Mødedato: 27.02.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Strategi for delebiler i København 2017-2020

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en strategi for delebiler, herunder nye mål for delebiler i København samt en række konkrete indsatser for at fremme delebilisme.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Strategi for delebiler 2017-2020 (bilag 1) danner grundlag for Københavns Kommunes videre arbejde med udbredelse af delebiler.

  2. at Socialistisk Folkepartis medlemsforslag om øget brug af delebiler i Københavns Kommune (bilag 2) med denne indstilling er håndteret.

Problemstilling

Socialistisk Folkeparti stillede på Borgerrepræsentationens møde den 11. december 2014 forslag om en strategi for øget brug af delebiler i København. Forslaget blev henvist til behandling i Teknik- og Miljøudvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen har afventet nyt lovgrundlag for delebiler. Lovgrundlaget blev ændret med en ny bekendtgørelse, der trådte i kraft i november 2015, hvilket har betydning for kommunens beføjelser vedrørende delebiler, herunder tildeling af delebillicenser og regulering af priser efter miljøhensyn. Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med Transport-, Bygnings- og Boligministeriet herom og er fortsat i dialog om juridisk afklaring af mulighederne for delebiler uden fast stamplads. På den baggrund har forvaltningen udarbejdet Strategi for delebiler, der kun retter sig mod delebiler med fast stamplads.

Løsning

Strategi for delebiler indeholder Københavns Kommunes mål for delebiler med fast stamplads (nævnt som delebiler i denne indstilling). Strategien er udarbejdet på baggrund af at inddrage aktører på delebilområdet samt indsamle viden og erfaringer fra København og andre byer. Københavns Kommune har siden 2005 givet fordelagtige parkeringsvilkår til delebiler med fast stamplads i form af fast parkeringsplads.

Effekten af delebiler

En række europæiske undersøgelser, samlet i rapporten Deleøkonomi i Transport (DTU, maj 2015), viser, at én delebil kan erstatte 5-10 privatbiler, og at delebiler kan medføre et samlet fald i bilejerskab på 66 %. Herved opnås mere plads i byrummet til at dække det parkeringsbehov, der fremadrettet vil være i København i forbindelse med det stigende antal københavnere. Delebilister kører mere på cykel og med kollektiv trafik samt mindre i bil.  En øget satsning på delebiler med fast stamplads er derfor et af midlerne til at nå Københavns Kommunes målsætninger i forhold til fremkommelighed, CO2-udledning, luftforurening, ressourceudnyttelse og sundhed (se bilag 1, s. 10).

Mål for delebiler

I Københavns Kommunes Handlingsplan for Grøn Mobilitet fra 2012 indgår et mål om, at der skal være dobbelt så mange delebiler i 2020 som i 2010 (fra 120 fra 240). Dette mål er opfyldt, og Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår derfor, at målet opjusteres på følgende vis i Strategi for delebiler:

  • at der er mindst 750 delebiler med fast stamplads i København inden udgangen af 2020.

  • at mindst 30% af delebiler med fast stamplads er elbiler inden udgangen af 2020.

  • at samspillet mellem kollektiv trafik, delebiler og bycykler skal styrkes ved at etablere en Mobility as a Service (MaaS) platform. Sidstnævnte kan ske gennem initiativ i KBH2025 Klimaplanens roadmap 2017-2025, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 25. august 2016. MaaS er en brugerplatform, hvor københavnerne og andre brugere kan finde, reservere og betale rejser på tværs af transportmidler.

Målet for delebiler opdateres ikke i Handlingsplan for Grøn Mobilitet fra 2012. De nye mål for delebiler i 2020 vil derfor udelukkende fremgå af Strategi for delebiler 2017-2020.

For at nå målene indeholder strategien 15 tiltag, som Københavns Kommune skal arbejde videre med i perioden 2017-2020. Tiltagene er grupperet indenfor følgende fem indsatsområder:

  • Parkering omfatter at tildele pladser og delebillicenser, udarbejde en særskilt vejledning vedrørende eldelebiler, etablere en multimodal station (platform for delebiler, bycykler, cykelparkering m.v.) og integrere delebiler i lokale byrum. De første to initiativer gennemføres indenfor eksisterende budgetramme, mens de sidste to initiativer indebærer yderligere finansiering.

  • Synlighed handler om at udvikle ny markering med et delebilsymbol i gaderum, samt målrettet kommunikation. Initiativerne indebærer yderligere finansiering.

  • Byudvikling og byplanlægning omfatter krav om delebiler i lokalplaner og bilfri boligområder, som begge kræver ændret regelgrundlag. Desuden indgår et tiltag om mulighed for delebiler på privat parkeringsareal.

  • Kommunens egen kørsel dækker to tiltag – et om delebiler til kommunens arbejdskørsel og et om kommunal medarbejderordning om medlemskab af delebil. Begge gennemføres inden for eksisterende budgetramme.

  • Samarbejde omfatter et netværk for delebilisme, som indebærer yderligere finansiering til opstart og etablering. Hertil kommer tiltag for samarbejder med virksomheder og borgere, der gennemføres indenfor eksisterende budgetramme, samt tiltag om licenser på tværs af kommuner, hvilket kræver ændret regelgrundlag.

En række af tiltagene kan, som det fremgår, gennemføres inden for eksisterende budgetramme, mens andre kræver yderligere finansiering. Endvidere kræver visse tiltag et ændret lov- og regelgrundlag. Se oversigt i bilag 1, s. 5. Et samspil mellem tiltagene vil øge københavnernes brug af delebiler og derved opnå den beskrevne effekt i forhold til optimeret brug af byrummet, CO2-udledning, luftforurening og sundhed.

Lovgrundlag

I 2015 blev lov om offentlige veje og underliggende bekendtgørelse ændret, bl.a. med skelnen mellem de to typer af delebiler (med og uden fast stamplads). Efter dialog med Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er det Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at eksisterende praksis med at tilgodese delebiler med fast stamplads gennem billigere parkering og reserverede pladser kan fortsætte.

Teknik- og Miljøudvalget forelægges sideløbende indstillinger om Opfølgning på Handlingsplan for Grøn Mobilitet og Pilotprojekt for grøn mobilitet, der ligeledes har som mål at fremme grøn mobilitet via alternative transportformer og ændret transportadfærd blandt københavnerne.

Økonomi

De samlede omkostninger til at gennemføre tiltag, der ikke er finansieret inden for budgetrammen, indgår i de årlige budgetforhandlinger. Forvaltningen vurderer, at de samlede udgifter til de initiativer, der ikke finansieres inden for eksisterende budgetramme udgør mellem 3,4-4,6 mio. kr. Dertil kommer, helt afhængigt af ambitionsniveauet, udgifter til etablering af en multimodal station (platform for delebiler, bycykler, cykelparkering m.v.), som forvaltningen vurderer, vil udgøre 10-30 mio. kr.

En opgørelse over antallet af parkeringspladser, der omdannes til delebilpladser, samt det provenutab, der måtte være forbundet hermed, vil fremgå af den årlige parkeringsredegørelse.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter arbejdet med de tiltag i strategien, der kan gennemføres indenfor den eksisterende budgetramme. Derudover udmønter forvaltningen løbende tiltag, hvis der findes finansiering hertil i kommende budgetforhandlinger for 2018 og fremefter.

Forvaltningen er fortsat i dialog med Transport-, Bygnings- og Boligministeriet om juridisk afklaring af mulighederne for delebiler uden fast stamplads. Teknik- og Miljøudvalget forventes inden udgangen af 2017 at få forelagt en indstilling om denne type delebiler.

Forvaltningen forelægger Teknik- og Miljøudvalget en status på delebilområdet og de igangsatte tiltag medio 2019. Status vil indeholde en evaluering og erfaringsopsamling med fokus på initiativernes effekt.

 

             Pernille Andersen

                                                 / Jakob Møller Nielsen

    

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2017

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: V.

Til top