, herunder de økonomiske konsekvenser.

Ved Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 10 mio. kr. til erstatningspladser i anlægsprojekter, heraf 4,2 mio. kr. til Rantzausgade. I overførselssagen 2014-15 (BR 30. april 2015) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 4 mio. til ”Styrket byrum og handelsliv i Rantzausgade” til opgradering af det igangværende trafikforbedringsprojekt og 1,1 mio. til ”Øget trafiksikkerhed – Ombygning af farlige kryds og strækninger” til ombygning af Rantzausgade.

Der skal tages stilling til dispositionsforslaget for Rantzausgade, omlægning af busruter, frigivelse af resterende anlægsbevillinger og sammenlægning af bevillinger og ibrugtagningstidspunkter.

Løsning

Forslag til indretning af Rantzausgade
Forvaltningen har i dialog med områdefornyelsens styregruppe, lokale beboere og erhvervsliv udarbejdet et dispositionsforslag for omdannelsen af Rantzausgade, jf. bilag 3.

Ved godkendelse af Trafikplan for Indre Nørrebro i Borgerrepræsentationen i 11. februar 2016 blev det besluttet, at Rantzausgade skal ensrettes, og at hastigheden skal sænkes til 30 km/t. Rantzausgade ensrettes for bil- og bustrafik fra Brohusgade ind mod centrum, der etableres en modstrømscykelbane mod ensretningen og busvenlige hævede flader med hjørneudvidelser ved flere af sidegaderne. Disse tiltag vil bidrage til lavere hastigheder og give plads til byliv og skybrudssikring. Fortovene udvides i begge sider af gaden fra Jesper Brochmands Gade til Gartnergade, og i nordsiden anlægges en ”flexzone” til klima- og skybrudssikring, cykelparkering, udeservering, byliv og bynatur, varelevering og parkering. Dispositionsforslaget indeholder ligeledes fire træer ved Irma.

Rantzausgade er udpeget som forsinkelsesvej ved skybrud. Selve gaden udformes derfor til at forsinke og lede skybrudsvand, og i flexzonen etableres bl.a. rensebede, der renser og afkobler hverdagsregn fra et opland mellem Åboulevard og Hans Tavsens Gade på ca. 5 ha. for at aflaste byens renseanlæg.

Risici
Et dispositionsforslag viser en tidlig disponering af gaden, og der vil derfor ske tilpasninger i den videre projektering af fx størrelse og placering af de enkelte elementer i gaden, fx flexzoner, begrønning og cykelbane. Såfremt projekteringen medfører væsentlige ændringer i forhold til dispositionsforslaget, vil Teknik- og Miljøudvalget få et projektforslag fremlagt til beslutning i efteråret 2017.

Skybrudsprojektet anlægges som medfinansieringsprojekt. Svar på ansøgningen til Forsyningssekretariatet forventes i løbet af foråret 2017. Hvis projektet ikke godkendes, kan projektet blive forsinket pga. evt. omprojektering. Skybrudsprojektet på Rantzausgade planlægges i samarbejde med HOFORs afkoblings- og rensningsprojekt, og en forsinkelse i det ene projekt vil betyde en forsinkelse i det andet.

Konsekvenser for parkering
På Borgerrepræsentationens møde den 11. februar 2016 blev det besluttet at nedlægge op til 60 parkeringspladser i Rantzausgade, som skal erstattes inden for en gåafstand af 1,5 km fra Rantzausgade.

Dispositionsforslaget forudsætter nedlæggelse af mellem 50 og 60 parkeringspladser i Rantzausgade. Det endelige antal pladser samt placering forventes klarlagt i den videre projektering og vil ske i dialog med Nørrebro Lokaludvalg.

Høring af dispositionsforslaget
Dispositionsforslaget har været i høring hos Nørrebro Lokaludvalg, Movia, HOFOR og politiet, jf. bilag 5. Nørrebro Lokaludvalg og HOFOR har ingen bemærkninger til projektet. Forvaltningen har imødekommet Movias kommentarer i dispositionsforslaget. Politiet har ikke kunne godkende en egentlig cykelgade, og dispositionsforslaget er derfor indrettet med en modstrømscykelbane efter dialog med politiet. Projektforslaget skal godkendes af politiet inden anlæg.

Alternativer til busdrift i Brohusgade
Da Rantzausgade skal ensrettes for at skabe plads til trafik- og byrumsforbedringer, skal busserne i den modgående retning omlægges. Forvaltningen har undersøgt alternative ruter til busrute 12 og 66 ad Brohusgade og har fundet tre ruter, som busserne kan omlægges ad, jf. bilag 8. Det er ikke muligt at etablere en rute, der fra Ågade løber videre ad Jagtvej, da det forudsætter, at et kørespor inddrages på Ågade. Forvaltningen har været i dialog med Movia og Økonomiforvaltningen om løsningerne, og et notat om de mulige ruter har været i offentlig høring fra 7. december 2016 til 12. januar 2017. Der kom i alt 210 høringssvar, jf. bilag 9 og 10.

Forvaltningen indstiller, at busrute 12 og 66 omlægges ad ruten Ågade og Borups Plads, jf. bilag 4. Der anlægges et nyt busstoppested på Ågade som erstatning for stoppestedet ”Skyttegade”. Ved denne rute ledes bussen ad bredere gader, hvilket giver færre gener for beboerne, og uden om den dobbeltrettede del af Rantzausgade mellem Hans Egedes Gade og Brohusgade, hvor der er mange cyklister. Ruten foretrækkes af 79 % af de indkomne høringssvar i den offentlige høring, og ingen høringssvar er direkte imod denne løsning, jf. bilag 9.

Med forslaget samles alle busser i udadgående retning ved det eksisterende stoppested ”Jagtvej” på Ågade, der ligger 150 m fra den kommende metrostation på Nuuks Plads. Det er en forlængelse af afstanden mellem bus og metro med ca. 100 m i forhold til det eksisterende stoppested ved Nuuks Plads, der ligger 50 m fra den kommende metrostation. Metro- og buspassagerer får med forslaget et mere overskueligt skifte til bus, da alle busser i udadgående retning samles ét sted. Med etableringen af et nyt stoppested på Ågade vil afstanden fra området ved Struenseegade og Hans Tavsens Gade til nærmeste stoppested fortsat være inden for rammen på 400 m, som er praksis, når forvaltningen planlægger stoppesteder. Det er dog en forringelse i forhold til stoppestedet ”Skyttegade” i Rantzausgade, som nedlægges, og er ikke i overensstemmelse med de politiske mål om at gøre busserne mere tilgængelige for ældre og gangbesværede.

Set alene ud fra et passagermæssigt hensyn var en omlægning af en af ruterne, hvor stoppestedet ”Skyttegade” i Rantzausgade bevares, at foretrække. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer dog, at forslaget samlet set er den bedste af de mulige ruter. Forvaltningen vil i forbindelse med projekteringen undersøge mulige tiltag, der kan mindske forringelsen for ældre og gangbesværede som følge af flytningen af busstoppestedet.

Økonomiforvaltningen har oplyst, at den forringede busbetjening medfører et forventet årligt indtægtstab for kommunen på ca. 120.000 kr. pga. en forventning om færre passagerer, og at omlægningen af busruterne 12 og 66 betyder et tidsmæssigt merforbrug på cirka ét minut, hvilket vil forøge driftsudgifterne årligt med ca. 525.000 kr. Merudgifterne skal findes i de kommende budgetforhandlinger.

Sammenlægning af bevillinger og nyt samlet ibrugtagningstidspunkt

Anlægsprojektet er sammensat af seks bevillinger med forskellige ibrugtagningstidspunkter, jf. bilag 7, tabel 2. For at mindske administration i projektet indstilles det, at fire af disse bevillinger, jf. Økonomiafsnittet, lægges sammen, og at alle bevillingerne til projektet, jf. bilag 7, tabel 2, får samme ibrugtagningstidspunkt december 2018.

Økonomi

Bilag 7 indeholder en oversigt over alle bevillinger i projektet med angivelse af budget og budgetparter. Med denne indstilling skal der frigives 3,8 mio. kr. til omdannelsen af Rantzausgade. Med frigivelsen af de 3,8 mio. kr. er alle bevillinger til Rantzausgadeprojektet frigivet. De fire bevillinger ”Etablering af erstatningspladser til cykelprojekt i Rantzausgade”, ”Etablering af parkeringspladser”, ”Styrket byrum og handelsliv i Rantzausgade” og ”Øget trafiksikkerhed – Ombygning af farlige kryds og strækninger” lægges sammen, jf. bilag 7, tabel 2, og ibrugtagningstidspunktet for alle bevillingerne til projektet ændres til december 2018. Der er forsinkelser på nogle af bevillingerne, jf. tabel 2 i bilag 7. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret herom ved 4. reperiodisering den 28. november 2016.

Det er ikke muligt at vurdere de øgede afledte driftsomkostninger for Rantzausgade på baggrund af dispositionsforslaget, men i den efterfølgende projektering vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde et overslag på de fremtidigt øgede driftsudgifter. Hvis de øgede driftsudgifter viser sig at være væsentlige vil Teknik- og Miljøforvaltningen bede om at få dem finansieret i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2019.

Videre proces

Forvaltningen projekterer forslaget med henblik på anlæg. Hvis projekteringen medfører væsentlige ændringer i forhold til dispositionsforslaget, vil Teknik- og Miljøudvalget få projektforslaget fremlagt til beslutning i efteråret 2017. Anlægsarbejdet forventes færdiganlagt med udgangen 2018.

 

Pernille Andersen                                        

                                        /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2017

Indstillingen blev trukket af forvaltningen.

Til top