Mødedato: 27.02.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Pilotprojekt for grønt mobilitetsområde, Vesterbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til midlertidig omlægning af parkeringspladser i forbindelse med pilotprojekt for grønt mobilitetsområde.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der i en periode på tre måneder midlertidigt omdannes 10-20 parkeringspladser til delebiler, elbiler og midlertidige byrumsløsninger i Krusågade på Vesterbro.

Problemstilling

Med KBH2025 Klimaplanens roadmap 2017-2020, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 25. august 2016, er det besluttet at teste løsninger for, hvordan kommunen kan optimere brugen af pladsen i byen. Færre langtidsparkerede biler kan bidrage til at optimere den eksisterende parkeringskapacitet og samtidig give plads til f.eks. cykelparkering, klimatilpasning og byrumsløsninger.

Formålet er at finde metoder til gennem delebilisme at nå Fællesskab Københavns mål om, at 75 % af alle ture i København skal foregå i gang, på cykel eller med kollektiv trafik, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 26. november 2015, og KBH2025 Klimaplanens mål om, at 20-30 % af lette køretøjer skal køre på alternative drivmidler i 2025, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 23. august 2012. 

Løsning

Delebilisme, kollektiv transport og anden grøn mobilitet kan bidrage til at reducere parkeringsbehovet blandt kommunens borgere og derved udnytte byens rum mere effektivt.

Teknik- og Miljøforvaltningen samarbejder på den baggrund med Vesterbro Lokaludvalg, Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden og BMW om et pilotprojekt for grønt mobilitetsområde i tre måneder i foråret 2017. Formålet er at få viden om, hvordan byens rum kan benyttes bedst muligt til at fremme grøn mobilitet og reducere CO2 samtidig med, at fremkommeligheden forbedres. Frederiksberg Kommune iværksætter parallelt en lignende indsats på Frederiksberg.

Teknik- og Miljøforvaltningen undersøgte i december 2016 parkeringsmønstre i brokvartererne. Undersøgelsen viste, at 26 % af de parkerede biler på Vesterbro holder parkeret på samme sted fra mandag til fredag, og at 17 % af de adspurgte bilejere har overvejet at skifte til delebil (jf. COWI, Parkering i København, 2016).

En række europæiske undersøgelser, samlet i Deleøkonomi i Transport (DTU, maj 2015, se bilag 3), viser, at én delebil kan erstatte 5-10 privatbiler, og at delebiler kan medføre et samlet fald i bilejerskabet på 66 %. Et øget fokus på delebilisme vurderes derfor at kunne frigøre plads og reducere fremtidige udgifter til at etablere parkeringspladser for. Med 100.000 flere københavnere i 2027 forventes det, at der vil komme ca. 20.000 flere biler i Københavns Kommune. Skal der tilvejebringes parkeringspladser i parkeringsanlæg til eksempelvis halvdelen af disse biler, er der behov for 250.000 m2 til en etableringsomkostning på ca. 5-10 mia. kr., jf. Formidling af strategisk viden relateret til parkering (Rambøll, 2016).

Pilotprojektet på Vesterbro består af følgende overordnede indsatser:

  1. I Krusågade på Vesterbro etableres en række delebilpladser og evt. elbilpladser (der kan anvendes af de eldrevne delebiler uden fast stamplads) samt evt. en bycykelstation. Området er udvalgt efter dialog med Vesterbro Lokaludvalg på baggrund af overvejelser om egnethed ift. parkeringsbelægning, byrumsløsninger mv. Belægningsprocenten på parkering i Krusågade er aktuelt 89 % (kl. 22) og gaden ligger i blå betalingszone.
  2. Samtidig med, at beboernes adgang til delebiler med og uden fast stamplads, og bycykler forbedres, tilbydes beboerne i området en række attraktive introduktionstilbud til grønne mobilitetstjenester. Dette kan give incitament til at afprøve løsningerne med henblik på at opleve dem som alternativ til egen bil. LetsGo, Movia, DSB, Metroselskabet, DriveNow, GreenMobility, Bycyklen, SIXT, GoMore og Europcar deltager med tilbud til projektet.
  3. Beboere med bil, der medvirker i projektet, opfordres til midlertidigt at opmagasinere deres private bil udenfor kommunen, hvilket finansieres og arrangeres af projektet. Beboere, der tager imod tilbuddet, modtager højst sandsynligt et rejsekort med et engangsbeløb til disposition, finansieret af Movia og Metroselskabet.

Den plads, som en øget andel delebiler forventes at skabe, kan dels skabe plads til parkering for bilister i områder med høj belægning, dels til eksempelvis klimatilpasning, cykelparkering, grønne byrum, legepladser eller udeservering.  

Efter at pilotprojektet er afsluttet, vil dets effekter på adfærd, byrum og miljø blive evalueret af forvaltningen med at inddragelse af gadens beboere. De midlertidigt nedlagte parkeringspladser vil blive reetableret. Hvis det i evalueringen vurderes, at projektet har fremmet grøn mobilitet og forbedret lokale byrum, kan modellen skaleres til at omfatte andre områder af byen. Derved bidrager det til CO2-reduktion og bedre byliv samtidig med, at mobiliteten og fremkommeligheden forbedres.

Teknik- og Miljøudvalget forelægges ud over pilotprojektet for grønt mobilitetsområde indstillingerne Strategi for delebiler, der indeholder tiltag om integration af delebiler i lokale byrum, og Opfølgning på Handlingsplan for Grøn Mobilitet, der ligeledes har som mål at fremme grøn mobilitet via alternative transportformer og ændret transportadfærd blandt københavnerne.

Økonomi

Udgifterne til pilotprojektet på Vesterbro finansieres inden for Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme. De færre indtægter fra de midlertidigt omdannede parkeringspladser vil påvirke kommunens parkeringsindtægter marginalt i 2017 og søges derfor ikke finansieret.  

Det overordnede budget for projektet er på 400.000 kr. Heraf bidrager BMW med ca. 200.000 kr., Region Hovedstaden med 100.000 kr., Frederiksberg Kommune med ca. 50.000 kr. og Københavns Kommune med 50.000 kr., der søges finansieret via Vesterbro Lokaludvalg. Derudover har Energistyrelsen givet tilsagn til at støtte at etablere (og evt. nedtage) ladestandere med op til 276.000 kr.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter pilotprojektet i foråret 2017 (se forventet tidsplan i bilag 2). Forud for udrulning af projektet vil forvaltningen udarbejde foranalyser, inddrage lokaludvalg og borgergrupper, samt ansøge Københavns Politi om de nødvendige tilladelser til etablering af parkeringspladser.

Teknik- og Miljøudvalget vil blive forelagt en evaluering af projektet og eventuelle forslag til permanente byrumsløsninger.

Frederiksberg Kommune vil sideløbende behandle indstilling om pilotprojekt primo marts 2017. Frederiksberg Kommunes beslutning vil ikke have indflydelse på realiseringen af projektet i Københavns Kommune og omvendt.

 

    Pernille Andersen

                                                        /Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2017 

Et samlet udvalg stillede følgende ændringsforslag:
”At parkeringspladser med ladestandere, som udrulles i forbindelse med projektet, kan etableres som permanente parkeringspladser med ladestandere inden for den ramme, som Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 22. august 2016.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top