Mødedato: 26.09.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Københavns Energi og kystnære havvindmøller

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at Københavns Energi (KE) får mandat til at gennemføre forundersøgelser for kystnære havvindmøller, herunder at afholde mindre driftrelaterede udgifter i forbindelse med eksempelvis forprojektering og undersøgelser.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.        at opstilling af kystnære havvindmøller er omfattet af Københavns Kommunes vindmøllegarantiramme på 5,5 mia. kr. (2010-niveau) til KE jf. BR 2011-30027, hvis de økonomiske betingelser for opstilling af kystnære havvindmøller forbedres tilstrækkeligt til, at sådanne vindmøller er rentable. Udmøntningen af garantistillelsen vil ske i takt med de enkelte projekter, hvor der vil blive forelagt særskilte indstillinger herom.  

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har med tidligere indstillinger (BR 2010-62899) og (BR 2011-30027) givet Københavns Energi mandat til at arbejde for at opstille vindmøller på land uden for Københavns Kommune samt at deltage i partnerskaber, der kan byde på statslige havvindmølleparker.
 

Med BR 2011-30027 tilkendegives endvidere, at Københavns Kommune kan stille garanti for KE’s vindmølleinvesteringer på land og deltagelse i statslige havvindmølleudbud på op til 5,5 mia. kr. (2010-niveau), såfremt der er tale om rentable projekter.

KE har i september 2011 anmodet Energistyrelsen om tilladelse til forundersøgelser for opstilling af kystnære havvindmøller på Nordre Flint og Aflands Hage.

 

Som følge af en ændret praksis hos Energistyrelsen hen over sommeren er fristen nu sat til den 15. september. Senest 4 måneder efter tilladelsen er givet af Energistyrelsen, skal KE dokumentere, at en forundersøgelse er sat i gang – ellers mistes tilladelsen.

 

Ovennævnte mandater giver ikke Københavns Energi adgang til at afholde omkostninger til forundersøgelser m.m. af kystnære havvindmøller, ligesom kystnære havvindmøller ikke er omfattet af ovennævnte garantiramme. 
 

Løsning

Nordre Flint er et havområde i Øresund beliggende mellem Saltholm og Malmø. Aflands Hage er et havområde i Køge Bugt ud for Amagers sydlige spids. Områderne er i BR 2010-62899 beskrevet som potentielle lokationer for opstilling af kystnære havvindmøller i nærheden af København.

KE har inden fristens udløb anmodet Energistyrelsen om tilladelse til forundersøgelser på Nordre Flint og Aflands Hage. Årsagen til den korte tidsfrist skyldes en ændret praksis hos Energistyrelsen hen over sommeren.
 

KE har ansøgt hurtigt for ikke at risikere at miste lokationerne til andre interesserede. Hvis dette sker, er der en risiko for, at KE spiller sig et væsentligt kort af hænde, hvis de økonomiske vilkår for de kystnære havvindmøller forbedres tilstrækkeligt, fx i form af ændrede anlægspriser, ændrede elpriser eller ved et kommende energiforlig.

På de to lokationer kan der samlet set blive tale om mere end 100 møller, hvorfor bidraget til opfyldelse af klimaplanens målsætninger herfra i givet fald kan blive markant. En eventuel etablering af havvindmøller på de to lokationer kan desuden bidrage til at understøtte Københavns Kommunes ambitioner inden for grøn vækst.  
 

Med nærværende indstilling vil KE have adgang til at udføre forundersøgelser vedrørende kystnære havvindmøller, herunder de nævnte undersøgelser på Nordre Flint og Aflands Hage. Tilsvarende gives der adgang til, at der kan afholdes mindre, driftsrelaterede omkostninger i forbindelse med forprojektering, undersøgelser m.m.

Såfremt de økonomiske rammer for opstilling af kystnære havvindmøller herudover forbedres tilstrækkeligt til, at sådanne vindmøller er rentable, medfører indstillingen at kystnære havvindmøller er omfattet af vindmøllegarantirammen på op til 5,5 mia. kr. (2010-niveau). Finansieringsbehovet for de konkrete projekter vil blive drøftet mellem Københavns Energi og Økonomiforvaltningen, hvor det vil være afgørende, at der er enighed om, at der tale om rentable projekter. Udmøntningen af garantistillelsen vil ske i takt med de enkelte projekter, hvor der vil blive forelagt særskilte indstillinger herom. 

KE afholder ingen omkostninger til forundersøgelserne m.m., før nærværende indstilling er godkendt.
 

Økonomi

Omkostninger i forbindelse med vindmøller afholdes af KE. Omkostningerne til de konkrete forundersøgelser er vurderet til ca. 3 mio. kr.

Videre proces

Inden 4 måneder efter ansøgning skal forundersøgelserne være sat i gang – ellers mistes tilladelsen - og forundersøgelserne skal være afsluttet senest efter yderligere 8 måneder. Efter yderligere højst 3 måneder skal der anmodes om etableringstilladelse, hvis dette ønskes, ellers får andre interesserede adgang til forundersøgelserne og evt. området. 





Claus Juhl                            Hjalte Aaberg

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget 26. september 2011

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.
Til top