Mødedato: 26.08.2024, kl. 15:00
Mødested: Materielgården på Vestre Kirkegård, Vestre Kirkegårds Allé 15, KBH SV

Dispositionsforslag for bylivsgadeprojekt på Kastelsvej, Indre By

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til dispositionsforslag for etablering af et bylivsgadeprojekt på Kastelsvej, Indre By. Projektet er udvalgt ifm. Bylivsgadepuljens idérunde ét og lever op til puljens formål om at omdanne vejareal med parkeringspladser til grønnere og tryggere byrum. Dispositionsforslaget har været i høring ved Indre By Lokaludvalg, som ikke anbefaler projektets nuværende udformning, bl.a. pga. nedlæggelse af 22 parkeringspladser i blå parkeringszone. Borgergruppen bag forslag til omdannelse af Kastelsvej til bylivsgade har udarbejdet et høringssvar, hvor de forholder sig til Indre By Lokaludvalgs anbefalinger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at dispositionsforslag for omdannelse af Kastelsvej til bylivsgade danner grundlag for færdigprojektering og anlæg jf. bilag 4.

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt), blev der afsat en pulje på 11,3 mio. kr. til grønne bylivsgader i København, hvis formål er at omskabe veje og gader til grønnere byrum og dermed skabe trygge bykvarterer med mødesteder og udearealer. Som beskrevet i det reviderede administrationsgrundlag for idérunde ét (TMU 10. oktober 2022), skal Borgerrepræsentationen tage stilling til projekterne, når der nedlægges parkeringspladser. Projektet er godkendt på skitseforslagsniveau (BR 30. november 2023) og fremlægges nu i mere detaljeret form. Der skal tages stilling til dispositionsforslag for omdannelse af Kastelsvej til bylivsgade, der danner grundlag for færdigprojektering og anlæg jf. bilag 4.

Løsning

Projektet tager udgangspunkt i et lokalt ønske, som en borgergruppe har indsendt ifm. Bylivsgadepuljens idérunde ét, og som de efterfølgende har været med til at konkretisere og kvalificere i skitseforslagsfasen og dispositionsforslagsfasen. Borgergruppen består af repræsentanter af lokale beboere, ejeren af caféen på hjørnet af Kastelsvej og Nordborggade samt en repræsentant for skolebestyrelsen på Langelinieskolen. Løsningen flugter med Bylivsgadepuljens formål om at omdanne veje og gader til grønnere byrum og dermed skabe trygge bykvarterer med mødesteder og udearealer. Borgergruppen har udarbejdet et høringssvar til denne indstilling, hvori de uddyber deres argumenter for behovet for projektet.

Formålet med projektet er, at gadens og områdets beboere, skolens børn samt forbipasserende kan mødes og gøre ophold i det grønne byrum, og at biltrafikken samtidig dæmpes for at gøre ophold mere attraktivt og for at skabe et bedre trafikflow foran Langelinieskolen, som pt. ikke fungerer optimalt og påvirker trafiksikkerheden negativt.

Kastelsvej omdannes til en bylivsgade på strækningen mellem Asger Holms Vej og Nordborggade samt på hjørnet af Nordborggade og Kastelsvej, jf. bilag 4. På begge sider af Kastelsvej placeres bænke og plinte til ophold. Vejen indsnævres ved at nedlægge parkeringspladser, og Kastelsvej ensrettes i vestlig retning mellem Asger Holms Vej og Nordborggade. Hastigheden nedsættes til 30 km/t, og der tillades cykling mod ensretningen. I den ensrettede strækning etableres en hævet krydsningsmulighed, som har til formål at gøre krydsning af Kastelsvej mere sikker samt at sikre, at hastighedsgrænses på 30 km/t overholdes. På begge sider af Kastelsvej etableres grønne bede med træer og større flerstammede buske.

Der er i dispositionsforslagsfasen udarbejdet en trafikanalyse, som belyser konsekvenserne af en ensretning af Kastelsvej. Analysen viser, at 390 bilister pr. hverdagsdøgn må køre af ændrede ruter gennem kvarteret. Dette vurderes ikke at skabe kapacitetsproblemer for trafikafviklingen. Der kan tværtimod opnås et bedre flow i trafikken, når der primært er trafik i én retning. Det ændrede trafikmønster i kvarteret vil være tydeligt i morgenspidstimen og eftermiddagsspidstimen, hvor henholdsvis 33 og 39 motorkøretøjer må køre af ændrede ruter.

På en besigtigelse ifm. trafikanalysen observerede forvaltningen, at kombinationen af biler og cyklister skaber utrygge rammer, særligt for de bløde trafikanter. Trafikanalysen konkluderer ligeledes, at ensretningen af Kastelsvej vil have positiv betydning for fodgængeres og cyklisters oplevelse af trygheden og vil reducere konflikter mellem cykler og biler, hvilket vil øge trafiksikkerheden.

Langelinieskolen på Kastelsvej er udpeget som en skole, hvor der omkring skolen udføres tryghedszoner med indkørselsforbud kl. 07.30-08.30 (Budget 2024). Bylivsgadeprojektet og den kommende tryghedszone omkring Kastelsvej koordineres og understøtter hinandens formål om at øge trafikal sikkerhed og tryghed.

Dispositionsforslaget adskiller sig fra det tidligere skitseforslag primært ved at nedlægge yderligere to parkeringspladser grundet rådgivers fejlopmåling og ved at plante større flerstammede buske i stedet for træer, som ikke kan plantes pga. underliggende vand- og gasledninger.

Høring

Dispositionsforslagene har efter aftale med Indre By Lokaludvalg været i høring fra den 29. april 2024 til den 17. juni 2024, jf. bilag 5. Lokaludvalget har i høringsperioden afholdt møde på Kastelsvej den 27. maj 2024.

Dette bylivsgadeprojekt blev ikke forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 10. juni 2024 samtidig med de to andre bylivsgadeprojekter fra idérunde ét, da en længere høringsproces var aftalt med Indre By Lokaludvalg end med de to andre lokaludvalg.

Høringssvar fra Indre By Lokaludvalg
Lokaludvalget har i forbindelse med deres høringsproces modtaget 91 bemærkninger til dispositionsforslaget fra beboere i området, som især angår behov for parkering og de nuværende kvaliteter i gaden og i området. Hovedparten af de 91 er imod dispositionsforslaget. Alle bemærkninger er vedlagt lokaludvalgets høringssvar som bilag.

Lokaludvalgets høringssvar indeholder to overordnede anbefalinger A og B til dispositionsforslagets fysiske udformning. Herudover indeholder høringssvaret en række kommentarer om bylivsgadekonceptet for runde to, bylivsgadekonceptet i bydelsplaner og kommentering af konkrete spørgsmål stillet af Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med høringen. Denne indstilling forholder sig til de to anbefalinger til dispositionsforslaget.

Med anbefaling A anbefaler lokaludvalget, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter ikke at gå videre med bylivsgadeprojektet på Kastelsvej i dets nuværende udformning.

Med anbefaling B opfordrer lokaludvalget til, at der udarbejdes et nyt dispositionsforsalg, der tager højde for, at projektet kan gennemføres uden nedlæggelse af parkeringspladser, men med nedsættelse af hastigheden og etablering af plantebede og træer.

Forvaltningens bemærkninger
Realisering af bylivsgadeprojektet vil styrke Kastelsvejs grønne karakter og binde Langelinieskolen med tilhørende grønne forarealer tættere sammen med beboelsesejendommene på tværs af Kastelsvej. Samlet set vil trafiksaneringen medvirke til oplevelsen af et sammenhængende byrum, der samtidig forbedrer trygheden for de bløde trafikanter og gør det mere attraktivt at opholde sig i området.

Forslagsstillerne har meddelt forvaltningen, at de ønsker, at der i projektet ikke nedlægges færre p-pladser.

Den nuværende parkeringsbelægning på 118% i aftentimerne i området forventes at stige, hvis der nedlægges 22 parkeringspladser i blå parkeringszone med det nuværende bilejerskab. Dette vil gøre det vanskeligere at finde en parkeringsplads og skabe mere cirkulerende gennemkørsel, særligt i eftermiddags- og aftentimerne.

Høringssvar fra borgergruppen bag forslag til Kastelsvej som bylivsgade
Borgergruppen mener, at projektets samlede fordele opvejer tabet af parkeringspladser og at det er et mindretal af københavnerne, der har bil, mens bilerne optager en relativt stor del af de offentligt tilgængelige arealer. Borgergruppen mener, at lokaludvalgets høringssvar bærer præg af de indsendte negative bemærkninger, og at høringssvaret ikke repræsenterer den lokale opbakning til projektet.

Borgergruppen gør opmærksom på, at de grønne arealer i kvarteret ikke er tilgængelige for offentligheden, fx ambassadehaver, skolehaver og børnehaver, og der derfor er brug for en begrønning på Kastelsvej, som er attraktiv for borgerne at opholde sig i. Kastelsvej fungerer som en færdselsåre for bløde trafikanter, der bevæger sig mellem de overordnede rejsemål, fx Østerport St., Østerbro og Kastellet samt lokale rejsemål som Langelinieskolen og de institutioner, der ligger i forbindelse med denne. Med bylivsgadeprojektet vil Kastelsvej blive en tryggere adgangsvej mellem disse rejsemål.

Forvaltningens bemærkninger
Borgergruppen består af 10 personer, som havde indhentet opbakning til deres idé fra yderligere 19 personer.

Politiet har givet principsamtykke til dispositionsforslaget.

Parkering

Der nedlægges i alt 22 parkeringspladser i blå betalingszone. Fire af de 22 parkeringspladser er afsætningspladser om morgenen til Langelinieskolen i Kastelsvej, som samlet reduceres fra otte til fire pladser. Disse pladser erstattes ikke andetsteds i bylivsgadeprojektet, da de fire resterende afsætningspladser i forbindelse med den kommende tryghedszone omkring skolen flyttes til Kristianiagade. Derudover nedlægges én af Den Cubanske Ambassades tre reserverede parkeringspladser, hvilket flugter med forvaltningens nuværende praksis vedrørende ambassaders parkeringsforhold. Ambassadens to resterende pladser flyttes tættere på ambassadens indgang. Adgang til afsætningspladser for taxaer til Børnecenter København i Asger Holms Vej bibeholdes.

Forvaltningen har via sine bydækkende parkeringsindsatser undersøgt muligheden for at finde erstatningsparkeringspladser i nærheden af projektområdet. Forvaltningen er i gang med at screene byen for uudnyttede parkeringsmuligheder på gadeplan. Undersøgelsen forventes for Indre By færdig ultimo 2024. På Østerbro er screeningen afsluttet, men de sparsomme optimeringspotentialer er øremærket til erstatningsparkeringspladser ifm. etablering af sorteringspunkter. I forbindelse med vejgenopretning i området, bl.a. Kristianiagade og Nordborggade, kan der ikke påvises mulighed for erstatningspladser. Ligeledes har det heller ikke været muligt at påvise ledige restpladser efter anlæg af erhvervsparkeringspladser.

I den seneste tælling fra oktober 2023 fra parkeringstælleområdet, hvor Kastelsvej ligger, var parkeringsbelægningen 118 % kl. 22.00.

Træer

Der fældes ikke træer i bylivsgadeprojektet. Projektet tilfører projektområdet to nye træer og 27 større flerstammede buske. I projektet prioriteres hjemmehørende arter.

Politisk handlerum

  • Det er muligt at stille krav om erstatning af de parkeringspladser, som nedlægges, enten på gadeplan eller ved leje af pladser. Forvaltningen har ikke konkret undersøgt, om der er plads i nærområdet til at optimere parkeringen.
  • Projektet kan udføres som et midlertidigt projekt. I så fald berosættes det permanente projekt indtil det midlertidige projekt er afprøvet og evalueret.
  • Både et midlertidigt projekt og et erstatningsparkeringsprojekt vil forudsætte ændringsforslag om at henvise finansiering til Budget 2025, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.
  • Hvis projektet ikke godkendes, vil forvaltningen fremlægge indstilling, hvor udvalget kan tage stilling til et omprojekteret forslag eller til annullering af projektet.

Økonomi

I Budget 2022 blev afsat 11,3 mio. (2022 p/l). Hele bevillingen blev stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen.

Anlægsbevillingen er brugt til skitsering af 10 skitseprojekter med de udvalgte borgergrupper. Heraf er tre dispositionsforslag udarbejdet, hvoraf de to første den 10. juni 2024 blev indstillet af Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen.

I forbindelse med 1. sag om bevillingsmæssige ændringer 2022 (BR 2. juni 2022) blev budgettet til bygherreorganisationen reduceret med 0,1 mio. kr. (2022 p/l).

Der er afsat 0,6 mio. kr. i 2025 til afledt drift. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Der er derudover afsat 0,7 mio. kr. i 2025 til reduktion af parkeringsindtægter.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen detailprojekterer med henblik på anlæg. Anlægsarbejdet forventes at opstarte primo 2025 med ibrugtagning medio 2025.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2024

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at der som en del af projektet oprettes erstatningsparkeringspladser for de parkeringspladser, der nedlægges i projektet.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

 

Radikale Venstre og Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt at-punkt:

 

”at henvise finansiering til at oprette erstatningsparkeringspladser for de nedlagte p-pladser til forhandlingerne om Budget 2025.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 4 stemmer mod 5. 2 undlod at stemme.

 

For stemte: B, C og V

Imod stemte: F, Ø og Å

Undlod at stemme: A

 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

Til top