Mødedato: 26.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan ”Bro ved Vester Voldgade”, Indre by

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Bro ved Vester Voldgade”, der muliggør en ny cykel- og gangforbindelse mellem Indre By og Christianshavn.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til lokalplan ”Bro ved Vester Voldgade” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
  2. at strategisk miljørapport (MPP), der belyser de miljømæssige konsekvenser af planforslaget godkendes (bilag 2) og offentliggøres sammen med lokalplanforslaget.

    Problemstilling

    Borgerrepræsentationen vedtog i møde den 21. august 2014 at modtage en gave fra Realdania i form af en cykel- og gangbro over havnen ved Bryghusgrunden. Teknik- og Miljøudvalget godkendte på sit møde den 27. oktober 2014 et konkurrenceprogram for en indbudt arkitektkonkurrence, som er afholdt i perioden 31. oktober 2014 til 27. januar 2015.

    Vinderforslaget  blev offentliggjort den 23. juni 2015. Projektet kræver en ny lokalplan og en miljørapport, idet der er tale om et projekt, der griber væsentligt ind i de eksisterende forhold.

    Løsning

    Vinderforslaget er en 5-fags bro, der åbnes ved, at to drejelige fag vrider sig fri af hinanden og placerer sig på langs af gennemsejlingsforløbet. Broen får et svagt bugtet forløb, så den forbinder Vester Voldgade med Langebrogade. Cyklende og gående trafik på broen adskilles af sikkerhedshensyn. Arkitektonisk bliver der tale om en let, elegant hvid/grå bro, der visuelt underordner sig den fredede Langebro.

    Landing på hver side sker med ramper, der kræver, at kajkanter og kajområde skal bearbejdes, så de integreres i byrummene på begge sider. Mod øst opdeles broens forløb mellem cyklende og gående, således at cyklende som hovedretning ledes mod syd til gaden Ved Langebro og Islands Brygge.

    Lokalplanforslaget omfatter arealerne til broanlægget med tilslutninger på land, og der fastlægges bestemmelser for broens og landingernes udformning, samt om oplukkelighed, gennemsejlingsbredde, frihøjde, højde, skiltning og belysning.

    Byliv
    Broen supplerer de eksisterende forbindelser til/fra de rekreative arealer på Christianshavn og kulturelle tilbud i Indre By. Broen vil medvirke til at styrke bylivet bl.a. ved at forbedre forbindelsen mellem promenaderne langs Inderhavnen for cyklister og fodgængere, ligesom broen kan danne grundlag for mere aktive byrum. En cykel- og gangbro fra Vester Voldgade til Langebrogade er desuden et led i kommunens stiplan som en del af den rekreative forbindelse, Amagerruten.

    Bæredygtighed
    Den nye bro vil styrke kommunens mål om, at flere vælger cyklen som transportmiddel og bidrager dermed også til målet om, at København bliver CO2 neutral by i 2025.

    Kommuneplan
    Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med forslag til kommuneplan 2015. Såfremt rammerne i kommuneplan 2015 bliver ændret ved den endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen, vil bestemmelserne i lokalplanen ligeledes blive ændret ved den endelige vedtagelse af lokalplanen.

    Intern høring
    Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, Indre by Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg. Lokaludvalgene vil blive hørt igen, når forslaget sendes i høring.

    Høringssvar fra lokaludvalgene
    Amager Vest Lokaludvalg sætter pris på, at kommunen optimerer forholdene for især gående og cykelpendlere over Inderhavnen. Udvalget finder det vigtigt, at der skabes gode, klare udfletninger ved landinger af broen særligt på Amagersiden, samt at de tre husbåde bliver liggende, da de skaber liv.

    Indre By Lokaludvalg mener, at brofæstet på Indre By siden bør indrettes til ophold og belyses, så man føler sig tryg døgnet rundt. Udvalget mener, at det bør overvejes, hvordan cykeltrafikken bedst kommer fra Indre By til broen, herunder de planlagte følgeanlæg. Langebro bør fortsat være den primære hurtigrute. Lokaludvalget mener, at kommunen burde have spurgt borgerne, inden man modtog gaven fra Realdania. Lokaludvalget afholdt et borgermøde den 21. januar 2015. Der deltog ca. 60 borgere i mødet. Lokaludvalget har fremsendt opsamling af bemærkninger fra mødet.

    Christianshavn Lokaludvalg har via deres hjemmeside indhentet bemærkninger til forslaget, og der er kommet syv bemærkninger, som er vedlagt udvalgets høringssvar. Lokaludvalget mener ikke, at broen vil tilføre Christianshavn værdi, men at den kan være en god idé i en større sammenhæng. Man havde foretrukket en cykelbro mellem Holmen/Refshaleøen og Langelinje/Toldboden. Lokaludvalget ville også foretrække en placering på den anden side af Langebro af hensyn til trafik på Christianshavn.

    Forvaltningens bemærkninger
    Det er en væsentlig del af projektet, at der skabes gode, sikre landinger af broen, så der ikke opstår konflikter mellem færdsel til/fra broen og færdsel på promenaderne langs inderhavnen. Det gøres bl.a. ved at adskille cyklende og gående trafik. Der vil fortsat være plads til to husbåde ud for Langebrogade, den nuværende tredje husbåd skal relokaliseres nord for den nye bro, da den nuværende placering umuliggøres med anlæggelsen af broen. Med vedtagelse af Kommuneplan 2015 udvides mulighederne for placering af husbåde på strækningen langs Inderhavnen. Forslag til lokalplan ”Appelbys Plads Karréen”, som ventes offentliggjort foråret 2016 fastsætter rammer for placering af husbåde bl.a. på strækningen langs Inderhavnen frem til Christianshavns Kanal og i Christianshavns Kanal.

    Der er i forarbejdet foretaget en række analyser, herunder trafiktællinger, som har resulteret i broens placering, og som var en forudsætning i konkurrenceprogrammet. Sikkerhed og tryghed sikres så vidt muligt i lokalplanforslaget, idet der fastlægges bestemmelser for, hvordan landingerne af broen skal udformes på begge sider, så trafikken afvikles hensigtsmæssigt.. En stibro ved Langebro har siden 2001 været et led i kommunens stiplan, og med den valgte linjeføring styrkes forbindelserne på tværs fra indre by til Christianshavn og langs havnepromenaderne. Realdanias donation betyder, at kommunen får færre omkostninger i forbindelse med etableringen. En nordlig stiforbindele er fortsat en del af kommunens stiplan, men vil blive realiseret på et senere tidspunkt. Lokalplanen omfatter ikke regulering af trafikken uden for broens landinger, idet der skal kunne foretages justeringer, når det er hensigtsmæssigt for sikker afvikling af trafikken, fx signalreguleringer, etableres svingbaner for cykler og lignende.

    Placeringen af broen er fastlagt på baggrund af de forundersøgelser, der er foretaget. Hensynet til Havneparken, Kalvebod Bølge og Langebro, samt hensynet til det kulturhistoriske element i forhold til placeringen af den oprindelige Langebro, har peget på den nordlige placering.

    Høringssvar fra By & Havn og Københavns Museum
    By & Havn har fremsendt bemærkninger til selve anlægsprojektet og den efterfølgende drift af broen. Man ønsker at se det endelige projekt, og at der findes en tilfredsstillende løsning for husbådene.

    Københavns Museum ser broens placering som en fin understregning af den tidligere Langebros forløb.

    Forvaltningens bemærkninger
    By & Havn har tidligere fremsendt enslydende bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med kommunens ansøgning til Trafikstyrelsen om principiel tilladelse til at anlægge broen. Kommunen vil forpligte sig til, indenfor de givne rammer, at forsøge at finde en løsning for de berørte husbåde. By & Havn vil, som ejer af et af de berørte bolværker, blive inddraget i det videre arbejde med realiseringen af broen og det efterfølgende broreglement, ligesom de er høringsberettigede ved den endelige ansøgning om tilladelse til opførelse af broen hos Trafikstyrelsen.

    Miljøvurdering
    Forvaltningen har besluttet, at der i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer skal udarbejdes en miljørapport, da der er tale om et projekt, der har væsentlig betydning for et området. Miljøvurderingen belyser følgende emner: byarkitektonisk værdi, friluftsliv/rekreative interesser, fredning og naturbeskyttelse, vindforhold samt trafikmønstre og er vedlagt som bilag 2. Miljøvurderingen vil blive sendt i høring sammen med lokalplanforslaget.

    Borgerdialog
    Realdania afholdt i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen et orienteringsmøde den 23. september 2014. Desuden afholdt Christianshavn Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg et debatmøde den 11. december 2014. Der bliver i samarbejde med RealDania afholdt et informationsmøde i høringsperioden.

    Økonomi

    Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

    Videre proces

    Efter politisk behandling sendes planforslaget og miljørapport i høring i 8 uger. ´

    Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i marts måned 2016.

     

             Pernille Andersen

                                                                      / Jakob Møller Nielsen

    Beslutning

    Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2015

    Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
    Til top