Mødedato: 26.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelsessag for lokalplan Postgrunden, Vesterbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte principper for et nyt projekt på Postgrunden mellem Tietgensbro og Carsten Niebuhrs Gade, således at forvaltningen får en politisk drøftelse af principperne for projektets videre udvikling.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,
  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter projektets hovedprincipper til udvikling af et nyt bykvarter primært til serviceerhverv og boliger samt bevaring af postadministrationsbygningen (Postgården) på Postgrundens arealer mellem Tietgensbro og Carsten Niebuhrs Gade, jf. vedlagte bilag 1.

Problemstilling

Bygherrerne ønsker at udvikle et nyt bykvarter på Postgrunden på 125.000 m², der med den centrale placering ved Hovedbanegården, i nærheden af Rådhuset og Christiansborg kan tiltrække danske og internationale virksomheder. Forvaltningen ønsker udvalgets synspunkter på principperne for projektet på dette tidlige tidspunkt med henblik på at få en pejling i forhold til rammerne for projektets videre udvikling. Det forventes, at der ikke udarbejdes startredegørelse, idet nærværende indstilling redegør for projektets ideer og de planlægningsmæssige intentioner for området.

 

Løsning

Bygherre har fået udarbejdet dispositionsforslag med hovedprincipper. Projektet kræver en ændring af forslag til Kommuneplan 2015, da principperne for projektet bl.a. indebærer følgende: højhuse, hvor ét af dem er ca. 100 m, en øget bebyggelsestæthed, en reduktion af friarealkravet for erhverv samt udlægning af et lokalcenter til butikker. Dette er ikke muligt inden for de rammer, som ligger i det forslag til Kommuneplan 2015, der er i høring nu. Bygherre har tilkendegivet, at de vil komme med en indsigelse til kommuneplanforslaget herom. Økonomiforvaltningen vurderer, at de nødvendige ændringer i Kommuneplan 2015, i forbindelse med en sådan indsigelse medfører, at der skal foretages en supplerende høring. Den vil blive sendt ud umiddelbart efter udløbet af den ordinære høringsfrist den 16. oktober. Det betyder, at en eventuel rettelse kan komme med i det endelige forslag til Kommuneplan 2015. Indtil den supplerende høring er afholdt, kan der ikke træffes beslutning om at fremme et projekt ved en startredegørelse.

Overordnet er ønsket at genanvende den bevaringsværdige Postgården på hjørnet af Tietgensbro og Bernstorffsgade, samt at udvikle det lukkede område mellem Tietgensbro, Bernstorffsgade, Carsten Niebuhrs Gade og baneterrænet til et nyt fortættet bykvarter med serviceerhverv og en mindre andel boligbyggeri. Bygherrerne ønsker at videreudvikle området med karreer og enkeltstående højhuse. Èt af højhusene skal markere sig særligt på ca. 100 m. Det er bygherres ønske, at kvarteret skal fremstå inviterende med træer og planter, offentligt tilgængelige byrum på en hævet plint med butikker, cafeer og lign., nye forbindelser for gående og cyklende gennem området samt udsigt over baneterrænet. Se bilag 1 for nærmere beskrivelse og fakta for dispositionsforslaget.

Projektets hovedprincipper
For at opnå ovenstående ønsker forvaltningen, at udvalget drøfter følgende hovedprincipper:

  • Det nye kvarter bør flettes sammen med det eksisterende kvarter, så det nye byggeri kan blive en naturlig del af den eksisterende by og ikke en ny by i byen. Det kan fx gøres ved,
    • at den bevaringsværdige Postgården genanvendes til nye funktioner,
    • at de nye højder og materialer forholder sig til den omgivende eksisterende bebyggelse,
    • at eksisterende gadeforløb og sigtelinjer forlænges,
    • at lukkede facadepartier åbnes.
  • Højhusenes endelige placering bør vurderes i forhold til vindanalyser og visualiseringer fra forskellige udvalgte steder i byen, og deres udformning bør som udgangspunkt have tårnlignende karakter.
  • Ny bebyggelse og byrum placeres på en ny hævet plint over parkeringsarealerne.
  • Byrummene placeres langs banegraven, hvorfra der er udsigt over baneterrænet. Publikumsorienterede funktioner skal placeres så det understøtter bylivet på pladser og stræder i det nye kvarter.
  • Friarealprocenten på 10 til erhverv kan måske godt fraviges, hvis der ved en bearbejdning af projektet kan etableres på anden vis passende friarealer til erhvervet. Krav på en friarealprocent på 30 til boliger skal fastholdes.
  • Forbindelser skabes ind i og igennem området for gående og cyklende. Grundejer har en vision om en ny bro over Carsten Niebuhrs Gade, så den eksisterende grønne forbindelse fra SEB-bebyggelsen langs havnen mod Fisketorvet styrkes.
  • Det vil være en særlig kvalitet, hvis byrum og bebyggelse fremstår grønt.
  • Dagslys er en særlig kvalitet og det bør sikres i gårdmiljøer og byrum.
  • Cykelparkering er omfattende og det, samt trafikløsninger, bør tænkes ind i projektet fra start.

Omverdeninddragelse   
Lokaludvalgene Indre By og Vesterbro har deltaget i planlægningen af et borgermøde, som blev afholdt 29. juni 2015, inden hovedprincipperne lå fast (bilag 2). Borgerne afleverede postkort med ideer og ønsker til udvikling af området.

Efter nærværende drøftelse vil der blive igangsat en ny borgerinddragelsesproces med lokaludvalgene Indre By og Vesterbro. Det er hensigten med borgerinddragelsen at få input, der kan indarbejdes i den videre bearbejdning af projektet.

Trafik og parkering

Området er velbetjent med offentlig transport med Hovedbanegården tæt på, og i 2019 åbnes metrostationen i Stampesgade. Der er god busbetjening i Bernstorffsgade.

Kommuneplanen fastlægger som udgangspunkt antallet af p-pladser for projektet til 1 plads pr. 150 m2 etageareal, hvilket svarer til ca. 830 p-pladser. For den bevaringsværdige Postgården vil det være muligt at etablere supplerende p-pladser, svarende til normen i kommuneplanen, ca. 113 p-pladser. Bygherrerne ansøger om yderligere 200 p-pladser, idet de ønsker at indgå aftaler med øvrige grundejere i området, som ”skylder” p-pladser, i henhold til deklarationer, således at der etableres flere p-pladser på ejendommen end krævet i kommuneplanen. Der etableres cykelparkering for hhv. boliger, erhverv og detailhandel svarende til hhv. 3, 4 og 4 pladser pr. 100 m2 etageareal.

Byliv
I dag fremstår området delvist forladt og er lukket for offentligheden. Det er visionen, at den nye bebyggelse med kontorer, butikker, cafeer og boliger samt den spektakulære udsigt over baneterrænet fra de nye byrum på den hævede plint vil få flere forskellige brugere til området, så der er baggrund for at skabe liv i nye attraktive, grønne byrum med mulighed for ophold og midlertidige byrumsaktiviteter som diverse markeder, byfester etc.

Bæredygtighed
Det tilstræbes, at der indarbejdes løsninger for lokal afledning af regnvand (LAR) i projektet, hvilket klarlægges inden udarbejdelse af lokalplanforslaget. Herudover anvendes forvaltningens bæredygtighedsværktøj som led i udviklingen af projektet. Inden lokalplanforslag vil det blive vurderet, om der skal udarbejdes VVM og Miljørapport.

Kommuneplan
Forslag til Kommuneplan 2015 udlægger området til serviceerhverv (S3) med en maksimal bebyggelsesprocent på 185. Realisering af projektet forudsætter en ændring af Kommuneplan 2015.

Almene boliger
Det forventes, at der i Kommuneplan 2015 for områdetyperne ”Boliger (B)” og ”Boliger og serviceerhverv (C)” vil kunne stilles krav om 25 % almene boliger. Der vil således ikke kunne stilles krav om almene boliger i rammer for lokalplanlægning for områdetypen ”Serviceerhverv (S)”, som er gældende for dette område.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

På baggrund af nøgletal fra kommuneplanens investeringsredegørelse og den planlagte anvendelse i området med i alt ca. 95.000 m² nyt erhverv skønner kommunen at kunne få en årlig skattemerindtægt på ca. 27 mio. kr. (2012 priser).

Bygherrerne har tilkendegivet, at de vil fremsende anmodning om at indgå en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forventes at indeholde en trafikal løsning omkring Carsten Niebuhrs Gade og Bernstorffsgade. Et udkast til udbygningsaftalen vil blive fremlagt i forbindelse med planforslagene.

Videre proces

Efter denne drøftelse vil forvaltningen gennemføre en intern høring af relevante instanser. Forvaltningerne forventer at forelægge et forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i marts 2016, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget i oktober 2016.

                    Pernille Andersen

                                                                  /Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2015

Indstillingen blev drøftet.
Til top