Startredegørelse for lokalplanforslag Enghave Brygge
Udvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan med henblik på en omdannelse af det tidligere havne- og industriområde Enghave Brygge i ”Handlingsplanområde Sydhavn” til et integreret byområde. Samtidig skal H.C. Ørstedværket opretholdes som kraftværk.
Tidligere beslutninger
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Enghave Brygge” på baggrund af de intentioner, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1
Problemstilling
Sydhavn er udpeget som handlingsplanområde i forslag til Kommuneplan 2011. I overensstemmelse hermed skal planerne færdiggøres, så området kan udbygges med boliger, kultur og serviceerhverv. Det aktuelle lokalplanområde ”Enghave Brygge” vil i overensstemmelse med Kommuneplan 2009 kunne udbygges med mere end 2000 boliger og op mod 1900 arbejdspladser med en bebyggelsesprocent på 150. Hermed kan Enghave Brygge være med til at huse de mange nye københavnere, der forventes at flytte til byen. Området udgør med sin beliggenhed mellem Havneholmen i nord og Teglholmen i syd ”det manglende led” i planområdet Sydhavn.
Grundejerne Nordicom, JM-Danmark og By & Havn har anmodet Københavns Kommune om udarbejdelse af en lokalplan. Lokalplanen skal muliggøre, at det tidligere havne- og industriområde omdannes til et velfungerede byområde med kanaler og karrébebyggelser som hovedtema. I området ligger H.C. Ørstedværket. Det forudsættes, at miljømæssige aspekter i forbindelse med byggeri omkring værket er belyst inden en endelig vedtagelse af planen.
Løsning
Omdannelse af de udtjente havnearealer i Sydhavn til et nyt attraktivt byområde udgør et væsentligt element i realiseringen af forslag til Kommuneplan 2011, herunder at:
- medvirke til at opfylde den samlede målsætning om, at der skal bygges 45.000 nye boliger i kommunen inden 2025,
- fuldføre en sammenhængende planlægning af Sydhavnens havnefront fra Sjællandsbroen til Fisketorvet,
- skabe attraktive byrum med nye muligheder for rekreation ved vandet og på længere sigt give mulighed for en ny park ved H.C. Ørstedværket.
Ved at gennemføre planen for Enghave Brygge vil nedslidte erhvervsarealer blive omdannet til tidssvarende bolig- og erhvervsområder. Sydhavns centrale placering i København giver mulighed for at udnytte den eksisterende infrastruktur samt eksisterende kulturtilbud. Hertil kommer de gode rekreative muligheder, som vandet og Amager Fælled tilbyder. Forslaget tager udgangspunkt i eksisterende trafikale koblingspunkter og anviser en trafikal hovedstruktur langs den gennemgående kanal samt Tømmergravsgade med adgang til de enkelte karreer og øer. Forvaltningen vurderer, at den nye anvendelse af området ikke vil give anledning til ændringer af betydning i det overordnede trafikbillede. Begrænsning af terrænparkeringen til max. 20 % skal medvirke til, at ubebyggede arealer fremstår attraktive.
Bygninger, byrum og bæredygtighed
Bebyggelsesplanen bygger videre på den helhedsplan, som kommunen udarbejdede i 2002 i samarbejde med Københavns Havn og den hollandske tegnestue Soeters Van Eldonk Ponec Architecten for den del af Sydhavnsområdet, der ligger langs vestsiden af havneløbet. Med forbillede i Christianshavn og Amsterdam er det målet at etablere kanalbyer i Sydhavn. En stor del af den nye bebyggelse forudsættes udformet som karreer omgivet af kanaler, og der lægges i planen vægt på at skabe offentlige arealer og halvprivate gårde samt at skabe en god kontakt til havnen. Med henblik på at realisere ønsket om et attraktivt og udadvendt bymiljø foreslår forvaltningen, at der sættes særlig fokus på placering af publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagerne, bl.a. langs den gennemgående kanal og de mere centrale pladser. Planen skal i øvrigt sikre:
- en bæredygtig fortætning af byen med forskellige boligstørrelser, erhverv og servicefunktioner, som sikrer nærhedsprincippet,
- høj prioritering af ”bylivet” herunder fodgængere og cyklister,
- at områdets byggeri opføres i lavenergiklasse 1,
- bevaring og integrering af de væsentligste kulturværdier herunder H.C. Ørstedværket,der er udpeget som nationalt industriminde, Københavns Roklub, ”Uniscrap-bygningen” og bådmiljøet omkring Tømmergraven.
Grundejerne Nordicom, JM- Danmark og By og Havn skal investere store beløb i områdets infrastruktur og fællesanlæg såsom etablering af opfyldninger, kanaler, havnebassiner og broer samt omlægning af veje og eksisterende gas-,vand- og fjernvarmeledninger m.v. Det er afgørende i den videre proces, at fordelingen af udestående vedrørende byggerenter og omkostninger grundejerne imellem falder på plads. En del af de nævnte anlæg fastlægges som fællesanlæg i lokalplanen, hvilket indebærer, at ny bebyggelse ikke må tages i brug, før kanaler, havnepromenader og broer m.v. er etableret, eller bygherrerne har stillet økonomisk sikkerhed for, at de vil blive gennemført. Derudover pågår der forhandlinger mellem Økonomiforvaltningen og grundejerne om bidrag til etablering af en vejbro over Frederiksholmsløbet. Byggemodningen af området forudsætter således et fortsat samarbejde imellem grundejerne, der skal gøre det muligt at opnå aftaler om fordelingen af udgifterne. I lokalplanen vil der blive stillet krav om etablering af en grundejerforening.
Muligheder på sigt
På H.C. Ørstedværkets arealer, der domineres af den store røde kraftværksbygning, vil der på sigt kunne byudvikles, såfremt værket ændrer status til kun at være et anlæg, der bruges ved spidsbelastning. Det indebærer, at områdets anvendelse i kommuneplanen gradvis kan ændres fra område til tekniske anlæg (T2-område) til et blandet bolig- og erhvervsområde (C2-område). Store dele af den eksisterende bygningsmasse vil i et sådant perspektiv evt. også kunne udnyttes mere intensivt til serviceerhverv.
En park i området op til H.C. Ørstedværkets arealer vil kunne udvikles i dialog med områdets og bydelens borgere. Parken kan etableres som en bypark med markante beplantninger og andre parkelementer, som spiller op til H. C. Ørstedværket og bebyggelsesplanen i øvrigt. Den del af By & Havns arealer, der på sigt foreslås at indgå i en fremtidig offentligt ejet park, er i dag fastlagt som T2-område i kommuneplanen og rummer to store olietanke. Udlægning til offentlig park vil kræve en ændring af kommuneplanens ramme. Den ene olietank forventes taget ud af brug inden for kort tid, den anden på lidt længere sigt. Arealet, der er på ca. 7.200 m2, vil i takt med at olietankene fjernes, kunne omdannes til et parkområde. Budgetønsker i den sammenhæng fremlægges, når det bliver aktuelt. Parken indgår i ”Handlingsplan 2012” for Sydhavn. Den øvrige del af By & Havns arealer, der er friareal for den kommende bebyggelse, kan få en størrelse på op til ca. 8.000 m2 og derved indgå i et større samlet parkanlæg.
Særlige opmærksomhedspunkter
Samlet vurderes det, at den foreslåede bebyggelsesplan indeholder kvaliteter, der ved en fortsat bearbejdning og detaljering kan danne grundlag for lokalplanforslaget.
En række emner skal afklares nærmere i forbindelse med det videre planlægningsarbejde således, at det sikres:
- at H.C. Ørstedværket kan blive integreret som et naturligt element i byen, herunder at der tages tilstrækkelige og nødvendige hensyn til de miljømæssige aspekter,
- at nærmiljøerne i de enkelte kvarterer lever op til kravet om gode forhold med hensyn til sol/skygge og vind, herunder at det i den videre proces dokumenteres, at de klimatiske konsekvenser af bebyggelsesplanen er tilfredsstillende i forhold til ophold på promenader og pladser samt i gårde,
- at bygningerne får en tilstrækkelig høj arkitektonisk standard, som afspejles i lokalplanens bestemmelser,
- at der i overensstemmelse med kommunens bæredygtighedsværktøj, fastlægges bindende bæredygtighedsprincipper for udviklingen af området, herunder grønne tage og lokal afledning af regnvand.
- at der er mulighed for en stibroforbindelse til ”Artillerivej Syd-området”på Amagersiden,
- at der er muligheder for integrering af skole og/eller daginstitutioner, såfremt behovet viser sig.
Tilgængelighed
Der vurderes ikke umiddelbart at være forhold, der er til hinder for, at tilgængeligheden sikres, jf. bilag 2.
Borgerdialog
Forslag til borgerdialogproces med blandt andet et offentligt møde fremgår af bilag 3. Der foreslås et samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg og andre interessenter i det videre forløb.Økonomi
Det skønnes, at den planlagte blandede anvendelse i området med i alt ca. 285.000 m2 bolig og erhverv, kan give kommunen en årlig skattemerindtægt på ca. 43 mio. kr. (2009- priser). Skønnet baseres på et scenarie med et fuldt udbygget lokalplanområde, og når forskellige ydelser, som for eksempel daginstitutioner, skoler og sociale ydelser, er modregnet.
Der vil være mulighed for placering af daginstitutioner flere steder i masterplanen i forbindelse med boligbyggerierne og en eventuel bevilling hertil skal ske i forbindelse med budgetlægningen i det pågældende år.
Lokalplanlægningen i sig selv har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser for kommunen. Planen medfører ikke handlepligt, men giver mulighed for opførelse af byggeri og anlæg i planområdet.
Videre proces
Godkendes indstillingen for planerne, vil lokalplanen blive udarbejdet i løbet af efteråret 2011 med en forventet behandling af planforslagene i udvalgene i februar/marts 2012 og derefter en offentlig høringsperiode fra marts-maj 2012.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.