Mødedato: 26.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Skitseforslag til indretning af Strandvænget

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til skitseforslag til indretning af Strandvænget.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at skitseforslaget i bilag 1 udgør grundlaget for indretning af Strandvænget med beplantning og støjskærme.

Problemstilling

Forslag til indretning af Strandvænget blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 12. maj 2014, hvor det fremlagte løsningsforslag blev godkendt.

I forbindelse med principaftalen af 14. maj 2014 mellem Københavns Kommune og Staten om bl.a. udbygningen af Nordhavn, besluttede Borgerrepræsentationen den 18. juni 2014 at igangsætte arbejdet med etablering af tilkoblingsanlægget til den fremtidige Nordhavnstunnel. (forlænge tunnelen i Strandvænget). Beslutningen gav mulighed for at indrette Strandvænget med den lokalgadeløsning (stillegade), som beboerne ønskede.

Forvaltningen har med det udgangspunkt i samarbejde med beboerne udarbejdet et nyt skitseforslag til indretning af Strandvænget, som Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til. Dette forslag erstatter således forslaget fra udvalgsmødet 12. maj 2014.

Løsning

Skitse til indretning af Strandvænget fremgår af bilag 1. Skitsen omhandler beplantning og støjskærme.

Forslaget er udarbejdet dels på baggrund af et nabomøde den 8. juni 2015 mellem forvaltningen, områdets beboere og Østerbro Lokaludvalg og dels på baggrund af yderligere kommentarer fra beboerne i to opfølgende kommentarrunder. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet en viderebearbejdning af skitserne, som vurderes at imødekomme beboernes ønsker, jf. bilag 2 og afsnittet om høring nedenfor.

Forvaltningen foreslår, at der i Strandvænget opsættes støjskærme på strækningen fra Strandvænget 5 og frem til udkørslen ved sejl- og roklubberne. Langs stillegaden frem til Strandpromenaden opsættes en 4 meter høj lukket (ikke transparent) skærm og langs lystbådehavnen en 2,5 meter høj transparent skærm. Den lukkede støjskærm langs stillegaden bliver begrønnet med slyng- og klatreplanter, både stedsegrønne, nøjsomme (som ikke kræver opmærksomhed ift. vanding og gødning) såvel som løvfældende, blomstrende og farverige. Bunddækket vil bestå af en lang række oprindelige danske blomster, urter og græsser, som vil skabe en blød kontrast til det nye vejanlæg.

Efter forslag fra beboerne indrettes og anlægges en lille plads ved hjørneejendommen Strandvejen 59 med en belægning af granitsten, så den komplimenterer hjørnebygningen i materiale og farvevalg. Oprindeligt stod her et platantræ, der blev fjernet i forbindelse med anlæg af vejen. Beboerne i ejendommen ønsker ikke træet genplantet, fordi det tager udsigten ned mod havnen. Oversigtskort, jf. bilag 6.

Pladsen på modsatte side mod syd er belagt med sort asfalt. Det er ikke muligt også her at etablere granit pga. begrænset dybde til et underliggende bygværk. Forvaltningen foreslår derfor, at belægningen i stedet udføres i forskellige nuancer gråt beton, der ikke kræver vedligeholdelse. Tanken er, at udtrykket fra Nordhavnstunnelens dagslysskærm videreføres i belægningen på de to små pladser. Det foreslås ligeledes, at der opsættes en bænk.

Træer
I løsningsforslaget til indretning af Strandvænget er der indarbejdet bakker, buske og fyrretræer, jf. bilag 1. Forvaltningen vil udarbejde en detaljeret beplantningsplan for træer og buske for hele området fra Ryvangs Alle til Strandpromenaden.

Forvaltningen skønnede i forbindelse med behandling af indstilling om Nordhavnsvej – udformning af tilkoblingsanlæg på mødet den 22. september 2014, at etableringen af arbejdspladsen og anlæg af tilslutningsanlægget ville medføre, at 27-35 træer skulle fældes, jf. også notat af 18. september 2014 i bilag 4. Forvaltningen forventer, at der på projektområdet kan genplantes samme antal træer.

Høring
Naboerne har fremsendt deres bemærkninger til løsningsforslaget, jf. bilag 3. Forvaltningens svar fremgår af bilag 2.

Forlængelse af hvidt hegn
Beboerne ønsker at få det hvide hegn mellem Ryvangs Allé og jernbanen forlænget frem til Ingeniørbroen, jf. bilag 5. Forvaltningen er enig i, at det hvide hegn passer fint til omgivelserne omkring selve krydset, mens overgangen til trådhegnet ikke fremstår nær så gennemført som det omgivende vejanlæg. Forvaltningen undersøger derfor muligheden for at beplante hegnet enten med en hæk eller buske eventuelt på begge sider af hegnet. Dette vil med tiden kunne skjule trådhegnet helt. En evt. beplantning af hegnet vil indgå i den samlede beplantningsplan for Ryvangs Allé mellem Strandvejen og Ingeniørbroen.

Ekstra støjskærm
Beboere har foreslået at etablere en ekstra støjskærm parallelt med Strandpromenaden fra lokalgaden og frem til krydset Strandvænget/Nordhavnsvej. Forvaltningen kan ikke imødekomme dette ønske, bl.a. fordi det vil begrænse oversigtsforholdene samt den frie udsigt mod havnen.

Andre ønsker
Enkelte ønsker, fx om parkarmaturer og skråtstillede støjskærme, har forvaltningen ikke kunnet imødekomme af tekniske eller miljømæssige årsager, jf. bilag 2.

Ønsker fra beboere fra Strandpromenaden
Beboere fra Strandpromenaden har henvendt sig til forvaltningen, da de ønsker en anden trafikal løsning af tilslutningsanlægget i Strandvænget, end den der allerede er fastlagt. Forvaltningen har ikke arbejdet videre med forslaget, da forslaget indebærer en anden trafikal løsning med reduceret trafikafvikling (lukning af Strandpromenaden). Beboerne fra Strandpromenaden har også ønsket, at Strandpromenaden/Strandøre trafiksaneres mellem Strandvænget og Strandvejen. Det ligger uden for Nordhavnsvejprojektets ramme. Forvaltningen vil efter Nordhavnsvejs åbning vurdere, om der er behov for at ændre på indretningen af strækningen, så den passer til den fremtidige trafikbelastning og områdets behov.

Økonomi

Økonomien ligger inden for den eksisterende bevilling til det oprindelige projekt for overfladeløsningen på Nordhavnsvej, og der er dermed ikke behov for yderligere finansiering.

Videre proces

Anlægsarbejdet på tilslutningsanlæggets overflade og indretningen af Strandvænget forventes påbegyndt i efteråret 2016 og færdigt ultimo 2017.

 

                            Pernille Andersen
                                                                    / Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top