Mødedato: 27.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Rammetilladelse til Distortion 2020

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal arbejde videre med en tilladelse til Distortion gadefester 2020 på baggrund af hovedansøgning fra Distortion Nus/Nus og forvaltningens justerede rammevilkår.

 Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen giver en rammetilladelse til Distortion gadefester 2020 (bilag 2).

Problemstilling

Forvaltningen har modtaget hovedansøgning 2020 om Distortion gadefester 2020 fra Nus/Nus ApS (bilag 3). Med denne indstilling skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om forvaltningen skal give en rammetilladelse til Distortion gadefester 2020.

Teknik- og Miljøudvalget behandlede en indstilling om rammetilladelse til Distortion gadefester 2020 den 16. december 2019. Indstillingen blev sendt tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med ønske om udvidelse af rammevilkårene for blandt andet musikzoner med betaling.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at der udstedes en rammetilladelse (bilag 2) til Nus/Nus, der fastsætter en række rammevilkår, som arrangøren skal leve op til i 2020. Den faglige anbefaling skal ses i lyset af, at tilladelsen udstedes på baggrund af Distortion Nus/Nus’ hovedansøgning (bilag 3), der i 2020 indeholder en række konceptuelle ændringer fra 2019. På baggrund af evalueringen 2019 samt bemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalget på udvalgsmøde den 16. december 2019 er rammevilkår for 2020 derudover justeret og skærpet.

Den politisk godkendte rammetilladelse er en forudsætning for, at Nus/Nus senere kan opnå endelig hoved- og detailtilladelser. Rammetilladelsen fastlægger de overordnede vilkår for Distortions gadefester i 2020, herunder overordnet placering, dato og tidsramme samt en række rammevilkår på indsatsområderne støjbelastning, forebyggelse af hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling og lokal forankring.

Hovedansøgning fra Nus/Nus

Det beskrives i ansøgningen, at Distortion gadefester 2020 arbejder videre med yderligere implementering af strategimanifestet ’Distortion 2019-2020 Hovedstrategi’. Der lægges op til færre store musikscener end tidligere år, der så vidt muligt placeres væk fra tæt beboelse og en større satsning på mindre gadeaktiviteter med små kulturinnovative og skæve indslag.

De ansøgte arealer er Rådhuspladsen samt Nørrebro og Vesterbro. På Nørrebro er arealet indskrænket på Nørrebrogade, hvor arrangementet i 2020 afsluttes ved Meinungsgade. Til gengæld udvides arealet på Nørre Allé, hvor der ansøges om musikzone længere fra beboelse ud for Panums grund. På Vesterbro er der flyttet tre musikscener fra sidegaderne til Sønder Boulevard, i tæt bebyggelse, og i stedet søgt om musikzone i Enghaveparken. Musikzonen på Ingerslevsgade ved DGI og forpladsen ved Øksnehallen fastholdes som i 2019. Rådhuspladsen ansøges på samme måde som tidligere år til musikzone både onsdag og torsdag. Nus/Nus har været i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen for koordinering med aktiviteter til Euro2020. Det vil være muligt at afholde Distortion på Rådhuspladsen den 3. og 4. juni, hvis det foregår i et partnerskab med Kultur- og Fritidsforvaltningen om realiseringen af det planlagte event Euro2020 Spectacular, der skal afholdes den 6. juni på Rådhuspladsen.

Musikzoner med betaling

Nus/Nus ansøger om at opnå tilladelse til fem lukkede musikzoner med betaling, fordelt på to områder på henholdsvis Nørrebro og Vesterbro samt Rådhuspladsen. De indhegnede musikzoner vil bl.a. have et højere sikkerhedsberedskab med crowd safety og vagtkontrol ved indgangspartiet samt efter, hvad der i ansøgningen angives som, en bedre koncertoplevelse for de musikinteresserede. Billetsalget vil sikre, at der ikke sælges flere billetter end den maksimale kapacitet i den enkelte musikzone. Derved kan eventuel nedlukning forebygges, hvilket i 2019 var tilfældet på Rådhuspladsen. En billetpris vil ligge mellem 150 og 180 kr.

Forvaltningens praksis er som udgangspunkt restriktiv på dette område, da arrangementer på byens offentlige arealer ønskes gratis og tilgængelige for alle. Nus/Nus fik i rammetilladelsen for 2019 afslag på lukkede områder med entrébetaling ved behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget den 17. december 2018. Det udelukker dog ikke, at forvaltningen ved helt særlige begivenheder undtagelsesvist giver lov til afspærring og entré på offentlige vejarealer, fx Copenhagen Historic Grand Prix (CHGP) og Sandskulpturfestival i Havnegade. I kommunens parker er Karneval, Grøn og andre store koncerter eksempler på gennemførelsen af lukkede arrangementer med entré. Denne undtagelse forudsætter, at arrangementet vurderes af særlig høj betydning som københavnerbegivenhed, at der på vejarealerne fortsat sikres gratis adgang til dele af arrangementet samt at arrangøren er afhængig af indtægten for at kunne gennemføre arrangementet. Distortion gadefester lever op til disse forudsætninger. Derudover har ansøgeren overvejende placeret de lukkede musikzoner (bilag 3) på private arealer som inddrager et mindre stykke vejareal. Fx arealerne ved Panum, DGI-byen og Øksnehallens forplads. Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at rammetilladelsen for 2020 åbner mulighed for, at der forsøgsvis gives tilladelse til de ansøgte, lukkede musikzoner på offentligt vejareal. Distortion har overfor Teknik- og Miljøforvaltningen givet udtryk for, at de forventer at kunne udnytte kapaciteten i musikzonerne fuldt ud. Hvis det på dagen skulle vise sig ikke at være tilfældet, er arrangøren indforstået med at gøre en særlig indsats for at opnå dette.

Ændrede rammevilkår som følge af udvalgsbehandlingen den 16. december 2019

På baggrund af behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget den 16. december 2019 er der efter udvalgets bemærkninger tilføjet vilkår i rammetilladelse til Distortion gadefester 2020 (bilag 2) om,

  • lukkede musikzoner, så arrangøren, som en forudsætning for forsøgsordningen med lukkede musikzoner, efter arrangementets afholdelse skal dokumentere effekten af de lukkede musikzoner. Det betyder, at arrangøren senest 30 dage efter arrangementet skal indsende en evaluering til Teknik- og Miljøforvaltningen, der indeholder dokumentation for virkningerne for nedbringelse af nabogener, en mere sikker gadefest i og uden for musikzonerne samt om hvordan musikzonerne bidrager positivt til den lokale forankring i den øvrige gadefest.

  • vagter og sikkerhedspersonale, så arrangøren ligeledes skal dokumentere, at vagter og sikkerhedspersonale har været til stede under afholdelsen, som beskrevet i ansøgningen, samt i kommende godkendte sikkerhedsplaner.

  • udnyttelse af kapaciteten af lukkede musikzoner, så arrangøren skal arbejde fokuseret på at opnå fuld kapacitet i musikzoner og målrettet med at opnå bedre lokal forankring i de mindre aktiviteter udenfor musikzonerne.

Alternativt handlerum

Det er muligt at give afslag på lukkede betalingsområder på offentligt vejareal. Hvis ansøgningen på dette punkt ikke imødekommes, ønsker Nus/Nus at trække den samlede ansøgning tilbage med henblik på at foretage en revurdering af, hvad de har mulighed for at ansøge om.

Støjbelastning

Ansøgeren har søgt om dispensation for støjgrænsen i Forskrift for Udendørs Musikarrangementer samt for sluttidspunkt visse steder. Der er søgt om dispensation med differentiering på starttidspunktet, så nogle scener starter ved en lavere grænse. På baggrund af sidste års evaluering vurderer forvaltningen, at arrangøren vil få svært ved at kontrollere støjgrænsen, når den enkelte streethost selv står for anlæg og lydstyrke.

Derfor anbefaler forvaltningen udover de oven for nævnte vilkår vedrørende musikzonerne, at der fastsættes rammevilkår til Nus/Nus, som beskriver;

  • at Nus/Nus skal sikre egenkontrol på musikanlæg, herunder en dokumenteret kontrol af anlæg fra et godkendt støjmålefirma, hvilket udgør et skærpet vilkår i forhold til generel praksis på området.

  • at forvaltningen dispenserer for støjgrænser i Forskrift for Udendørs Musikarrangementer, ud fra en konkret vurdering. Det kunne fx være på steder som Kapelvej, Nørrebrogade og Enghave Plads, som nævnt i ansøgningen. Forvaltningen vurderer ikke, at det vil skabe præcedens, da lokationerne på vejareal er særlige for Distortion, hvor der typisk ikke ansøges til koncerter.

  • at arrangøren på gader mv. som ikke er omfattet af bilagslisten i Forskrift for udendørs musikarrangementer sikrer, at støjbelastningen fra scener ikke overskrider Leq 80 dB (A) på nærmeste facade.

  • at arrangøren sikrer, at der er limiter på musikanlæg i alle musikzoner.

  • at forvaltningen kun dispenserer til musikafspilning frem til kl. 23.00 og 24.00 i udvalgte musikzoner, hvis politiet direkte anbefaler dette af sikkerhedsmæssige grunde. Musikafspilning skal, efter forskriftens bestemmelser, normalt ophøre kl. 22.00 på hverdage.

  • at der gives tilladelse til musikafspilning på Rådhuspladsen i tidsrummet 16:00 – 24:00. Der er ikke en begrænsning af tidspunkt for Rådhuspladsen i forskriften, hvorfor dette udgør et skærpet vilkår. I 2018 blev der givet tilladelse til kl. 01:00 på Rådhuspladsen. I 2019 blev dette skærpet til kl. 24:00.

Alternativt handlerum

Det er muligt at give afslag på dispensation fra støjgrænserne i Forskrift for Udendørs Musikarrangementer begrundet i nabogener. Det kan dog betyde, at arrangementet ikke kan afvikles, så det forventede antal mennesker kan høre musikken. Dispensation er således af ansøger angivet som en af de nødvendige foranstaltninger for Distortion (bilag 3), og en manglende dispensation vil medføre, at arrangementet vil skulle ændres.

Der er modsat også mulighed for at efterkomme dispensationsansøgningen om at tillade musikken til kl. 23.00/24.00 i udvalgte musikzoner i hverdagene onsdag-torsdag, selvom politiet ikke anbefaler det af sikkerhedsmæssige grunde, hvis der lægges vægt på arrangementets særlige karakter.

Forvaltningen indstiller at fastholde sluttidspunkt på Rådhuspladsen til kl. 24:00, på samme måde som udvalget vedtog for 2019. Det er dog muligt at begrænse til fx kl. 23:00 ud fra hensyn til beboere i Indre By såvel som de omkringliggende hoteller og resten af byen, særligt onsdag, da det er en hverdag, og naboer skal på arbejde og i skole dagen efter. Torsdag støder op til Grundlovsdag, hvor flere har mulighed for at holde fri.

Sanitære foranstaltninger

På baggrund af sidste års evaluering vurderes der ikke at være sagligt grundlag for at hæve kravet til antallet af sanitære foranstaltninger yderligere. Vilkåret justeres i stedet ud fra et fokus på publikums adfærd, så de sanitære foranstaltninger skal gøres bedre tilgængelige, være mere synlige og placeres hensigtsmæssigt.

Der opkræves på samme måde som i 2017, 2018 og 2019 et depositum på 350.000 kr. til dækning af skader på kommunens ejendom. Depositummet opkræves med hjemmel i vejloven sammenholdt med vejmyndighedens dispositionsret over vejarealet. Depositummet kan ikke dække over skader hos private, da dette er privatretlige forhold mellem arrangør og privatperson.

Hærværk
På baggrund af evalueringen 2019 vil forvaltningen i kommende detailtilladelser have skærpet fokus på udsatte områder, herunder ved den jødiske begravelsesplads.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Arrangøren har i Kultur- og Fritidsudvalget fået tildelt 1.7 mio. kr. fra Festivalpuljen 2020.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre med tilladelse til Distortion gadefester 2020 og fortsætte myndighedsbehandlingen af en samlet hovedtilladelse og detailtilladelser samt evt. dispensationer. Forvaltningen vil sikre, at Nus/Nus følger egen køreplan og leverer relevant ansøgningsmateriale i så god tid, at de nødvendige tilladelser kan udstedes rettidigt.

Søren Wille

                                            / Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. januar 2020

Enhedslisten stillede ændringsforslag (ÆF 1) om nyt 2. at-punkt:
”at der ikke gives tilladelse til flere betalingszoner.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 8 stemmer mod 1.

For stemte: Ø.
Imod stemte: A, B, C, F, O, og Å.

Enhedslisten stillede ændringsforslag (ÆF2) om nyt 3. at-punkt:
”at der ikke dispenseres fra lydniveau, der indgår i Forskrift for udendørs musikarrangementer.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 5 stemmer mod 3.

For stemte: C, O og Ø.
Imod stemte: A, B, F og Å.

Indstillingen blev godkendt med 5 stemmer mod 3.

For stemte: A, B, F og Å.
Imod stemte: C, O og Ø.

Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokol bemærkning:
”Partierne deler Distortions ønske om at skabe en begivenhed, som i højere grad er til for københavnerne og de lokale beboere. Derfor giver vi tilladelse til afholdelse af Distortion 2020, men vi ønsker og opfordrer til tættere dialog mellem relevante udvalg, forvaltninger og Distortion. I forbindelse med evalueringen ønsker vi, at parterne mødes og drøfter de næste års udvikling, så der kan sikres en køreplan for de næste par år, der kan give en bedre afvikling af Distortion. Samtidig gør partierne det klart, at fremtidige tilladelser forudsætter, at Distortion bevæger sig i den rigtige retning.”

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokol bemærkning:
”Partiet ønsker ikke, at arrangementet skal afholdes så tæt på beboelse, idet mange københavnere de seneste år har haft store gener fra støj og tis fra Distortion.”

Dansk Folkeparti standsede sagen med henblik på at få sagen indbragt til afgørelse af Borgerrepræsentationen, jf. lov om kommunernes styrelse § 23.

 

Til top