Mødedato: 26.09.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for forslag til kommuneplantillæg og lokalplan "Kalvebod Brygge Vest"

Se alle bilag

Udvalgene skal godkende, at der udarbejdes forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for ”Kalvebod Brygge Vest” med henblik på at videreudvikle og færdiggøre området som fastlagt i lokalplan 403 ”Rigsarkivet” og opføre bebyggelse til serviceerhverv omkring et grønt strøg på banearealet mod syd.

Indstilling og beslutning


Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.                  at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Kalvebod Brygge Vest” på baggrund af de intentioner, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

2.                  at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området, som det fremgår af startredegørelsen, bilag 1

Problemstilling

Kalvebod Brygge er udpeget som en del af handlingsplanområde ”Fra Kødby til Polititorvet” i forslag til Kommuneplan 2011. I overensstemmelse hermed skal planerne færdiggøres, så området kan udbygges med serviceerhverv. Det aktuelle lokalplanområde ”Kalvebod Brygge Vest” vil i overensstemmelse med Kommuneplan 2009 kunne udbygges med ca. 4.700 arbejdspladser.

Omdannelsen af den tidligere godsbanegård ved Kalvebod Brygge er på nuværende tidspunkt gennemført med byggeriet af SEB’s to kontorbyggerier og det hævede grønne strøg med rampen fra Bernstorffsgade, der fører strøget op i 7 m højde mellem det tidligere godshotel, de nyopførte magasiner til Rigsarkivet, to hoteller og et kongrescenter.

Størstedelen af området er omfattet af lokalplan nr. 403 ”Rigsarkivet” fra 2006. Planen blev opdelt i fire underområder, hvor de tre nordligste nu er bebygget, mens det fjerde og sydligste (underområde IV) kræver udarbejdelse af supplerende lokalplan for at kunne bebygges.

DSB er nu som grundejer interesseret i, at der i tilknytning til kongrescentret bygges udstillingshaller, og at der opføres domicil for en større dansk erhvervsvirksomhed.

Banedanmark ønsker at opføre en bygning til trafikstyring (TCC) og Slots- og Ejendomsstyrelsen ønsker at opføre et større administrationsbyggeri på arealet syd for Dybbølsbro til Otto Bussesvej. Da dette areal ligger uden for lokalplan 403, er der behov for en ny lokalplan for det samlede område.

Løsning

Området er stationsnært og kan bære tæt bebyggelse

Lokalplanområdet er placeret stationsnært ved henholdsvis Dybbølsbro Station og Hovedbanegården og kan derfor bære en tæt bebyggelse. Lokalplanen vil muliggøre bebyggelse med i alt 60.000-68.000 m2 i område IV, svarende til en bebyggelsesprocent på mellem. 162 og 185. Kommende skyggediagrammer og vindstudier vil blandt andet være med til at afgøre, hvor meget bebyggelse der kan opføres. Område V, der har et grundareal på 38.700 m2, foreslås bebygget med en bebyggelsesprocent på ca. 130, svarende til en samlet bebyggelse på ca. 50.000 m2.

I lokalplan nr. 403 er bebyggelsesprocenten fastlagt til gennemsnitligt 150, men den eksisterende bebyggelse svarer til 185, da de 3 nordligste underområder - I, II og III - har ”lånt” byggeret fra område IV. For at udnytte beliggenheden nær Københavns Hovedbanegård foreslås det, at lokalplanen fastlægger bebyggelsesprocenten til 185 i de udbyggede områder, så det svarer til de eksisterende forhold.

Parkeringsnormen for biler foreslås fastlagt til højst 1 plads pr. 150 m2, svarende til Kommuneplanens norm for serviceerhvervsområder. Bilparkering forudsættes – ligesom størstedelen af cykelparkering – indpasset i konstruktion, dvs. under det grønne strøg.

Området skal udvikles bæredygtigt, og lokalplanforslaget vil blive udarbejdet med bestemmelser om lavenergi, grønne tage, lokal afledning af regnvand, herunder gennemtrængelige belægninger på stier og veje, bassiner til opsamling eller forsinkelse af regnvand, mv.

Kantzonerne i de kommende bebyggelser skal udformes med størst muligt hensyn til byliv og tryghed. Stueetagerne skal have status som ”aktive” eller ”åbne” og forsynes med vinduer og døre mod parken.

Trafikstøjen fra Kalvebod Brygge på den ene side og banen på den anden gør det svært at planlægge for boliger i området. Det vil være muligt i et fredeligt hjørne af bebyggelsen at indpasse en daginstitution for børn, hvilket både kunne imødekomme Vesterbros underskud af institutionspladser og bidrage til bylivet i området.

I parkstrøget kan indarbejdes aktivitetsmuligheder, der kan udnytte det kuperede landskab. På Banedanmarks arealer ved Carsten Niebuhrs Gade umiddelbart uden for området kan der eventuelt indrettes midlertidige fodboldbaner.

Området vil blive trafikbetjent fra Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge via de nyanlagte Arni Magnussons Gade og Carsten Niebuhrs Gade. Cyklister vil kunne benytte Dybbølsbro, når område IV udvikles med forbindelse til broen.

Det landskabelige grønne strøg er grundlaget

Startredegørelsen er udarbejdet på baggrund af en helhedsplan for et område afgrænset af Bernstorffsgade, Kalvebod Brygge-Vasbygade, Otto Busses Vej og Carsten Niebuhrs Gade.

Københavns Kommune ønsker at fortsætte byudviklingen langs Kalvebod Brygge med realisering af Lundgaard & Tranbergs helhedsplan, der dannede baggrund for lokalplan nr. 403 med det grønne strøg som gennemgående landskabeligt træk. Udvikling af området vil bringe byen nærmere vandet ikke mindst med koblinger til Vesterbro og havnefronten i form af broer over banearealet og Kalvebod Brygge-Vasbygade. Forlængelse af det grønne strøg til Dybbølsbro og Otto Busses Vej vil skabe et indbydende alternativ for fodgængere og cyklister til den befærdede Kalvebod Brygge.

Det grønne strøg (eller ”Kalvebod Park”, som grundejerforeningen har foreslået strøget døbt) skal fortsat være det bærende element, der flankeres af erhvervsbebyggelse i en bymæssig struktur med høj tæthed og bygningshøjde på mellem 3 og 12 etager. Nærheden til City og Københavns Hovedbanegård samt en kommende Metrolinje til Sydhavnen med station ved Fisketorvet skal udnyttes.

Ændrede kommuneplanrammer
Det foreslås, at planområdet ændrer status fra henholdsvis S2*-område, C2*-område og T1*-område (Kommuneplan 2009) til et S3-område med bebyggelsesprocent på 185.

Et mindre areal, T1*-området, er i rækkefølgeplanen udlagt som perspektivområde. Det foreslås at dette område indgår i det tilstødende rammeområde, så planlægningen for området kan færdiggøres. En ændring af dette kræver ifølge planloven en høring, hvor der spørges efter ideer og bemærkninger til kommende kommuneplanforhold, før der kan udarbejdes kommuneplantillæg. I perioden 18. august til 7. september 2011 blev der afholdt en forudgående offentlig høring om rammeændringen. Københavns Museum og Metroselskabet afgav høringssvar. Hvidbogen med opsamling på høringssvarene er vedlagt som bilag 4. Som det fremgår heraf, gav svarene ikke anledning til ændringer i intentionerne for det foreslåede kommuneplantillæg. Da Kommuneplan 2011 forventes endeligt vedtaget inden fremlæggelse af dette planforslag, vil der blive tale om et tillæg til Kommuneplan 2011.

Opmærksomhedspunkter

Som led i udarbejdelsen af planerne skal følgende hensyn tilgodeses:

  • bylivet og trygheden på Kalvebod Park
  • mulighed for broforbindelser til de tilgrænsende bykvarterer (Vesterbro/Islands Brygge)
  • at de kommende byrum får et behageligt klima og en god landskabelig bearbejdning
  • at bygningerne udformes med facadelængder og højder i menneskelig skala

Tilgængelighedsvurdering fremgår af bilag 2. Det kuperede landskab udgør en udfordring i forhold til tilgængelighed. Denne søges imødekommet ved etablering af stier og ramper med en stigningstakt på højst 45 promille (som det er sket ved det grønne strøgs start ved Bernstorffsgade). Forslag til borgerdialogproces fremgår af bilag 3. Der foreslås et tæt samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg og andre lokale interessenter i det videre forløb.

Økonomi

På baggrund af nøgletal fra kommuneplanens investeringsredegørelse og den planlagte anvendelse i området med i alt ca. 118.000 m2 erhverv skønner kommunen at kunne få en årlig skattemerindtægt på ca. 20 mio kr (2009-priser). Skønnet baseres på et fuldt udbygget lokalplanområde.

Flere af de kommende bygherrer har tilkendegivet interesse for at indgå udbygningsaftaler om finansiering af fremtidige broanlæg (stibro over Kalvebod Brygge til havnefronten og stibro over banen).

Videre proces

Godkendes indstillingen for planerne, vil lokalplan og kommuneplantillæg kunne udarbejdes i efterårshalvåret 2011 med politisk behandling i foråret 2012.

Efter offentlig høring i foråret 2012 og politisk behandling af de indkomne henvendelser ventes planforslagene endeligt vedtaget i efteråret 2012.

Claus Juhl                                                                       Hjalte Aaberg

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget 26. september 2011

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Til top