Mødedato: 26.09.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udviklingsplan for Vigerslevparken

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende udviklingsplanen for Vigerslevparken inklusiv Harrestrup Å syd for Roskildevej for perioden 2011-2016.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget godkender udkastet til Udviklingsplan for Vigerslevparken inklusiv Harrestrup Å syd for Roskildevej (bilag 1)

Problemstilling

I henhold til fredningen af Harrestrup Å har Københavns Kommune som plejemyndighed pligt til at udarbejde en udviklingsplan for området.

Den første plan må kun gælde for 5 år, mens de senere højst må gælde i 10 år.  Forpligtelsen til at udarbejde en udviklingsplan stemmer overens med forvaltningens ønske om at have en samlet beskrivelse af potentialet for udvikling af området. Fredningen trådte i kraft den 29. oktober 2010.

Fredningens formål er

  • at sikre området som park, hvor der opretholdes og muliggøres en forbedring af de biologiske, landskabelige og rekreative værdier,
  • at fastholde og regulere offentlighedens ret til færdsel og fritidsformål,
  • at sikre området som en del af det regionale system af grønne områder,
  • at medvirke til at sikre overholdelsen af Danmarks regionale forpligtelser.

Løsning

Med vedtagelse af det vedlagte planbilag vil Københavns Kommune opfylde fredningens krav om udarbejdelsen af en udviklingsplan (plejeplan) for Vigerslevparken og den del af Harrestrup Å, som ligger syd for Roskildevej. Planbilaget er den første udviklingsplan for området.

 

Udviklingsplanen tager udgangspunkt i, at Vigerslevparken inklusiv åen er en lokalpark for Valby bydel, og at området indgår i den ydre parkring og stisystemet langs kommunens vestlige grænse. Visionen er at skabe en ”levende park”. Hermed menes en park, som masser af borgere bruger som fristed, og et sted, der er under stadig forandring med respekt for parkens oprindelige ide og inden for rammerne af udviklingsplanen. Den levende park er også levested for dyr og planter, som trives under bæredygtige betingelser bl.a. uden brug af gift.

 

Udviklingsplanen beskriver, hvilke nye tiltag der kan udføres, bl.a. etablering af nye gangstier og broer over åen, nye legepladser samt et aktivitets- og opholdsområde, en festplads, et vådområde og renovering af blindestien. I planen gives også retningslinjer for udviklingen og plejen af Vigerslevparkens vegetationstyper.

Planen giver muligheder til forbedring af Harrestrup Ås naturindhold - fra fjernelse af fliser og etablering af mindre slyngninger til en større omlægning af en del af åen. Der er lagt op til, at udviklingsplanen kan revideres, når der er sikker viden om eventuelle større omlægninger af Harrestrup Å syd for Roskildevej. Omlægninger kan ske, som følge af den Helhedsplan for Harrestrup Å, som forvaltningen arbejder med i øjeblikket. Det er usikkert, om disse ændringer vil ske inden for udviklingsplanens tidshorisont.

Med henblik på forbedring af åens vandkvalitet forventes det, at der i en del af Vigerslevparken vil være behov for anlæggelse af en underjordisk bassinledning til spildevand. En revision af udviklingsplanen for den berørte del af parken kan også overvejes, når der er mere kendskab til disse planer.

Ved at etablere bassinledningen realiseres samtidig et af klimatilpasningsplanens tiltag til nedsættelse af risikoen for oversvømmelse af regnvand. Udviklingsplanens foreslåede vådområde kan desuden træde i kraft som et regnvandsmagasin i forbindelse med ekstremregn. 

 

Københavns Kommune er myndighed på hele Vigerslevparken. Men en mindre del af parken, vest for Harrestrup Å, ligger i Hvidovre Kommune. På dette areal giver udviklingsplanen tilladelse til, at Hvidovre Kommune kan udbygge sit kloaknet efter nærmere aftale med Københavns Kommune. Udbygningen omfatter bl.a. et underjordisk regn- og spildevandsbassin, som vil medvirke til en bedre vandkvalitet i Harrestrup Å og støtte op om Københavns klimatilpasningstiltag.

 

Udviklingsplanen understøtter kommunens strategier indenfor borgerdialog, tilgængelighed, en grøn by, byliv og biologisk mangfoldighed. Borgerdialogen er ført ved nedsættelse af et parkbrugerråd, afholdelse af et offentlig ”parktræf” og en offentlig fotokonkurrence ”Det bedst og det værste i Vigerslevparken”. Parkbrugerrådet var sammensat af brugere og naboer samt høringsparter jævnfør fredning. Forvaltningen har udarbejdet udviklingsplanen i samarbejde med parkbrugerrådet. Undervejs i processen har Det Grønne Råd været hørt, og til slut har planen været i høring i bl.a. Hvidovre Kommune.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. Udviklingsplanen er en vision for områdets fremtidige anvendelse og er en ”kan-plan”, som sikrer hjemmel for dets fremtidige pleje og udvikling. Planen medfører kun mindre driftsændringer for Vigerslevparken, som kan finansieres inden for de eksisterende rammer. Nyanlæg og renovering vil kræve selvstændige anlægsbevillinger.

Videre proces

Efter vedtagelsen af planen bliver den trykt og sendt til parkbrugerrådets medlemmer og til Fredningsnævnet. Desuden gøres planen tilgængelig på kommunens hjemmeside. Udviklingsplanen vil danne grundlag for forvaltningens pleje- og udvikling af parken og åen. Hvis der ønskes større ændringer af åen inden for planens tidshorisont, vil behovet for en revision af udviklingsplanen blive vurderet.

 

Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget 26. september 2011

Indstillingen blev godkendt.
Til top