Mødedato: 27.02.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Lovliggørelse af placering af en parkeringsrampe, Lergravsvej 64, Amager Øst

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til dispensation til placeringen af en parkeringsrampe inden for kantzonerne ved et boligbyggeri på adressen Lergravsvej 64, Amager Øst.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der meddeles dispensation fra bestemmelserne om kantzoner i § 7, stk. 4, jf. tegning nr. 4 i lokalplan nr. 503 ”Lergravsvej” til opførelse af parkeringsrampe inden for et område udlagt til kantzone i lokalplanen.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har beklageligvis begået en fejl i en byggesag i forbindelse med et boligbyggeri med parkeringskælder og parkeringsrampe på Lergravsvej. I lokalplan nr. 503 ”Lergravsvej” kan der ikke uden dispensation foretages byggeri inden for de i lokalplanen markerede kantzoner. Forvaltningen har givet tilladelse til en parkeringsrampe inden for en sådan kantzone og bygherre har etableret den.Teknik- og Miljøudvalget er den 29. november 2016 blevet orienteret om sagsforløbet, hvor kommunen er blevet stævnet af ejerforeningen Øresunds Have E/F. Kommunen har pligt til at lovliggøre forholdet. Se kort med placering af parkeringsrampen i bilag 3.

Løsning

Forvaltningen gav den 10. juli 2015 bygherre byggetilladelse til blandt andet en bygning med parkeringskælder og tilhørende parkeringsrampe. Parkeringsrampen er placeret inden for en kantzone, der omgiver det meste af bygningen, hvilket er i strid med lokalplanens bestemmelser om kantzoner. Parkeringsrampen optager i alt 20 kvadratmeter af kantzonen. Som det fremgår af tegningsmaterialet i bilag 3 udgør parkeringsrampen kun en mindre del af kantzonerne (se bilag 3). Kravene til friareal er overholdt.

I de situationer, hvor der som her konstateres et ulovligt forhold, har kommunen pligt til at få forholdene lovliggjort, med mindre der er tale om forhold af underordnet betydning, jf. planlovens § 51, stk. 5. Det er forvaltningens vurdering, at forholdet ikke er af underordnet betydning her.

En lovliggørelse kan enten ske ved en retlig lovliggørelse gennem en dispensation fra lokalplanens bestemmelser om kantzoner eller ved en fysisk lovliggørelse, hvor grundejer påbydes af forvaltningen at nedrive parkeringsrampen. I ovennævnte orientering af den 29. november 2016 oplyste forvaltningen, at forvaltningen ville søge forholdet retligt lovliggjort gennem en dispensation.

Den meddelte byggetilladelse er en såkaldt begunstigende forvaltningsakt, som bygherre berettiget har indrettet sig i tillid til. Byggeriet af bygningskomplekset er på et så fremskredet stadie, at det ikke vil være muligt at flytte parkeringsrampen, uden at dette vil kræve omfattende nedrivninger og ombygninger af bygningskomplekset (fysisk lovliggørelse).

Forvaltningen finder desuden, at parkeringsrampens nuværende placering er hensigtsmæssig, idet placeringen letter de trafikmæssige forhold i området. Placeringen betyder, at biltrafik til og fra parkeringskælderen vil foregå ad en kortere rute gennem beboelsesområdet, end hvis parkeringsrampen blev placeret ved den del af bygningskomplekset, der ikke er dækket af kantzonen. Placeringen er desuden begrundet i et ønske om at lede trafikken til og fra parkeringskælderen ad udkørsel mod Lergravsvej, hvilket forvaltningen vurderer giver en bedre trafikafvikling end ved udkørsel ad andre veje som for eksempel gennem krydset ved Øresund metrostation. Hertil kommer, at rampens nuværende placering i sammenhæng med de planlagte færdselsveje sikrer en grøn passage mellem Amager Strandvej og Strandlodsvej, der blandt andet er en del af formålet i gældende lokalplan nr. 346 ”Østamager III”, der gælder for området øst for bygningskomplekset. Forvaltningen bemærker, at i lokalplanens redegørelsesdel, som ikke er juridisk bindende, er parkeringsrampen vist et andet sted, hvor der ikke er en kantzone, se bilag 3. På baggrund heraf anbefaler forvaltningen en retligt lovliggjort gennem en dispensation.

Høring

Dispensationen har været i naboorientering i perioden den 22. december 2016 til den12. januar 2017. Forvaltningen har modtaget seks henvendelser, jf. bilag 2. Ejerforeningen Øresunds Have E/F, der er sagsøger i den ovennævnte sag, har gennem deres advokat fremsendt en henvendelse, og de øvrige fem henvendelser kommer fra beboere i naboejendommene Lergravsvej 52, 54 og 56.

  1. I flere af henvendelserne udtrykkes der bekymring over lysgener fra billygter ved til- og frakørsel fra parkeringsrampen, og der argumenteres for, at generne vil overskride den naboretlige tålegrænse. Flere af henvendelserne udtrykker også bekymring over støjgener.
  2. En enkelt henvendelse udtrykker bekymring over luftforurening.
  3. Flere anfører, at parkeringsrampen i lokalplanen er forudsat placeret et andet sted, hvorfor det ikke har været muligt for beboerne i naboejendommene at forudse, at parkeringsrampen ville få sin nuværende placering.
  4. Der er ønske om, at rampen nedrives/flyttes til en anden placering.
  5. Det anføres, at parkeringsrampen burde være placeret inden for bygningen i medfør af lokalplanens § 8, stk. 1 d.
  6. En enkelt henvendelse udtrykker bekymring over, hvorvidt Lergravsvej og Strandlodsvej vil kunne bære den ekstra trafik, som placeringen af parkeringsrampen måtte medføre og mener ikke, at krydset ved Øresund metrostation er trafikalt belastet.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen anerkender, at der vil kunne forekomme lysgener i forbindelse med benyttelsen af parkeringsrampen. Forvaltningen er dog ikke enig i, at parkeringsrampens placering vil medføre så væsentlige lys- og støjgener, som der gives udtryk for i henvendelserne. Det kan oplyses, at parkeringskælderen er indrettet til maksimalt 47 biler, hvilket med normal aktivitet vil betyde ca. 100 opkørsler om dagen. Det er opkørslerne, der betyder generende lys. Det kan endvidere oplyses, at den korteste afstand mellem parkeringsrampen og naboejendommen er på 14 meter. Forvaltningen vil gå i dialog med bygherre og ejerforening med henblik på at sikre, at parkeringsrampen afskærmes, således at generne minimeres. Både bygherre og ejerforeningen har erklæret sig villige til at indgå i dialog.
  2. Den øgede trafik ud for nabobygningen vurderes ikke at være i et omfang, der vil forårsage luftforurening.
  3. Lokalplanen indeholder ikke krav til parkeringsrampens placering. I lokalplanens redegørelsesdel er der et kortbilag, der viser rampens forventede placering. Denne del af lokalplanen er dog ikke juridisk bindende. Forvaltningen skal beklage, at tegningen har skabt uklarhed omkring lokalplanens bestemmelser.  
  4. Som nævnt ovenfor vil det ikke være muligt at give parkeringsrampen en ny placering, eftersom udbygningen af området er så fremskredent, at det vil kræve væsentlige ombygninger og nedrivninger.
  5. Lokalplanens § 8, stk. 1d fastsætter, at parkeringsramper i størst muligt omfang skal placeres inden for bygningerne. Formuleringen ”størst muligt omfang” giver en skønsmargen i forbindelse med fortolkningen af lokalplanen, og det er derfor ikke forvaltningens vurdering, at byggetilladelsen kræver forudgående dispensation fra lokalplanens § 8 stk. 1d.
  6. Det er forvaltningens vurdering, at parkeringsrampens placering medvirker til en god trafikmæssig løsning. Forvaltningen vurderer, at Lergravsvej og Strandlodsvej vil kunne klare den ekstra trafik, der måtte komme til og fra parkeringskælderen, og at dette kan være en bedre løsning end en udkørsel til krydset ved Øresund metrostation, som forvaltningen vurderer som trafikalt belastet.

Forvaltningens anbefaling

Forvaltningen anbefaler, at der gives dispensation til parkeringsrampens placering inden for kantzonen. Forvaltningen vurderer, at der med parkeringsrampens placering er opnået en god trafikal løsning, hvor der er taget højde for den grønne passage. Herudover vurderer forvaltningen, at proportionalitetsprincippet og hensynet til tabsbegrænsning medfører, at en lovliggørelse af forholdet gennem dispensation og ikke en fysisk lovliggørelse er den rigtige løsning. På baggrund heraf anbefaler forvaltningen, at der gives dispensation fra lokalplanens § 7 stk. 4.

Økonomi

Såfremt indstillingen vedtages vil sagen ikke i sig selv have økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Forvaltningen vurderer ikke, at kommunen vil blive erstatningsansvarlig overfor naboer til parkeringsrampen.

Videre proces

Efter godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget vil forvaltningen meddele bygherre dispensation og orientere dem, som har fremsendt henvendelser i forbindelse med naboorienteringen. Forvaltningen vil tage initiativ til dialogen mellem bygherre og ejerforeningen med henblik på at finde en løsning om at afskærme parkeringsrampen.


                             Pernille Andersen

                                                                /Jakob Møller Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2017  

Indstillingen blev godkendt.
Til top