Mødedato: 27.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan Pumpestationen, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Pumpestationen. Planforslaget muliggør en pumpestation mellem Kalvebod Brygge 45 og 47, som er en del af et større underjordisk skybrudsanlæg vedtaget med tillæg 5 til Spildevandsplan 2008.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Pumpestationen (bilag 2).

Problemstilling

HOFOR ønsker at opføre en pumpestation til udledning af skybrudsvand i havnen.

Som led i Københavns Kommunes overordnede klimatilpasningsplan har Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune lavet en skybrudsplan vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 6. juni 2016. Ifølge planen skal skybrudsvand ledes fra Frederiksberg og Vesterbro til Københavns Havn via en underjordisk skybrudstunnel til en pumpestation ved Kalvebod Brygge. Her pumpes vandet op og ud i havnen. Projektet kræver en ændring af lokalplanen for området.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 16. september 2019 og har været i høring fra den 24. september 2019 til den 19. november 2019. Forvaltningen har modtaget fem henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Lokalplanen muliggør, at bygherre kan opføre en pumpestation i 4 til 6 meters højde med et areal på ca. 500 m2. Den skal opføres i rødbrune teglsten, og mindre bygningsdele kan være i andre materialer såsom zink, kobber eller aluminium.

Pumpestationens design, med muligheden for at se pumpestationens teknik via panoramavindue ud mod havneløbet langs stiforbindelsen, giver sammen med informationstavler mulighed for læring omkring skybrud og pumpestationens funktion.

Samtidig med at arealet til pumpestationen inddrages, forbedres arealerne udenom ved opgradering af stiforløbet for gående og cyklende langs havnepromenaden og træbrygger langs havneløbet, der vil skabe nye opholdsmuligheder. Det nye opholdsareal bliver ca. 750 m2. Bygningens synlige del over terræn er minimeret, hvorved der sikres bedst muligt udsyn til havneløbet fra Kalvebod Brygge. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 5-8) og i faktaarket (bilag 3).

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
De fem modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.

Vesterbro Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 4):

Vesterbro Lokaludvalg er tilfreds med, at der i forslaget er taget højde for nogle af de indvendinger, som Vesterbro Lokaludvalg har haft ifm. den interne høring, og at der, som ønsket af lokaludvalget, er taget betydeligt hensyn til at styrke arealerne ved den lidt døde del af havnen. Lokaludvalget er desuden enig i, at der med lokalplanen sker en forbedring af stiforbindelsen og er tilfreds med arkitekturen samt de styrkede havnenære aktiviteter.

  1. Lokaludvalget ser dog gerne, der skabes mulighed for fx skure med kajakker mm, hvis det ikke kan indbygges i selve bygningen.
  2. Den opretholdte parkering foreslås nedlagt til fordel for rekreativt areal.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanen forhindrer ikke, at der fx bliver etableret kajakopbevaring. Grundet bygningens karakter og behovet for servicering af pumpestationens teknik stilles der dog høje krav til tilgængelighed rundt om bygningen. Lokalplanen friholder derfor arealerne udenom for inventar i direkte nærhed til Pumpestationen.
  2. Da der er tale om parkeringspladser på en privatfællesvej, kan disse ikke nedlægges uden ejers samtykke.

Hovedsynspunkter i andre henvendelser

  1. Danmarks Naturfredningsforening finder det positivt, at promenaden langs havnekajen forbedres for fodgængere og cyklister det pågældende sted. Foreningen ser dog gerne en promenade med en større bredde end 8 m og foreslår 12 til 20 m. Desuden ønskes enkeltstående træer.
  2. En borger appellerer til, at bygninger som denne er særligt udsat for graffiti, hvorfor man bør overveje, hvordan man undgår graffiti. Fx ved at sætte klatreplanter op på siden af bygningen.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen foreslår, at promenadebredden fastholdes, da en bredde på 8 m vurderes at være tilstrækkelig til at håndtere den trafikmængde, man har på stedet. Promenadebredden er en minimumsbredde og kan udvides, hvis bygherre ønsker det. Bredden på promenaden er den samme som den eksisterende promenade på stedet.
  2. Forvaltningen har været i dialog med HOFOR herom. Grundet bygningens karakter (teknisk anlæg/pumpestation) stilles der høje krav til tilgængelighed ift. diverse teknikluger, åbninger, porte mv. i forbindelse med service. HOFOR vil i det videre arbejde undersøge, hvor og i hvilket omfang begrønning af facaden bliver praktisk muligt. Forvaltningen bemærker desuden, at området ikke i særlig grad er plaget af graffiti.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

  

             Søren Wille
                                      /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. januar 2020

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top