Mødedato: 26.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udv. D

Digitale informations- og reklamestandere på By- og Pendlercykel Fondens bycykelstationer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens undersøgelse af By- og Pendlercykel Fondens muligheder for at opstille fastmonterede digitale informations- og reklamestandere på bycykelstationerne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at det tages til efterretning, at eksisterende aftalegrundlag for By- og Pendlercykel Fonden ikke giver mulighed for, at fonden kan opsætte digitale informations- og reklamestandere i tilknytning til bycykelstationerne.
  2. at det tages til efterretning, at opsætning af reklamestandere ved bycykelstationerne forudsætter, at By- og Pendlercykelfonden ansøger om tilladelse efter vejlovens § 80, stk. 1 om særlig råden over vejareal.
  3. at det godkendes, at der hermed er gjort op med medlemsforslaget stillet af Socialistisk Folkeparti (TMU den 8. juni 2020) om at undersøge muligheden for digitale informations- og reklamestandere på By- og Pendlercykel Fondens cykelstationer.

Problemstilling

Den 8. juni 2020 godkendte Teknik- og Miljøudvalget et medlemsforslag, der pålægger forvaltningen at undersøge om By- og Pendlercykelfonden kan få mulighed for at opstille fastmonterede digitale informations- og reklamestandere på 25 af deres nuværende 120 cykelstationer beliggende på kommunale arealer i Københavns Kommune. Medlemsforslaget var motiveret af et ønske om midlertidig hjælp til, at fonden kan komme på fode igen efter en periode med hærværk på bycyklerne samt påvirkningen af COVID-19. En eventuel aftale om reklamestandere skulle udløbe efter 5 år.

Fonden har med forvaltningens tilladelse tidligere opstillet almindelige informationsskilte ved bycykelstationerne, der informerer om, hvordan man lejer en Bycykel.

Løsning

Forvaltningen har på baggrund af medlemsforslaget undersøgt mulighederne for at give tilladelse til By- og Pendlercykel Fondens cykelstationer ift:

  • Det eksisterende aftalegrundlag for samarbejdet mellem By- og Pendlercykel Fonden på den ene side og DSB, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune på den anden side.
  • Vejlovens 80, stk. 1 om særlig råden over vejareal, jf. politiske godkendte om retningslinjer for opsætning af digitale skærme i København.

Mulighed for opsætning ift. det eksisterende aftalegrundlag for samarbejdet med By- og Pendlercykel Fonden

Det er er forvaltningens vurdering, at det eksisterende aftalegrundlag for By- og Pendlercykel Fonden ikke giver mulighed for, at fonden kan opsætte digitale informations- og reklamestandere i tilknytning til bycykelstationerne.

Kontraktmaterialet med By- og Pendlercykel Fonden indeholder ikke oplysninger om digitale reklamestandere eller lignende, og der nævnes ikke behov i den retning. Der er ingen beskrivelse af eller åbning for, at By- og Pendlercykel Fonden med kontrakten har ret til at opsætte reklamestandere for at opnå supplerende indtægter. Kontrakten giver By- og Pendlercykel Fonden mulighed for at tilpasse cykelsystemet uden forudgående tilladelse, men det er forvaltningens vurdering, at denne tilpasning umiddelbart begrænser sig til antallet af cykler i bycykelstationer og bycykelstationerne inden for de afgrænsede lokationer, som de har fået stillet til rådighed med kontraktindgåelsen.

Derudover kan By- og Pendlercykel Fonden løbende tilpasse selve cyklerne som fx udskiftning af skumdæk til dæk med luftslange. Ændringer herudover kræver efter forvaltningens vurdering kommunernes tilladelse. Af §11. 1 fremgår det, at By- og Pendlercykel Fonden kan indgå sponsorater og gerne må have navnesponsorater på cykler, bycykelstationer og tablets. I bestemmelsen er der ikke en henvisning til muligheden for at opsætte og/eller udvide hardware med reklamestandere ved bycykelstationerne.

Mulighed for opsætning ift. vejlovens 80, stk. 1 om særlig råden over vejareal jf. politiske godkendte om retningslinjer for opsætning af digitale skærme i København

En opsætning af reklamestandere ved bycykelstationen kan ske efter ansøgning og tilladelse efter vejlovens § 80, stk. 1 om særlig råden over vejareal.  En ansøgning kræver en individuel konkret vurdering og evt. tidsbegrænsning i tilladelsen vil skulle begrundes ud fra lovlige hensyn efter vejloven.  Forvaltningen har som vejmyndighed derfor ikke mulighed for på forhånd anvise 25 placeringer eller i øvrigt fastsætte en begrænsning af antallet af ansøgninger til 25.

By- og Pendlercykel Fondens ønske om opsætning af reklamestandere forudsætter således, at fonden ansøger konkret for hver ønsket lokation, hvor de ønsker at opsætte en reklamestander.

Forvaltningen administrer ansøgninger om skilte og reklamer på vejareal i henhold til retningslinjer om ”Skilte og reklamer i København” vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 29. oktober 2008 og revideret i 23. september 2013 i forhold til LED- og lysreklamer. Teknik- og Miljøudvalget har derudover, på møde den 27. april 2020, besluttet at indføre en mere restriktiv praksis for opsætning af stillads- og lysreklamer bl.a. begrundet i arkitektoniske og æstetiske hensyn.

I forhold til reklamer, som i København primært opsættes på bygninger, er målet at understøtte særlige bymæssige og trafikale knudepunkter og samtidig at sende signalet om en aktiv og levende storby. Oveni skal et hensyn til byens særlige kvaliteter, herunder de historiske byområder, sikres. Retningslinjerne skal derfor også tilgodese, at følsomme områder i byen beskyttes mod stor reklameeksponering.

Den 26. februar 2015 godkendte Borgerrepræsentationen et tillæg til ”Skilte og Reklamer i København” indeholdende retningslinjer for digitale skærme på byudstyr placeret i kommunalt vejareal til reklamer og offentlig information. Tillægget blev udarbejdet for, at udbuddet om koncessionskontrakten om reklamebærende byudstyr også kunne indeholde digitale reklameskærme og der blev udpeget 50 specifikke lokationer, hvor der efter en konkret vurdering af byrummet mv. kan placeres fritstående digitale reklamestandere.

Det fremgår af tillæggets retningslinjer, at ”grundlæggende skal alt inventar som placeres i det offentlige rum, på gader og pladser være motiveret af et gode for borgerne og bylivet, bidrage til bybrugernes gode oplevelser og svare på et behov. Udstyret må ikke overdøve omgivelserne, genere naboer, færdsel og byliv. Det er vigtigt at tilgodese fremkommelighed, trafiksikkerhed og tryghed, det skal være pladsøkonomisk og bør produceres og drives bæredygtigt. Det skal tilgodeses både i placering, udformning og fremtræden og igennem overholdelse af en række tekniske og trafikale krav”.

Den 25. august 2016 behandlede Borgerrepræsentationen i forbindelse med en tillægsaftale til kontrakten om reklamebærende byudstyr på ny spørgsmålet om digitale reklamestandere i byen og besluttede at reducere antallet af fritstående digitale reklamestandere fra 50 til 21. Alle 21 disse placeringer er i dag ansøgt udnyttet af AFA JCDecaux i henhold til kontrakten om reklamebærende byudstyr.

Ud fra de gældende politiske beslutninger og forvaltningens praksis i henhold til vedtagne retningslinjer for reklamer i København er der derfor kun meget begrænsede muligheder for at meddele tilladelse til flere digitale reklamestandere i byen. Tilladelser kan som udgangspunkt kun gives på de specifikt godkendte lokaliteter og dertil kommer, at de bl.a. skal være motiveret af et gode for bylivet og svare på et behov.

Behandling af en ansøgning om en reklamestander i henhold til vejlovens § 80, stk. 1 kan imidlertid ikke ske udelukkende på grundlag af retningslinjerne, herunder et på forhånd fastsat antal, men skal suppleres af en konkret vurdering af den enkelte reklamestander, der er ansøgt. Forvaltningen vil derfor i nogle tilfælde kunne imødekomme en ansøgning, mens der i andre tilfælde vil blive meldt afslag. Ligebehandlingsprincippet kan ligeledes i nogle tilfælde betyde, at der skal gives tilladelse, hvis forholdene er sammenlignelige med en af AFA JCDecaux opstillet fritstående reklamestander.

Fonden informerer i dag brugere og borgere om bycykel-systemet på almindelige informationsskilte. Disse skilte er brugervenlige og mindre indgribende for byrummet, end opsætning af en digitalstander, der viser reklamer uden relation til bycyklen i størstedelen af tiden.

Ændring af retningslinjer og praksis 

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at ændre de nuværende retningslinjer og praksis, så der ikke længere stilles samme krav om alt inventar, som placeres i det offentlige rum, på gader og pladser skal være motiveret af et gode for borgerne og bylivet, bidrage til bybrugernes gode oplevelser og svare på et behov. En sådan ændring vil give mulighed for at imødekomme By- og Pendlercykel Fondens ønske om opstilling af digitale reklamestandere.

Ligebehandlingsprincippet vil dog i så fald kunne føre til, kommunen skal imødekomme lignende ansøgninger fra andre virksomheder, der ønsker at sætte reklamestandere op og at bybilledet København derfor i højere grad vil blive præget af reklamer.

En sådan praksisændring vil efter forvaltningens vurdering gøre det vanskeligere at gennemføre Teknik- og Miljøudvalgets beslutning af 27. april 2020 om en strammere praksis for opsætning af stillads- og lysreklamer i byen. Arkitektoniske og æstetiske hensyn til byrummet vil ikke alle steder kunne tillægges samme vægt, hvis der er opsat digitale reklamestandere på stedet.

Ansøgning modtaget

Forvaltningen har i foråret 2020 vejledt og oplyst fonden om, at de kan ansøge efter vejlovens § 80, stk. 1. Senest har Fonden den 6. oktober 2020 indsendt en ansøgning om opsætning af informations- og reklamestandere ved 10 bycykelstationer. Forvaltningen er gået i gang med at sagsbehandle ansøgningen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen informere By- og Pendlercykel Fonden om udvalgets beslutning samt fortsætte behandlingen af den indkomne ansøgning i henhold til retningslinjerne.

 

Søren Wille

                                    /Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2020 

Teknik- og Miljøudvalget besluttede at optage sagen til realitetsbehandling. 

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme. 

For stemte: A, B, C, O, V, Ø og Å. 

Imod stemte: F. 

 

Et samlet udvalg stillede ændringsforslag til erstatning af 2. at-punkt: 

”at 2. at-punkt sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen.” 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning af et samlet udvalg. 

 

Indstillingens 3. at-punkt blev ikke godkendt uden afstemning af et samlet udvalg. 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:  

”Enhedslisten er imod reklamer i det offentlige rum. Vi ønsker en generel begrænsning af reklamestandere i København og vil ikke give tilladelse til nye standere.” 

Til top