Endelige vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan nr 209 "Refshaleøen", Christianshavn
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan ”Refshaleøen”. Lokalplanen skal muliggøre en mere fleksibel anvendelse af Refshaleøen i overensstemmelse med retningslinjerne i Kommuneplan 2011 om midlertidighed.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at tillæg 1 til nr. 209 lokalplan ”Refshaleøen” med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, jf. bilag 3 godkendes.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 12. december 2013 forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 209 ”Refshaleøen”. Tillægget skal danne grundlag for en mere fleksibel anvendelse af Refshaleøen i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer om midlertidighed i perspektivområderne.
Løsning
Lokalplan nr. 209 ”Refshaleøen” fastlægger området til blandet erhverv og havneformål. Tillægget muliggør herudover en mere fleksibel anvendelse, idet der gives mulighed for bl.a. sports- og fritidsanlæg mv. i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer for midlertidighed. Herudover muliggør tillægget husbåde og 5.000 m2 etageareal til ny erhvervsbebyggelse. Planforslaget har været i høring fra den 2. maj til den 2. juli 2014. Der er modtaget 12 henvendelser, herunder et veto fra Naturstyrelsen. Der har efterfølgende været ført forhandlinger med Naturstyrelsen, der med brev af 14. juli 2015 ophævende vetoet.
Der henvises i øvrigt til bilag 4. Faktaark.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
Der er modtaget 12 henvendelser, jf. bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger og forslag til ændringer i lokalplanforslaget. Bemærkninger fra Christianshavns Lokaludvalg – bilag 2, henvendelse 7
Christianshavns Lokaludvalg er bekymrede over trafik fra de nye aktiviteter og fra Margretheholm. Lokaludvalget ønsker, at der etableres cykelstier på Refshalevej, og at det høje lydniveau til koncerter reduceres. Lokaludvalget ønsker placeringen af solceller genovervejet, idet den foreslåede placering er oplagt til et grønt område. Lokaludvalget er meget tilfreds med analysearbejdet, der beskriver lugtgenerne fra rensningsanlægget Lynetten, og ønsker at blive inddraget, hvis der sker ændringer på anlægget.
Forvaltningens bemærkninger: Den primære adgang til de omtalte områder foregår fra Kløvermarksvej og Forlandet. De foreslående anvendelser i lokalplantillægget forventes ikke at medføre en væsentligt øget trafik, men det er rigtigt, at der i forbindelser med større arrangementer vil være en betydelig trafik til og fra området. Det er forvaltningens erfaring fra eksempelvis afholdelse af Distortion på Retshaleøen, at denne trafik er mulig at afvikle. Der er i dag cykelstier på dele af Refshalevej, men nye cykelstier besværliggøres af, at en del af strækningen er fortidsmindebeskyttet.. Med hensyn til støj fra koncerter mv. bemærkes, at der i forbindelse med hvert arrangement skal søges tilladelse, og herunder fastlægges lydniveauet. Forvaltningen kan ikke anbefale, at der stilles krav om at solcelleanlægget placeres på eksisterende bygninger, idet det vil fordyre anlægget i en sådan grad, at det ikke etableres. Forvaltningen vil i den løbende dialog med lokaludvalget inddrage problemstillinger omkring Renseanlægget Lynetten og andre anlæg.
Bemærkninger fra styrelser, HOFOR og BIOFOS – bilag 2, henvendelser 10, 5, 6, 8
Naturstyrelsen har anført, at udarbejdelsen af et tillæg til den gældende lokalplan må betyde, at der skal ske en byudvikling, og at dette ikke kan ske, idet området er udpeget som perspektivområde i den gældende Kommuneplan 2011, dvs. tidligst til byudvikling efter 2023. Planlægning for fremtidig anvendelse var efter Naturstyrelsen opfattelse i strid med de statslige interesser vedr. den kommunale planlægning. På den baggrund nedlagde styrelsen veto mod planens endelige vedtagelse. Vetoet er efterfølgende ophævet på betingelse af nedenfor nævnte forslag til ændringer.
Forvaltningens bemærkninger:
I forhold til de anvendelsesmuligheder, der følger af den gældende lokalplan nr. 209, har hensigten med tillægget været at justere anvendelsesmulighederne, således at disse bliver mere tidssvarende og muliggør en nyttiggørelse af området i perioden frem til senere byudvikling. Ved en række drøftelser med Naturstyrelsen har styrelsen peget på en række konkrete bestemmelser, der bør ændres for at tillægget kan gennemføres. På den baggrund foreslås følgende ændringer:
- § 3, stk. 3 ændres, så der alene tillades én enkeltstående butik med dagligvarer på maksimalt 500 m2 i delområde II (dvs. den vestlige del af området). Endvidere tilføjes et nyt afsnit, der muliggør en mindre butik på maksimalt 200 m2 med umiddelbar tilknytning til lystbådeaktiviteterne.
- § 3, stk. 2 foreslås præciseret, så husbåde udover boliger mv. alene kan anvendes til publikumsorienteret erhverv.
- § 3 foreslås udvidet med et stk. 5 om, at etagearealet af den enkelte kontorvirksomhed ikke må overstige 1.500 m2 under hensyntagen til, at området ikke er stationsnært.
- § 5, stk. 1, foreslås tilføjet, at nybyggeri til erhverv kun kan opføres på terræn, samt antallet af husbåde langs de vestvendte kajer og i Nordre Refshalebassin begrænses til 50 i § 5, stk. 3.
Det fælleskommunale spildevandsselskab, BIOFOS
BIOFOS gør opmærksom på, at der ikke bør gives tilladelse til anvendelse af bygninger og arealer, som vanskeliggør den nuværende eller fremtidige drift af renseanlægget, hvis der tillades arealfølsom anvendelse tæt på anlægget. BIOFOS er bekymrede for, om adgangen til og fra renseanlægget besværliggøres. Det anføres endvidere, at den anvendte metode til fastsættelse af lugtgener ikke er tilstrækkelig. Det subjektive indtryk er, at lugtgenerne er betydeligt mindre end det undersøgelsen viser.
Forvaltningens bemærkninger:
Lokalplantillægget fastlægger afstandszoner til spildevandsanlægget, der sikrer, at boliger, rekreative aktiviteter og erhverv placeres under hensyntagen til driften af renseanlægget. Alle ændringer i anvendelse og funktion skal derudover til enhver tid overholde de gældende miljøbestemmelser. Forvaltningen er enig i, at fastlæggelse af lugtforurening er behæftet med en usikkerhed, men da det - som nævnt i høringssvaret - antages, at lugtgener er betydeligt mindre end undersøgelsen viser, må det antages at problematikken er mindre.
Kulturstyrelsen støtter ikke muligheden for at placere husbåde i Krudtløbet. Styrelsen mener, at det er forkert at fylde det snævre farvand op med rækker af husbåde, da dette vil skade den særlige kulturhistoriske fortælling på stedet.
Forvaltningens bemærkninger:
Det pågældende område er omfattet af beskyttelseslinjen omkring fortidsmindet Sixtus, og det vil kræve en dispensation at placere husbåde inden for beskyttelseszonen. Dispensation kan meddeles efter høring af relevante parter, herunder styrelsen, men beskyttelseszonen er dog ikke gældende på søterritoriet. Forvaltningen er enig i, at fortidsmindet Sixtus er et unikt monument, og vil derfor indgå i dialog med styrelsen om placering af husbåde og anlæg på land, når der foreligger et konkret projekt.
HOFOR er positiv overfor, at der er indtænkt nye forsyningsanlæg, og opfordrer til, at forsyningsanlæggenes udvikling tænkes ind i en samlet strategi for området, hvor forsyning og andre bymæssige aktiviteter sammentænkes. HOFOR ønsker desuden at indgå i en dialog med forvaltningen og grundejerne om at fastholde muligheden for etablering af teknisk anlæg på den sydøstlige del af Refshaleøen.
Forvaltningens bemærkninger:
Henvendelsen tages til efterretning, idet det bemærkes, at en indledende dialog er igangsat, herunder i forbindelse med nyanlæg på Amagerværket.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser:
- En enkelt henvendelse har fokus på områdets fremtidige karakter og ønsker den åbne karakter bevaret, og foreslår bl.a. et udsigtstårn.
- En anden bemærker, at husbådene bør placeres parallelt med kajen ved Krudtløbet under hensyntagen til besejlingsforholdene.
- Der rejses en problemstilling om generne ved de store arrangementer på Refshaleøen.
- Andre foreslår intensivt bylandbrug på Refshaleøen
Forvaltningens bemærkninger:
- Lokalplantillægget åbner op for flere aktiviteter og en større offentlig adgang til området.
- Med hensyn til husbådenes placering langs Krudtløbet henvises til forvaltningens bemærkninger til Kulturstyrelsen ovenfor.
- Med hensyn til gener fra større arrangementer, er Refshaleøen et af de få steder i byen, hvor den slags kan afholdes. Afhjælpningen af gener herfra, finder forvaltningen, bedst løses i dialog mellem de forskellige parter.
- Bylandbrug er en af de funktioner, der med lokalplantillægget er muliggjort.
Forslag til ændringer
Forvaltningen forslår, at lokalplanen §3 og §5 ændres som følge af Naturstyrelsens høringssvar, samt at § 7 justeres i overensstemmelse med kommuneplanen for så vidt angår parkering, jf. forvaltningens bemærkninger til høringssvaret.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkepart og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten støtter op om visionen om at skabe mere byliv og etablere flere kreative erhverv på Refshaleøen. Det er dog med beklagelse, at vi noterer os at den nationale planlov spænder ben for muligheden for at Københavns Kommune kan udlægge modul studieboliger til midlertidig brug i et perspektiv område.”