Finansiering og tidsplan for udrulning af sorteringspunkter
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den videre finansiering af indsatsen om sorteringspunkter, herunder tidsplan og antallet af sorteringspunkter, der anlægges. Indsatsen er fordyret som følge af bl.a. kompleksiteten i anlægsopgaven og stigende anlægspriser, og den afsatte finansiering i Ressource- og Affaldsplanen 2024, er derfor ikke tilstrækkelig til at færdiggøre indsatsen. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at der frigives 19,5 mio. kr. i udisponerede midler fra Ressource- og Affaldsplan 2024, således at indsatsen kan færdiggøres, men i en nedjusteret form med færre sorteringspunkter og med nedlæggelse af tilsvarende færre parkeringspladser. Den foreslåede løsning indebærer en ny tidsplan, hvor anlægsopgaven vil være færdiggjort i 1. kvartal af 2026.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende, at indsatsen om anlæg af sorteringspunkter nedskaleres fra 530 til i alt 362 med forventet færdiggørelse af anlægsopgaven i 1. kvartal 2026.
- at godkende, at der overføres og frigives 19,5 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet til Teknik-og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieretanlæg til projektet med opsætning af sorteringspunkter, jf. økonomiafsnittet.
- at der overføres samlet 3,5 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling ordinær drift og 12,8 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg til kassen pga. overskydende erstatningsparkering, jf. økonomiafsnit og bilag 4.
Problemstilling
Anlægsprojektet med etablering af sorteringspunkter er fordyret. Fordyrelsen skyldes bl.a. kompleksiteten i anlægsopgaven, stigende anlægspriser og at anlægsprojektet er takstfinansieret og derfor ikke har været løbende PL-reguleret (svarende til ca. 22 mio. kr.), som ellers er tilfældet for langt de fleste øvrige anlægsprojekter. Tidsplanen er desuden påvirket af anlægsudfordringer og projektet kan ikke færdiggøres i 2. kvartal 2025, jf. den besluttede tidsplan.
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den videre finansiering af projektet, da den afsatte finansiering i Ressource- og Affaldsplan 2024 ikke er tilstrækkelig til at anlægge 530 sorteringspunkter. Teknik- og Miljøforvaltningen estimerer, at der er behov for at tilføre 19,5 mio. kr. til projektet for at færdiggøre 362 sorteringspunkter. Dermed nedjusteres antallet af anlagte sorteringspunkter og tidsplanen forlænges. Der er i december 2024 anlagt i alt 272 sorteringspunkter.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at der tilføres 19,5 mio. kr. i udisponerede midler fra Ressource- og Affaldsplan 2024 til anlæg af op til i alt 362 sorteringspunkter. Den indstillede løsning får ikke konsekvenser for takstniveauet, da der er tale om en omprioritering af allerede afsatte midler.
Løsningen muliggør indsamling af 8.287 tons affald årligt, svarende til 9,86% af målsætningen om 70 % genanvendelse i Ressource- og Affaldsplan 2024. Sorteringspunkterne blev besluttet som en del af Ressource- og Affaldsplan 2024 (BR 13.12.2018) og indsatsen var oprindeligt estimeret til 10.100 tons ligesom der efterfølgende blev tilføjet målsætning om indsamling af 2.000 tons tekstilaffald, i alt 12.100 tons svarende til 14,4% af den samlede målsætning på 70 %.
Der er i december 2024 anlagt 272 sorteringspunkter. Som det fremgår af vedlagte kort (bilag 3), er alle planlagte sorteringspunkter på offentlig vej på Østerbro færdiganlagt og det samme gør sig gældende for Amager Øst, med undtagelse af to placeringer. Anlæg af sorteringspunkter i bydelene Nørrebro, Valby, Brønshøj-Husum, Vanløse, Vesterbro-Kongens Enghave, Amager Vest, Indre By-Christianshavn og Bispebjerg er ikke færdiggjort. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at Indre By er den bydel i København med størst behov for supplerende sorteringsmuligheder. Det skyldes, at der er mindre plads i gårdene, hvilket betyder, at det er svært at få plads til den nødvendige kapacitet, der gør det muligt for beboerne at sortere affald i de lovpligtige 10 fraktioner.
Den foreslåede løsning prioriterer færdiggørelsen af hele bydele. Amager Øst, Østerbro og Indre By vil blive færdiggjort. De områder, der ikke vil blive dækket af sorteringspunkter, er primært villaområder, men også nyere byområder (bilag 3). Med løsningen anlægges således de planlagte sorteringspunkter på offentlig vej, mens der ikke vil blive etableret yderligere sorteringspunkter på andre typer veje (fx private fællesveje).
Den foreslåede løsning vil efter forvaltningens vurdering give mulighed for en effektiv drift af de anlagte sorteringspunkter, da de vil blive koncentreret i bestemt bydele, hvilket mindsker kørselsbehovet. Denne koncentration af sorteringspunkter vil ligeledes muliggøre kommunikationsindsatser om de relevante løsninger til affaldsindsamling i de enkelte bydele.
Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at de op til i alt 362 sorteringspunkter er færdiganlagt i 1. kvartal 2026. I forhold til status på og evaluering af indsatsen med sorteringspunkterne, herunder effekt, er der udarbejdet et bilag, der uddyber dette (bilag 5).
Nedjusteringen af antallet af sorteringspunkter skal ses i lyset af den generelle udvikling på affaldssorteringsområdet og de øvrige sorteringstiltag iværksat i planperioden for Ressource- og Affaldsplan 2024, der tilsammen generelt har øget københavnernes sorteringsmuligheder.
Det gælder f.eks. regeringens klimaplan (2020), der gjorde det obligatorisk for alle husstande at have 10 fraktioner på egen matrikel eller tæt ved. Som følge heraf blev indsats 2.2 i Ressource- og Affaldsplan 2024 (Flere og fleksible fraktioner i villaerne) ændret til en decideret villaudrulning med fire ens beholdere (hvoraf to er to-kammer-beholdere med to affaldstyper i hver) til alle villaer i København. Dertil har bl.a. hjemtagelsen af affaldsindsamlingen til ARC i 2023 givet en markant større fleksibilitet i tømmefrekvens og antal beholdere til alle affaldstyper. Det har for etageejendommene betydet, at fx tømning af pap og plast nu kan ske flere gange om ugen og dermed i højere grad følge behovet i de enkelte gårde.
Årsager til fordyrelse
Fordyrelsen for udrulningen af sorteringspunkter skyldes flere faktorer, som der ikke er taget højde for i den oprindelige vurdering af finansieringsbehovet. Disse fordyrelser kan inddeles i tre kategorier:
- Prisstigninger på materiel og produkter. Priserne på byggematerialer som metal, cement, beton og belægningssten er steget betydeligt i pris siden opstart af indsatsen. Teknik- og Miljøforvaltningen anslår, at sorteringspunkterne som samlet projekt alene på baggrund af prisstigninger i samfundet (gennemsnitsindekset for anlæg) er blevet 53,9 mio. kr. dyrere end da det blev besluttet. Det vurderes, at ca. 22 mio. kr. af denne fordyrelse havde været dækket, hvis anlægsprojektet havde været PL-reguleret. Den kommunale PL-regulering, der fastlægges årligt i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi mellem regeringen og KL, har i projektets periode været lavere end den generelle pris- og lønudvikling i samfundet.
- Indsatsens kompleksitet. For mange placeringer af sorteringspunkter har det fx vist sig, at det data som forvaltningen har til rådighed, ikke har været retvisende, hvilket har givet merudgifter til rådgivere pga. nødvendigheden af at gentegne placeringer eller vælge helt nye placeringer.
- Manglende anlægskompetence i den udførende afdeling. I forbindelse med opstart af indsats om sorteringspunkter blev det besluttet, at indsatsen organisatorisk skulle placeres i Teknik- og Miljøforvaltningens afdeling Klima og Byudvikling. Begrundelsen var bl.a. at sikre tættere integration mellem udviklings- og driftspersonale i Teknik- og Miljøforvaltningen, samt et solidt affaldsfagligt afsæt for udrulning, planlægning og etablering af sorteringspunkterne. Den manglende anlægserfaring vurderes at have påvirket eksekveringen.
Det kan herudover bemærkes, at der er indkøbt ca. 420 beholdere, der vil være i overskud, hvis antallet af sorteringspunkter nedjusteres, jf. den indstillede løsning. Et sorteringspunkt består typisk af 2-3 beholdere. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der findes alternativ anvendelse af disse beholderne. Det kunne være til etablering af eventuelle miljøstationer, til etablering af glasbeholdere samt som bufferlager til løbende reparation af idriftsatte sorteringspunkter.
Konsekvenser for tekstilindsamlingen i København
I 2020 vedtog en bred vifte af Folketingets partier ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, som betyder, at det er lovpligtigt at sortere sit affald i 10 fraktioner, herunder tekstilaffald.
Med den foreslåede etablering af op til 362 sorteringspunkter vil der være områder af København, der ikke er dækket af sorteringspunkter. Det betyder, at visse områder af byen vil mangle mulighed for at aflevere tekstilaffald. Det drejer sig om villaområderne samt Ørestad Syd og Nord og de nyere kvarterer i Sydhavn, Carlsbergbyen, og på Havnestaden (Islands Brygge).
Teknik- og Miljøforvaltningen har opstartet en dialog med Amager Ressourcecenter (ARC) om den videre håndtering, herunder de konkrete indsamlingsløsninger og økonomi. I villaområderne forventer ARC at kunne indsamle tekstilaffald fire gange årligt. Det vil ske ved udlevering af sække til husstande, der kan fyldes med op til 10 kg. tekstilaffald. I områder med etageejendomme kan der opstilles beholdere. Det forventes, at driften af de foreslåede løsninger ikke bliver dyrere end de anslåede omkostninger til drift af de sorteringspunkter, der ikke etableres. Når rammen for løsninger og økonomi er afklaret, vil Teknik- og Miljøudvalget blive forelagt en indstilling om håndtering af tekstilaffald i de nævnte områder. Det kan bemærkes, at langt de fleste andre kommuner indsamler tekstilaffald i tilsvarende løsning med en pose stillet ud til vejen ifm. med storskraldsindsamlingen.
Konsekvenser for konvertering af parkeringspladser
Der er i Budget 2023 og 2024 afsat midler til at konvertere de parkeringspladser, der nedlægges som følge af etableringen af affaldssorteringspunkter. Der var oprindeligt planlagt konvertering af 443 parkeringspladser, men med den foreslåede løsning konverteres færre parkeringspladser, hvilket vil medføre overskud af erstatningspladser svarende til 115 lejede pladser og 76 pladser i terræn, jf. bilag 4. Det er i vidt omfang muligt at tilbagerulle anlæg af pladser samt opsige aftale om lejede pladser svarende til overskuddet, jf. bilag 4 samt afsnit om økonomi. Der lægges samlet 16,3 mio. kr. i kassen som følge af behovet for færre erstatningspladser. Planlagte erstatningspladser i terræn, der ikke anlægges, overgår til puljen af mulige erstatningspladser, der anvendes ifm. anlægsprojekter, hvor der er truffet beslutning om at erstatte nedlagt parkering (TMU 16. december 2024).
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan i forhold til anlæg af sorteringspunkter som alternativ beslutte, at der:
- Anlægges i alt 315 sorteringspunkter.
Indsatsen afrundes med udløb af nuværende finansiering. Forvaltningen forventer, at der kan etableres op til 315 sorteringspunkter. Der prioriteres så vidt muligt anlæg af sorteringspunkter i Indre By samt sorteringspunkter, der skaber driftsmæssig sammenhæng i forhold til de øvrige idriftsatte sorteringspunkter. Så vidt muligt vil bydelene Amager Øst, Amager Vest, Østerbro, Nørrebro og Vesterbro - Kgs. Enghave forsøgt færdiggjort. Løsningen indebærer, at følgende bydele ikke færdiggøres: Indre By, hvor 33 af de planlagte 49 anlægges, samt bydelene Valby, Vanløse, Brønshøj-Husum og Bispebjerg, hvor i alt 63 af de planlagte 89 anlægges.
- Takst. De 19,5 mio. kr. i udisponerede midler omprioriteres ikke til sorteringspunkter, hvilket svarer til en mulig takstnedsættelse på 59 kr. pr. gennemsnitlig husstand i et år.
- Parkering. Løsningen indebærer et overskud af parkering på hhv. 167 lejede pladser og 96 pladser i terræn. Tilbagerulning af overskydende parkering vil svare til, at 5,1 mio. kr. på service og 14,5 mio. kr. på anlæg tilbagebetales til kassen, jf. bilag 4.
- Anlægges i alt 530 sorteringspunkter. Indsatsen færdiggøres og tilføres i alt 112,4 mio. kr. Heraf 44,1 mio. kr. i udisponerede midler fra Ressource- og Affaldsplan 2024 og yderligere 68,3 mio. kr., hvilket svarer til en takstforhøjelse på 200,88 kr. pr. gennemsnitlig husstand i et år. Der etableres 530 sorteringspunkter, heraf op til 122 på privat fællesvej. Sorteringspunkterne på private fællesveje kræver accept fra private lodsejere, hvorfor det er uvist, hvor stor en del af de 122 sorteringspunkter på private fællesveje, der kan realiseres. Denne løsning flugter med den oprindelige beslutning i henhold til parkering.
Økonomi
Med Ressource- og Affaldsplan 2024 blev det besluttet at afsætte 270,03 mio. kr. til etablering af 750 sorteringspunkter (BR 13.12.2018). Antallet er efterfølgende nedjusteret til 550 sorteringspunkter (BR 2. februar 2023), og sidenhen har 20 placeringer vist sig ikke at være realiserbare.
Igennem planperioden for Ressource- og Affaldsplan 2024 er der oparbejdet et samlet mindreforbrug svarende til forventeligt i alt 44,1 mio. kr., jf. bilag 2. Løsningen indebærer, at der overføres 19,5 mio. kr. af disse udisponerede midler til indsatsen. Midlerne overføres fra puljen "Midler til omprioritering" på bevillingen Affaldsområdet til bevillingen Takstfinansieret Anlæg.
Den foreslåede løsning får ikke konsekvenser for takstniveauet, da der er tale om en omfordeling af allerede afsatte midler.
Anlægsprojektet med sorteringspunkter er takstfinansieret. Det betyder, at projektet ikke har været underlagt løbende PL-regulering (svarende til i alt cirka 22 mio. kr.), hvilket ellers er tilfældet for de fleste øvrige anlægsprojekter. Tilsvarende er takstfinansieret anlæg uden for det måltalsstyrede anlæg, herunder de 19,5 mio. kr. der med løsningen omdisponeres til projektet.
Det er muligt at annullere leje af 115 erstatningspladser og anlæg af 76 pladser i terræn. Der overføres derfor samlet 3,5 mio. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling ordinær drift til kassen og 12,8 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling ordinær anlæg til kassen.
Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser (beløb i 1.000 kr. og 2025 p/l)
At-punkt |
Udvalg |
Bevilling |
Indtægt
(I)/ |
2025 |
2026 |
2027 |
2028 |
2033 |
Varig? |
2. |
TMU |
1500 -Affaldsområdet |
Udgift |
-15.450 |
-4.050 |
- |
- |
- |
Nej |
2. |
TMU |
2020 - Takstfinansieret anlæg |
Udgift |
15.450 |
4.050 |
- |
- |
- |
Nej |
3. |
TMU |
1000 – Ordinær drift |
Udgift |
-660 |
-1.132 |
-1.132 |
-566 |
- |
Nej |
3. |
TMU |
2000 – Ordinær anlæg |
Udgift |
- |
-6.300 |
- |
- |
-6.500 |
Nej |
3. |
ØU |
Finansposter |
Udgift |
660 |
7.432 |
1.132 |
566 |
6.500 |
Nej |
I alt |
- |
- |
- |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
- |
Tabel 2. Frigivelse af anlægsmidler
Udvalg |
Aktivitet/ |
Bevilling
|
Beløb i 1.000 kr. |
I årene 2025-2026 |
|||
TMU |
RAP 24 Sorteringspunkter |
2020 - Takstfinansieret anlæg |
19.500 |
I alt |
- |
- |
19.500 |
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, skal den behandles af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer i medio 2025 at forelægge en indstilling om evaluering af Ressource- og Affaldsplan 2024 samt endelig økonomiopgørelse.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen