Mødedato: 27.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indtægtsbevilling til Nordic Innovation projektet Nordic Healthy Cities

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at modtage tilskud fra Nordic Innovation, som hører under Nordisk Råd, til at deltage i et samarbejdsprojekt mellem 20 nordiske byer om at udvikle Smart City-løsninger indenfor bæredygtigheds- og sundhedsområdet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra Nordic Innovation på 3,7 mio. kr. for at deltage i projektet Nordic Healthy Cities. Der skal på den baggrund gives en rådighedsbevilling som en indtægts- og udgiftsbevilling på 3,7 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. afsnittet Økonomi.

Problemstilling

Af Københavns Kommunes Bevillingsregler, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2016, fremgår, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter. Teknik- og Miljøforvaltningen har den 6. december 2019 fået tilsagn om tilskud fra Nordic Innovation til at indgå i et projekt, der understøtter København som en ansvarlig og levende by, jf. Fællesskab København. Denne indstilling er en standardindstilling i forhold til at overholde bevillingsreglerne for Københavns Kommune. Under afsnittet Løsning beskrives kort det projekt, som indtægtsbevillingen bidrager til at finansiere. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra Nordic Innovation kan modtages og anvendes til projektet.

Løsning

Projektet er et nordisk samarbejde mellem 20 nordiske byer og kommuner (Stockholm, Malmö, Oslo, Kristianssand, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsö, Helsinki, Oulo, Tampere, Espoo, Vantaa, Turku, Reykjavik, Aarhus, Syddjurs, Vejle, Lyngby og København), hvor København varetager den overordnede projektledelse.

Formålet er at skabe urbane miljøer, der understøtter bæredygtighed, sundhed og livskvalitet gennem innovative partnerskaber med private firmaer. Sammen vil de 20 byer skabe og teste nye konkrete Smart City-løsninger, der tackler byens problemer indenfor bæredygtigheds- og sundhedsområdet. Fokus, i forhold til sundhedsområdet, er på hvordan vi indretter byrummet. Teknik- og Miljøforvaltningen har administreret netværket i 2018-2019. Konkret vil projektet levere mindst 5 projekter med en lead by og 3-5 følgebyer. København får glæde af: 

  • De udviklede løsninger
  • Konkret overførsel af nye løsninger, hvilket minimerer risikoen ved implementering i København
  • Overførsel af læring og viden mellem byerne ved at arrangere partnermøder.

København og de øvrige byer vil definere konkrete relevante udfordringer, som adresseres gennem innovative partnerskaber med virksomheder og byernes borgere. De konkrete løsninger udvikles og testes indenfor projektperioden. Der kan fx arbejdes med luftforurening, støj, klimatilpasning og indretning af byrum, der fremmer sundhed og livskvalitet.

Økonomi

København Kommune modtager i alt 3,7 mio. kr. fra Nordic Innovation til projekter og samarbejde med 19 nordiske byer.

Der skal ikke betales fondsmoms i forbindelse med tilskuddet, da det er en offentlig organisation, som midlerne modtages fra. De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af de 3,7 mio. kr. fra Nordic Innovation fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2020 p/l)

Varig?
ja/nej

2020

2021

2022

1.

TMU

1000 – Ordinær drift

6.48.66.1

I

-850

-2.000

-850

Nej

1.

TMU

1000 – Ordinær drift

6.48.66.1

U

850

2.000

850

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Den samlede projektsum er på 7,54 mio.kr., hvor de 20 byers medfinansiering fordeles ligeligt mellem byerne. Københavns Kommunes bidrag består af 250 medarbejdertimer fra Copenhagen Solutions Lab. København modtager som projektleder og kontraktholder midlerne fra Nordic Innovation, hvor 0,52 mio. kr. tilføres Københavns Kommune til projektadministration og -ledelse. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ingen afledte driftsudgifter i forbindelse med projektet.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen Nordic Innovation om, at tilskud modtages og orienterer de øvrige parter i projektet.

 

                        Søren Wille

                                                                / Karsten Biering Nielsen     

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. januar 2020

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
Til top