Mødedato: 26.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udv. D

Anlægsregnskaber for seks anlægsbevillinger

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage anlægsregnskaber for seks afsluttede anlægsprojekter til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at seks anlægsregnskaber, jf. løsningsafsnittet, tages til efterretning.

Problemstilling

Af Københavns Kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ fremgår det, at regnskaber for anlægsprojekter efter afslutning skal forelægges fagudvalget til efterretning. I overensstemmelse hermed forelægger Teknik- og Miljøforvaltningen anlægsregnskaber for seks anlægsprojekter for Teknik- og Miljøudvalget.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet anlægsregnskaber for seks af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsprojekter. Projekterne er ibrugtaget i perioden 2011 til 2018. Forvaltningen igangsatte i 2019 et større oprydningsarbejde og forventer primo 2021 at have udarbejdet anlægsregnskab for alle gamle afsluttede projekter. Herefter følger løbende forelæggelse af anlægsregnskaber for nyligt afsluttede projekter.

Tabel 1 Ibrugtagningsår, budget, forbrug og afvigelse for de seks projekter

 

Anlægsprojekt

Ibrugtagnings-

tidspunkt

Rådigheds­beløb (1.000 kr., løbende priser)

Forbrug (1.000 kr., løbende priser)

Afvigelse (1.000 kr., løbende priser)

1

Akut fjernelse af banderelateret

graffiti

December 2018

415

1

414

2

Blegdamsvej Busfremkomme-

lighed 3A

November 2018

15.999

16.030

-31

3

Helsingørruten

SCS

September 2018

3.014

3.419

-405

4

P-henvisnings-

system /ITS

December 2017

1.094

1.030

64

5

P-strategi –

Fornyet P-strategi

December 2011

20.692

10.462

10.230

6

P-strategiens anlægsramme

December 2016

6.350

1.565

4.785

Note: Alle projekter hører til bevillingen Ordinær anlæg

Projektet ”Akut fjernelse af banderelateret graffiti” blev vedtaget med henblik på straksfjernelse af banderelateret graffiti både i byens rum og på skoler (BR 14. december 2017). Efter bandekonflikten i 2017, hvor midlerne blev afsat, har der ikke har været banderelateret graffiti i byen. Der har derfor ikke været anledning til at anvende midlerne. Såfremt banderne begynder at anvende graffiti, vil forvaltningen kunne håndtere dette graffitiaftryk indenfor det ordinære budget. Med regnskabsafslutningen annulleres projektet og restbudgettet vil blive tilbageført til Kommunekassen.

Projektet ”Blegdamsvej Busfremkommelighed 3A” skulle forbedre busfremkommeligheden på linje 3A på Enghavevej og Blegdamsvej (BR 1. oktober 2015). Projektet har medført anlæggelse af bussignaler og sammenlægning af stoppesteder og busbaner på Enghavevej. På Blegdamsvej er der anlagt busbaner og bussignal. Merforbruget vil blive dækket af forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (Ordinær anlæg).

Formålet med projektet ”Helsingørruten SCS” var at styrke den regionale sammenhæng i cykelstinettet ved at opgradere en række strækninger (BR 1. oktober 2015). Med projektet er der bl.a. anlagt supercykelstien Helsingørruten. Merforbruget vil blive dækket af forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (Ordinær anlæg).

Formålet med projektet ”P-henvisningssystem /ITS” var at gennemføre en analyse af mulighederne for at anvende mobiltelefon til søgning på parkeringspladser (BR 13. oktober 2011). Resultaterne af analysen bidrog til en række initiativer på parkeringsområdet, som Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 5. september 2016. Mindreforbruget vil blive overført til forvaltningens overskuds-/underskudsmodellen (Parkering).

Anlægsbevillingen til projektet ”P-strategi – Fornyet P-strategi” blev givet med henblik på implementeringen af P-aftale 2011 (BR 13. oktober 2011). Midlerne skulle finansiere Teknik- og Miljøforvaltningens parkeringssekretariat i perioden 2012-2014, korrekt matrikulering af byens parkeringspladser, overgang fra P-billetautomater til betaling via mobiltelefon samt forundersøgelse af mulighederne for at etablere flere parkeringspladser Østerbro. Mindreforbruget på projektet ”P-strategi – Fornyet P-strategi” skyldes, at udgifterne i 2012-2014 til Teknik- og Miljøforvaltningens parkeringssekretariat er bogført på driften og ikke, som de burde, på projektet.

Parkeringssekretariat har bidraget til at sikre eksekvering af P-aftale 2011 i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning den  13. oktober 2011. Mindreforbruget er allerede disponeret til andre parkeringsprojekter via overskuds-/underskudsmodellen (Parkering). Der er blandt andet med Budget 2019 afsat 14,8 mio. kr. fra modellen til finansierrig af parkeringsprojekter, herunder garageanlæg under Langebro. Hermed kan mindreforbruget ikke disponeres på ny men skal overføres til overskuds-/underskudsmodellen (Parkering) for at sikre budgetbalance jf. bevillingsreglerne. Mindreforbruget vil således blive overført til forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (Parkering). Tidligere beslutninger vedr. parkering fremgår af bilag 7.

”P-strategiens anlægsramme” var en pulje til at dække evt. uforudsete udgifter i forbindelse med gennemførsel af en lang række projekter under P-aftale 2011 (BR 13. oktober 2011). Mindreforbruget på puljen skyldes, at de uforudsete udgifter til eksekvering af projekterne i P-aftale 2011 har været mindre end forventet. Projekternes formål er opnået i henhold til beslutning i Borgerrepræsentationen 13. oktober 2011, og projekterne er gennemført uden væsentlige uforudsete udgifter. Mindreforbruget vil blive søgt overført til forvaltningens overskuds-/underskudsmodellen (Parkering).

Anlægsregnskaberne, herunder afvigelsesforklaringer, uddybes i bilag 5.

Økonomi

De seks anlægsregnskaber har en samlet nettobevilling på 47,6 mio. kr. (løbende priser) og viser en samlet afvigelse på 15,1 mio. kr. (2020 p/l), som er fordelt på et mindreforbrug på 0,4 mio. kr. der tilfalder Kommunekassen, et merforbrug på 0,4 mio. kr. der dækkes af forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (Ordinær anlæg) og et mindreforbrug på 15,1 mio. kr. der tilgår forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (Parkering).

Saldoen på overskuds-/underskudsmodellen (Ordinær anlæg) er p.t. 3,4 mio. kr. jf. tredje anlægsoversigt 2020 (TMU 14. september 2020). Inklusive de ovenstående anlægsregnskaber forventes modellen at blive på 3,0 mio. kr.

Saldo på overskuds-/underskudsmodellen (Parkering) er p.t. -20,0 mio. kr., jf. tredje anlægsoversigt 2020 (TMU 14. september 2020). Underskuddet skyldes, at der er blevet afsluttet en række parkeringsprojekter med merforbrug. Forvaltningen er i henhold til Københavns Kommunes bevillingsregler forpligtet til at bringe modellen i balance snarest muligt. Det forventes, jf. tredje anlægsoversigt, at modellen balancerer med fjerde sag om bevillingsmæssige ændringer, som behandles af Borgerrepræsentationen den 10. december 2020. En forudsætning herfor er, at projekterne regnskabsafsluttes, så mindreforbruget på 15,1 mio. kr. kan overføres til overskuds-/underskudsmodellen (Parkering). Mindreforbruget kan således ikke disponeres på ny men bidrage til at skabe budgetbalance.

Videre proces                

De bevillingsmæssige ændringer indarbejdes i afrapporteringen for overskuds-/underskudsmodellerne i fjerde anlægsoversigt, der behandles af Teknik- og Miljøudvalget den 30. november 2020 og i fjerde sag om bevillingsmæssige ændringer, der behandles af Borgerrepræsentationen den 10. december 2020. Forvaltningen forelægger yderligere anlægsregnskaber for Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2020.

 

Søren Wille
                                           / Thomas Højlt

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2020 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:  

”Partierne så gerne, at mindreforbruget til fjernelse af graffiti kunne anvendes til renholdelse af byen.” 

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:  

”Partierne har forstået, at mindreforbruget på parkering skyldes fejlkontoring, og at der derfor reelt ikke er noget mindre forbrug, som kunne have været anvendt til anlæggelse af nye parkeringspladser.” 

Til top