Mødedato: 26.09.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Tillæg til lokalplan "Otto Busses Vej"

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 433 ”Otto Busses Vej”, der muliggør ændret placering og udformning af kontrol- og vedligeholdelsescentret for Cityringen og bredere anvendelse af bygninger og anlæg.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

1.                  at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan ”Otto Busses Vej” (bilag 1 og 2) vedtages med henblik på offentliggørelse i 2 måneder.

2.                  at den foreslåede borgerdialogproces vedtages, bilag 3

Problemstilling

Metroselskabet har anmodet om udarbejdelse af lokalplantillægget, idet man ønsker at etablere et kontrol- og vedligeholdelsescenter for Cityringen (CMC)  på en anden placering end fastlagt i den gældende lokalplan nr. 433. Ændringen afviger så meget fra lokalplanen, at det er nødvendigt at udarbejde et tillæg.

 

I den anledning ønsker Københavns Kommune på baggrund af  Kommuneplan 2009 at indføje en ny bestemmelse om mulighed for en bredere anvendelse af bygninger og anlæg i lokalplanen end hidtil tilladt.

Løsning

1. Kontrol- og vedligeholdelsescentret

Det nye projekt er udarbejdet på grundlag af driftserfaringerne med den eksisterende Metro, idet man har optimeret placering og udformning af anlægget med henblik på driften.

 

Forskellen mellem den tidligere og nye placering og udformning fremgår af bilag 1.

I det projekt, der i 2008/2009 lå til grund for udarbejdelsen af lokalplanen var der en hovedbygning i 1-3 etager centreret foran det forventede ankomst- og parkeringsareal mod Vasbygade samt en selvstændigt beliggende vaskehal og en personaleplatform. På terræn var placeret funktioner relateret direkte til togene. I niveau oven på dette var placeret administrative funktioner.

 

Bygningerne var samlet omkring en gangbro i 8 m’s højde. Bebyggelsens højde oversteg ikke 19 m bortset fra enkelte “tårnbygninger” i op til 23 m’s højde. Kontrol og vedligeholdelsescenteret udgjorde da ca. 30.000 m2.

I det nye projekt er der en samlet hovedbygning på ca. 11.000 m2  i henholdsvis 2 og 3 etager i højder af hhv. 11 og 19 m over terræn og en mindre bygning til indvendig og udvendig rengøring af togene.
 

Hovedbygningen er nu placeret tæt på personaleplatformen, således at personalet har kort og let adgang til Metrotogene. De funktioner, der relaterer sig til togene er stadig placeret i terrænniveau og de administrative funktioner på etagerne over.

 

Det ændrede projekt vil fortsat muliggøre etablering af offentlige stibroer over CMC- området med samme placering som angivet i den eksisterende lokalplan nr. 433.

 

Forvaltningen anbefaler, at sagen fremmes ud fra hensynet til at sikre en driftsmæssigt optimal løsning for placering af kontrol- og vedligeholdelsesanlægget for Metroen.

 
2. Bredere anvendelse af bygninger og anlæg

Lokalplan nr. 433 “Otto Busses Vej” blev vedtaget inden vedtagelsen af Kommuneplan 2009. I Kommuneplan 2009 er DSB’s banearealer syd for Dybbølsbro Station angivet som perspektivområde til senere planlægning (T1*). Det indebærer, at områdets fremtidige status ikke er fastlagt i kommuneplanen, og at kommuneplanen åbner mulighed for en bredere anvendelse af eksisterende bebyggelse end den umiddelbart fastlagte hovedanvendelse - tekniske anlæg af offentlig/almen karakter.

 

Den bredere anvendelse omfatter mindre fremstillingsvirksomheder, f.eks. kreative erhverv, samt kollektive anlæg, sports- og fritidsanlæg, museer, gallerier, koncertsale, kulturhuse, restauranter og miljømæssige servicefunktioner.
 

Forvaltningen anbefaler, at sagen fremmes ud fra hensynet til at sikre en kreativ anvendelse af tomme bygninger i overensstemmelse med Kommuneplan 2009.

 
Generel opdatering af lokalplanbestemmelserne

Der er indføjet nye paragraffer (§§ 7, 8 og 9) om henholdsvis. forureningsgener, lavenergi og regnvand, idet disse temaer er blevet udviklet, siden den oprindelige lokalplan blev vedtaget  i 2009. Vejforhold og miljøforhold i øvrigt er fastlagt i den oprindelige lokalplan.

 

Vesterbro/Kongens Enghave Lokaludvalg har ikke bemærkninger til det foreslåede lokalplantillæg.

 

Efter politisk vedtagelse sendes planforslaget i offentlig høring i 2 måneder. Forvaltningen vil inddrage Vesterbro/Kongens Enghave Lokaludvalg i tilrettelæggelsen af offentlighedsfasen.

 

I offentlighedsfasen foreslås følgende aktiviteter:

  • Offentliggørelse af forslaget på hjemmesiden ’Bliv hørt’
  • Annoncering i områdets lokalaviser

Økonomi

Lokalplanens vedtagelse har ingen direkte økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter den offentlige høring vil forvaltningerne forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Det forventes at ske i februar-marts 2012.

 

 

         Hjalte Aaberg                                  

                                                                  / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget 26. september 2011

Indstillingen blev anbefalet.
Til top