Mødedato: 26.08.2024, kl. 15:00
Mødested: Materielgården på Vestre Kirkegård, Vestre Kirkegårds Allé 15, KBH SV

Fjernelse af krav til lettere forurenet jord på pladser og i parker

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at kommunens skærpede krav til udskiftning af lettere forurenet jord på kommunens anlægsprojekter på pladser og i parker fjernes. Kravet er en skærpelse af jordforureningslovens krav, og siden kravet trådte i kraft, er fokus på klimapåvirkning og ressourceforbrug øget. Fjernes kravet, reduceres anlægsprojekternes CO2-udledningen fra transport af jord, og samtidig minimeres forbruget af ren jord og materialer fra råstofgrave. Reduktion af klimapåvirkning og ressourceforbrug vurderes at vægte højere end den ekstra sikkerhed, som kravet medfører, for at brugere af parker og pladser ikke kan udsættes for kontakt med lettere forurenet jord. Der skal med sagen tages stilling til, om det skærpede jordkrav skal fjernes.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at fjerne krav 19 om lettere forurenet jord i ”Miljøkrav gældende for anlægsprojekter i Københavns Kommune - MBA21”.

Problemstilling

Som en del af Miljø i Byggeri og Anlæg, stiller Københavns Kommune ved kommunale anlægsprojekter i parker og på pladser krav om udskiftning af lettere forurenet jord, som ligger udover lovkrav. De skærpede krav er fastlagt for, i højere grad end loven, at minimere risikoen for at brugere af parker og pladser kan komme i kontakt med lettere forurenet jord. Som følge af et øget fokus på klimapåvirkning og ressourceforbrug, er der behov for at genoverveje kravet, da det medfører udskiftning af store mængder jord samt transport af jord/råstoffer, med heraf følgende ressourceforbrug og klimapåvirkning.

Løsning

Jordforureningslovens krav om enten at befæste eller udskifte lettere forurenet jord stilles alene, hvis der skal etableres bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, kolonihave eller sommerhus eller i forbindelse med anlægsprojekter på arealer med lettere forurenet jord, som anvendes til de samme formål.

Lovens krav gælder for alle kommunens egne bygge- og anlægsprojekter, men siden 1998 har Københavns Kommune derudover stillet miljøkrav, som ligger ud over lovkravet med det formål, at kommunens egne projekter skal bidrage til at opfylde kommunens miljø- og klimamål. På jordområdet medfører kommunens skærpede krav, at lettere forurenet jord, udover de områder som jordforureningsloven fastlægger, også skal befæstes eller fjernes ved anlægsprojekter i parker og på pladser og i forbindelse med skoleprojekter. Med sagen indstilles kravet fjernet for parker og pladser, mens det forsat vil være gældende ved skoler og på legepladser i parker og på pladser (jf. lovens krav).

Forvaltningen er ikke bekendt med andre kommuner, som arbejder med skærpede krav til fjernelse af lettere forurenet jord

Sundhedsrisikoen ved lettere forurenet jord er, jf. Miljøstyrelsens hjemmeside, beskeden sammenlignet med mange andre risikofaktorer. Miljøstyrelsen anfører, at risikoen ved kontakt med lettere forurenet jord vurderes at være lig den risiko, der er fra forurening i almindelig dansk kost og væsentlig lavere end risikoen ved luftforurening i større byer.

Kravet til kommunens egne anlægsprojekter er indeholdt i ”Miljøkrav gældende for anlægsprojekter i Københavns Kommune - MBA21” (BR 23. september 2021). (se hele kravteksten i bilag 2).

Siden 2008 er alle byzoner og dermed hele København som udgangspunkt klassificeret som lettere forurenet område uagtet arealets historiske anvendelse. Den lettere forurenede jord er resultat af diffus forurening, som er opstået gennem længere tids spredning af fx bilers udstødning og industriens udledninger af røg og støv. Kommunens krav betyder, at der ved anlægsprojekter i parker fjernes lettere forurenet jord i de områder, som selve anlægsprojektet berører, den resterende del af parken fortsat kan være lettere forurenet.

Ressourceforbrug og klimapåvirkning fra anlægsprojekter
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det skærpede jordkrav medfører, at der ved park- og klimatilpasningsprojekter i gennemsnit årligt udskiftes et 50 cm tykt lettere forurenet jordlag på 28.000 til 38.000 m2, hvilket svarer til at skifte de øverste 50 cm på Kultorvet 9-12 gange eller Mimersparkens samlede areal hvert år. Den lettere forurenede jord bortskaffes til deponi og i stedet anvendes mellem 14.000 1il 19.000 m3 råstoffer bestående af ren jord eller materialer fra råstofgrave. Transporten af jord og råstoffer afstedkommer 33.000 til 45.000 km lastbil-trafik årligt i Københavnsområdet, svarende til 950-1275 lastbilture, hvilket medfører udledning af 250 til 340 ton CO2 udledning årligt. Vurderingen bygger på erfaringer fra konkret case og prognose for kommende anlægsprojekter (bilag 3).

Forvaltningens vurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den mulige reduktion på 250-340 ton CO2 /år fra transport og 14.000-19.000 m3 råstoffer pr. år, som kan opnås ved at fjerne kommunens skærpede krav, skal vægtes over den ekstra sikkerhed, som kravet medfører, for at brugere af parker og pladser ikke udsættes for kontakt med lettere forurenet jord.

Jordforureningsloven indeholder krav om udskiftning af lettere forurenet jord på offentlige legepladser. I en park vil legepladser være de områder, der anvendes mest intensivt af børn, som er særligt sårbare overfor forurening, og opvejes klimapåvirkning og ressourceforbrug mod risikoen ved kontakt med lettere forurenet jord, vurderer forvaltningen, at kommunens skærpede krav kan fjernes.

Høring

Byggeri København og Københavns Ejendomme, Økonomiforvaltningen er i Certificerings- og miljøkrav til kommunens byggerier omfattet af et krav om udskiftning af lettere forurenet jord ved skoler svarende til kravet i parker og på pladser.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i forbindelse med nærværende indstilling hørt Byggeri København og Københavns Ejendomme, om de har ønsker om revision af kravet på skolerne, hvilket ingen af dem har ønsket.

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at Københavns Kommune i den konkrete behandling af kommunens egne anlægsprojekter i parker og på pladser skal foretage en konkret vurdering af forureningen og den fremtidige anvendelse af projektområdet og på baggrund heraf beslutte om lettere forurenet jord kan blive liggende, eller om der er behov for at befæste eller erstatte jorden med rene materialer.

Besluttes dette, vil der ikke ske en reduktion af klimapåvirkning i sager, hvor lettere forurenet jord besluttes fjernet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil ændringen træde i kraft og være gældende for igangværende og kommende anlægsprojekter.

Med udgangen 2024 forelægges status og evt. ændringer til krav for kommunens Certificerings- og Miljøkrav gældende for kommunens egne og større byggerier og anlægsprojekter.

                                              Søren Wille

                                                               / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2024

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at forvaltningen foretager en konkret vurdering af forureningen og den fremtidige anvendelse af det område, anlægsprojektet omfatter og at forvaltningen på baggrund heraf vurderer, om lettere forurenet jord kan blive liggende, eller om der er behov for at befæste eller erstatte jorden med rene materialer.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

 

Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt at-punkt:

”at udvalget modtager en status, når reglerne har været i kraft i ét år. ”

 

Ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 0. 2 undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Undlod at stemme: C

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne noterer sig, at forvaltningen altid vurderer forureningsgraden af jord, og at en vedtagelse af konservatives ændringsforslag derfor vil give øget administration uden øget beskyttelse mod forurening.”

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti er bekymret for jordforurening i København. Det er vores opfattelse, at forvaltningens vurdering er, at det konservative ændringsforslag godt kan indarbejdes uden yderligere administration.”
Til top