Mødedato: 26.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Modtagelse af Bro ved Vester Voldgade (gave fra Realdania)

Se alle bilag
For at kunne modtage Bro ved Vester Voldgade i gave fra Realdania skal der tages stilling til, om broen skal modtages og vilkårene for modtagelsen. 

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at det besluttes at modtage Bro ved Vester Voldgade med tilstødende landarealer, jf. bilag 1, forslag 3.
  2. at det besluttes at overtage ”Grundstykket” mellem Bro ved Vester Voldgade og Langebro, jf. bilag 3.
  3. at aftale om overdragelse af Bro ved Vester Voldgade og ”Grundstykket”  godkendes, jf. bilag 2.
  4. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at træffe evt. beslutning om ekspropriation af nødvendigt bolværk ved brofæstet ved Langebrogade.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 21. august 2014 den foreløbige godkendelse af Københavns Kommunes modtagelse af en gave fra Realdania - en cykel- og gangbro over Københavns Havn ved Vester Voldgade.

Der skal tages stilling til modtagelsen af gaven i form af vinderprojektet fra afsluttet arkitektkonkurrence og udkastet til en aftale om vilkårene for overdragelse af broen til Københavns Kommune, så anlæg af broen kan sættes i gang. Der skal tillige tages stilling til, om Københavns Kommune samtidig skal overtage ”Grundstykket” ved broens landing på vestsiden.

For at have mulighed for at kunne ekspropriere nødvendigt bolværk, skal der tages stilling til, om Teknik- og Miljøudvalget skal have bemyndigelse til at træffe beslutning herom.

Løsning

Realdania har i samarbejde med Københavns Kommune afholdt arkitektkonkurrence om broen. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 27. oktober 2014 konkurrenceprogrammet for den nye cykel- og gangbro.

Der er udpeget en vinder af arkitektkonkurrencen. Processen for konkurrencen og dommerbetænkningen er vedlagt som bilag 1. Vinderprojektet er forslag 3.

Vinderprojektet er udpeget af en enig dommerkomité, blandt andet på grund af broens sammenhæng til den øvrige by, broens lette udtryk og sammenhængen mellem udformning og funktion som cykel- og gangbro, jf. bilag 1, side 12-23.

Dommerkomiteen var enig om, at broens landing på Christianshavnssiden kunne forbedres og i højere grad integreres med promenaden på Christianshavnssiden, ligesom der kunne sikres et bedre trafikalt flow til/fra broen. Efter udpegningen har vinderteamet derfor arbejdet videre med landingen på Christianshavnssiden. Det reviderede forslag og begrundelser fremgår af bilag 1A.

Den nye cykel- og gangbro skal være en del af Det Grønne Cykelrutenet, som er kommunens rekreative cykelrutenet, og har været en del af kommuneplanen siden 2001. Forvaltningen forventer, at ca. 9000 cyklister dagligt vil anvende den nye bro. Broen skal udgøre et alternativ til Langebro for cyklisterne, hvor der i dag kører ca. 25.000 cyklister gennemsnitligt i døgnet. Broen ved Vester Voldgade skal tillige være en tryg og rekreativ forbindelse for cyklister og gående, som får nye muligheder for at færdes langs med og på tværs af havnen.

Vilkår for modtagelse af broen
Vilkårene for modtagelsen af broen fremgår af aftale om overdragelse, jf. bilag 2.

Realdania er bygherre på broen og overdrager vederlagsfrit broen og direkte relaterede landanlæg som færdigt byggeri samt de berørte kajarealer og bolværker til Københavns Kommune, jf. bilag 3. Efter modtagelse af broen bliver Københavns Kommune ansvarlige for den fremtidige drift og vedligeholdelse, jf. Økonomiafsnittet. Broen forventes at stå færdig i 2018.

Overtagelse af ”Grundstykket”
Da Grundstykket pga. broen vil blive frakoblet Realdanias øvrige arealer rundt om BLOX (tidligere ”Bryghusprojektet”), ønsker Realdania, at Københavns Kommune i forbindelse med modtagelsen af broen, også modtager den af Realdania færdiganlagte plads, kaldet ”Grundstykket”, jf. bilag 3. Pladsen forventes også at stå færdig i 2018.

Københavns Kommune kan overtage pladsen omkostningsneutralt, da de fremtidige udgifter til drift- og vedligeholdelse gives af Realdania til Københavns Kommune sammen med overdragelsen af pladsen. Perioden herfor er standardmæssigt 50 år for bolværkerne og 10 år for pladsen. Københavns Kommune ejer arealerne under Langebro og kan udføre drift og vedligeholdelsen af Grundstykket i forlængelse heraf. Vilkårene for overtagelse af pladsen fremgår af bilag 2, side 7-10. 

Overtagelse af bolværker
De berørte bolværker på Christianshavnssiden ejes af By og Havn. Såfremt Realdania ikke kan opnå en aftale om overtagelsen af bolværket fra By og Havn, er det nødvendigt at foretage ekspropriering af bolværket, da bolværket bliver en del af broens fundament. Det indstilles, at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at kunne træffe beslutning om ekspropriation, hvis det bliver nødvendigt. 

Lokalplan
Københavns Kommune forpligter sig med modtagelsen af gaven bl.a. til at tilvejebringe en lokalplan, der muliggør anlæg af broen. Forvaltningen fremlægger indstilling om udkast til lokalplan til beslutning sideløbende med nærværende indstilling.

Følgeanlæg
Etableringen af en ny gang- og cykelbro vil medføre en ændring af de eksisterende cykelflows i nærområderne omkring broens landinger på begge sider af havnen. Københavns Kommune skal anlægge og justere eksisterende trafikale anlæg, som er nødvendige for at understøtte broens placering, jf. bilag 5. Dette blev godkendt af Borgerrepræsentationen på mødet den 21. august 2014, jf. Økonomiafsnittet.

Høring
Inden udarbejdelsen af konkurrenceprogrammet i efteråret 2014 blev der  afholdt et borgermøde, og Teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania har indbudt til dialog med organisationer med interesse i broen eller nærområdet – blandt andet Dansk Cyklistforbund, Dansk Handicapforbund og Havneforum. Realdania og forvaltningen har desuden i første halvdel af 2015 deltaget i borgermøder afholdt af Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg, som har valgt at lade sig repræsentere af Island Brygge Lokalråd. Notat med opsamling på dialogprocessen fremgår af bilag 4.

Den generelle holdning til selve broen er positiv. Dog har især lokaludvalgene udtrykt bekymring over effekterne af det øgede antal cyklister, der skal til/fra den nye bro, og som vil komme gennem Indre By, Christianshavn og Islands Brygge.

Den nye bro vil tilbyde cyklisterne et alternativ til deres nuværende rute ad Langebro og betyde, at der vil komme mere trafik på kajkanterne omkring broens landinger og til og fra broen. Realdania etablerer de anlæg, der forbinder broen med det overordnede vejnet (Langebrogade og Christians Brygge).

Det er forvaltningens vurdering, at det eksisterende trafiknet kan håndtere de ændrede cykelstrømme i bydelene. I nærområderne til broens landinger etableres en række følgeanlæg, der sikkerheds- og tryghedsmæssigt vil forbedre forholdene for cyklister, der skal til og fra broen. Forvaltningen har på baggrund af borgerdialogen konkretiseret behovet for trafikanlæggene i broens nærområde, jf. bilag 5.


Navngivning af broen
Arbejdstitlen: Bro ved Vester Voldgade har hidtil været anvendt. Når det endelige navn skal besluttes, vil det ske ved, at Vejnavnsnævnet indstiller et forslag til Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse.  Indstilling til broens endelige navn forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget til beslutning efter sommerferien 2016.

Økonomi

Der vil være en række udgifter for kommunen til cykelanlæg, der sikrer et sikkert og trygt flow til og fra broen. De samlede udgifter hertil er vurderet til 14,0 mio. kr., jf. bilag 5. I Budget 2016 er der afsat 1,5 mio. kr. af de i alt 14,0 mio. kr. De resterende midler vil indgå i forhandlingerne om Budget 2017.

Finansieringen af de varige drifts- og vedligeholdelsesudgifter til broen anslås til 1-1,5 mio. kr. årligt. Midlerne vil blive søgt indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets budget i 2018 og frem som et rammeløft i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2017.  

Realdania afholder udgifter til erhvervelse af de berørte bolværker på Christians-havns-siden, som i dag ejes af By og Havn, også såfremt der skal foretages ekspropriation.

Inden overtagelsen af Grundstykket søges der, jf. bilag 2, om en indtægtsbevilling på Økonomiudvalgets bevilling svarende til den samlede nutidsværdig af 50 års drift og vedligeholdelse for bolværket langs Grundstykket og 10 års drift og vedligeholdelse af promenadearealet Grundstykket. Det præcise beløb aftales efter endt myndighedsbehandling af broen og Grundstykket, når afgrænsningen og den endelige udformning af Grundstykket kendes og er opmålt. Fra 2018 og frem søges de driftsudgifter, der er forbundet med Grundstykket, indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget som et rammeløft.

Videre proces

Anlægsperioden forventes at ligge fra medio 2016 frem til den forventede åbning medio 2018, hvor ejerskabet af broen overdrages til Københavns Kommune.

 

                      Pernille Andersen

                                                                  /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top