Naturparkplan 2020-2025 for Amager Naturpark, Amager Vest
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Naturparkplan 2020-2025 for Naturpark Amager med henblik på at opnå en genmærkning som naturpark.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Naturparkplan 2020-2025 for Naturpark Amager jf. bilag 2 afløser den gældende Naturparkplan 2015-2020 og dermed danner rammerne for partnerskabssamarbejdet i Naturpark Amager frem til 2025.
Problemstilling
Naturpark Amager blev certificeret som Naturpark gennem Friluftsrådets mærkningsordning i 2015 på baggrund af den gældende Naturpark-plan 2015-2020, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte 25. august 2014.
Hvert 5. år skal alle naturparker genmærkes af Friluftsrådet, hvorfor Naturpark Amager nu skal genmærkes for en ny femårig periode. For at en naturpark kan genmærkes, er det et krav, at der foreligger en politisk godkendt naturparkplan. Naturparkplan 2020 – 2025 er en opdatering dels af initiativer i den nuværende naturparkplan, dels af tidligere politisk besluttede initiativer. Planen medfører således ikke nye forpligtelser.
Løsning
Naturpark Amager er et partnerskab bestående af Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune, Naturstyrelsen og By & Havn. Partnerskabet har revideret naturparkplanen med opdaterede indsatser for den kommende 5-årige periode.
Naturparkplan 2020 – 2025 er som den nuværende Naturparkplan inddelt i 6 temaer: Natur, Kulturarv, Friluftsliv og tilgængelighed, Turisme og erhverv, Formidling samt Borgerinddragelse. Disse temaer ligger til grund for udviklingen og visionen for naturparken og er i overensstemmelse med Friluftsrådets krav til en naturparkplan.
Naturparkplanens overordnede formål er at udvikle natur- og friluftsværdier, skabe gode forbindelser til Naturparkens rekreative værdier og udvikle flere muligheder for aktiviteter og oplevelser. Alt sammen i en fælles bæredygtig ramme for udvikling og naturpleje af arealerne, med fokus på benyttelse og beskyttelse, så borgere, erhvervsliv og turister får nye muligheder for at opleve og forstå naturen. En genmærkning af naturparken vil desuden styrke naturparkens vision og formål samt skabe en platform for ansøgning af fondsmidler.
Opdaterede indsatser i planperioden 2020-2025
I den reviderede naturparkplan er der tilføjet et ekstra afsnit om ’projektprogrammet – nye muligheder’, som Københavns Kommune bidrager til økonomisk, og som er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet. Projektprogrammet indeholder blandt andet opførelse af 3 nye hovedindgange og 4 blå støttepunkter langs vandet. Godkendelse af dispositionsplanerne og frigivelse af anlægsmidler til dette blev besluttet i Borgerrepræsentationen 8. oktober 2019.
I naturparkplanen undersøges mulighederne for etableringen af en faunapassage, så Amager Fælled og Kalvebod Fælled bliver et mere sammenhængende naturområde, jf. protokolbemærkning fra et samlet Teknik- og Miljøudvalg 16. september 2019.
I forbindelse med ansøgning om genmærkning ansøges der samtidigt om ændret afgrænsning af naturparken som følge af Københavns Kommunes ændrede planer om byggeri på Amager Fælled. Dette vil gøre Naturpark Amager 17 ha større og tilføre naturparken endnu 2 % fredet areal, hvilket vil betyde, at 85 % af naturparken bliver fredet areal. Dette er positivt i forhold til Friluftsrådets kriterier for mærkning, da et af kriterierne er, at der skal være mindst 50 % beskyttet natur.
Høring af planen
Styregruppen for partnerskabet bag Naturpark Amager har haft planen i høring og godkendt den fremlagte Naturparkplan 2020-2025 7. november 2019. Naturpark Amagers naturparkråd har haft planen i høring 30. september 2019, og planen har ligeledes været forelagt Det Grønne Råd – København 4. december 2019.
Overordnet er tilbagemeldingerne fokuseret på at bevare den unikke naturdiversitet og bæredygtighed samt at sikre en fortsat balance mellem by, natur og aktiviteter i naturparken. Derudover er der en bekymring for fondsmidler og donationers betydning for prioritering af faciliteter og inventar i naturparken.
Danmarks Naturfredsforening har eksempelvis pointeret, at der endnu mangler en beslutning om, hvilke dyrearter en faunapassag vil tilgodese. Dansk Ornitologisk Forening har ytret bekymring for, om etablering af flere stier vil få betydning for dyrelivet, mens Amager Vest Lokaludvalg har stillet spørgsmål ved bæredygtigheden i at åbne op for flere besøgende.
I Det Grønne Råd er det blevet debatteret, i hvor høj grad fondsmidler og donationer vil få betydning for naturparkens udseende og inventar.
Referater og høringssvar vedlagt som bilag 3.
Økonomi
Der er ingen udgifter forbundet med indstillingen.
Videre proces
Når planen er politisk godkendt i København, Tårnby og Dragør Kommuner sendes Naturparkplan 2020-2025 til Friluftsrådet, som godkender, at planen efterlever rammerne for Danske Naturparker. Derved opnår Naturpark Amager at være omfattet af mærkningsordningen for Danske Naturparker frem til, at naturparkplanen igen skal revideres i 2025.
Søren Wille
/Jon Pape
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. januar 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Friluftsrådets ønske med etableringen af naturparker - at skabe sammenhængende naturområder - kunne tilgodeses bedre ved en øget hensyntagen til Naturpark Amagers sammenhængende udstrækning. Det er herunder særligt bekymrende, at mulighederne for etableringen af faunapassager, er voldsomt udfordret af den fragmentering af naturparkens udstrækning, som er dikteret af flertallets hensyntagen til et arealudviklingsselskabs indtjeningsmuligheder.”