3. anlægsoversigt 2019
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til det forventede forbrug på forvaltningens anlægsprojekter, så det kan indgå i kommunens samlede anlægsoversigt.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at anlægsbudgetterne i årene 2019-2030 fordeles som foreslået i bilag 3.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at orienteringen om forvaltningens projekter, der er mere end seks måneder forsinket, tages til efterretning, jf. bilag 4 og 5.
- at status over Teknik- og Miljøforvaltningens overskud-/underskudsmodel tages til efterretning, jf. bilag 6.
Problemstilling
Fire gange årligt godkender Borgerrepræsentationen fordelingen af de forventede udgifter til anlæg mellem årene. Teknik- og Miljøudvalget skal forinden godkende ændringerne i forvaltningens forventede udgifter i 2019-2030, så budgetterne er til rådighed i de år, de forventes brugt.
For at orientere om fremdriften i forvaltningens anlægsportefølje og give et indblik i de midler, som samles til dækning af evt. underskud på forvaltningens ordinære anlægsprojekter, fremlægger forvaltningen til udvalgets efterretning en status for, hvor mange anlægsprojekter der er forsinket mere end seks måneder, herunder om forvaltningens indsats for at nedbringe antallet af forsinkede anlægsprojekter, og for, hvor mange midler der er opsamlet i overskuds-/underskudsmodellen.
Løsning
Bilag 2 indeholder forklaringer af begreber og en læsevejledning til indstillingens bilag.
Forbrug på anlægsprojekterne ved 3. anlægsoversigt 2019
Teknik- og Miljøudvalget skal tage forvaltningens anlægsportefølje til efterretning og skal godkende fordelingen af anlægsbudgetterne i årene 2019-2030. Fordelingen vil indgå i kommunens samlede anlægsoversigt, som Borgerrepræsentationen skal godkende i oktober 2019.
For Teknik- og Miljøforvaltningens samlede anlægsbudget er der ændringer på de fire hovedbevillinger i budgettet for 2019, jf. bilag 3. Fordelingen mellem budgetårene har ikke betydning for projekternes samlede økonomi eller projekternes ibrugtagningstidspunkt.
Anlægsmåltal
Teknik- og Miljøudvalget besluttede 7. januar 2019 at sætte en række anlægsprojekter i bero for at overholde anlægsmåltallet på 524 mio. kr. for 2019. Forvaltningens anlægsmåltal er efterfølgende korrigeret blandt andet som følge af nye projekter/anlægsmåltal fra Overførselssagen 2018/2019 (BR 9. maj 2019) (A, B, C, F, V, I og O) og overførsel af anlægsmåltal fra Kultur- og Fritidsforvaltningen (TMU 29. april 2019) og udgør med 3. anlægsoversigt 536 mio. kr.
Når et anlægsprojekt er sat i bero, bliver budgettet i den efterfølgende anlægsoversigt nedskrevet for 2019, og forvaltningen behandler ikke projektet som forsinket. Prioriteringen af projekter for 2020 og 2021 (TMU 29. april 2019) er indarbejdet i 3. anlægsoversigt.
På hovedbevillingerne, der er omfattet af anlægsmåltallet, bliver udgiftsbudgetterne ændret med nedenstående:
Bevillingen Byfornyelse anlæg omfatter områdefornyelser, etablering af fælles gårdhaver og støtte til private bygherrer til bygningsfornyelse. Udgifterne nedskrives med 2,8 mio. kr. som følge af mindre udsving på prioriterede projekter inden for forvaltningens anlægsmåltal for 2019 og udlignes med opskrivningen af Ordinær anlæg.
Bevillingen Ordinær anlæg omfatter nye veje, broer, parker, pladser, legepladser og trafikregulering mv. Udgifterne opskrives med 2,8 mio. kr. som følge af mindre udsving på prioriterede projekter inden for forvaltningens anlægsmåltal for 2019 og udlignes med nedskrivningen af Byfornyelse anlæg.
Orienteringen om forvaltningens projekter, der er mere end seks måneder forsinket (røde projekter)
Teknik- og Miljøforvaltningen har i alt 527 aktive ikke-ibrugtagne projekter. Udviklingen i antallet af røde projekter, siden 2. anlægsoversigt (TMU 3. juni 2019), fremgår af nedenstående tabel.
Tabel 1. Udvikling i antal røde projekter siden 2. anlægsoversigt (TMU 3. juni 2019)
Gruppering af røde projekter |
Antal |
Røde projekter ved 2. anlægsoversigt 2019 |
81 |
Afsluttede røde projekter siden 2. anlægsoversigt 2019 |
-9 |
Projekter udskudt sfa. anlægsmåltal |
-4 |
Nye røde projekter siden 2. anlægsoversigt 2019 |
+10 |
Røde projekter ved 3. anlægsoversigt 2019 |
78 |
De 10 nye røde projekter består af syv ordinære anlægsprojekter, et byfornyelsesprojekter og to klimaprojekter. De 10 nye røde projekter er markeret med rødt i bilag 5.
Forsinkelserne på de syv nye røde projekter på bevillingen Ordinær anlæg skyldes blandt andet længere myndighedsbehandling hos eksterne parter, metroens forsinkelse, og at der i nogle projekter skal udarbejdes en ny lokalplan. Den nye projektforsinkelse på bevillingen Byfornyelse anlæg skyldes primært, at projektet har afventet byggetilladelse, og de to projektforsinkelser på bevillingen Klimatilpasningsanlæg skyldes, at en privat bygherre er blevet forsinket, og at der har været behov for at udvikle en ny procedure for masterplaner dækkende alle projekter i samme vandopland (BR 13. december 2018).
Tabel 2 nedenfor viser årsagsforklaringerne på alle røde projekter (78 stk.) i forvaltningens anlægsportefølje.
Tabel 2. Alle røde projekter fordelt på årsagsforklaringer
Årsagsforklaringer |
Antal |
Eksterne faktorer |
36 |
Interne faktorer |
6 |
Koordinering med andre projekter |
32 |
Projektændring |
2 |
Tidsplan for optimistisk |
2 |
I alt |
78 |
Bilag 4 indeholder en oversigt over igangværende projekters ibrugtagningsdato og bilag 5 en udvidet årsagsforklaring på forsinkelserne på de røde anlægsprojekter i anlægsporteføljen.
De interne faktorer dækker blandt andet over en større kompleksitet i projekterne end oprindeligt forudsat, heriblandt med de hydrauliske beregninger på en række skybrudsprojekter.
Ud over de interne faktorer er de generelle årsager til forsinkelser blandt andet koordinering med andre projekter, heriblandt skybrudsindsatsen, for optimistiske tidsplaner og afhængigheder i forhold til eksterne parter. Forvaltningen arbejder løbende på at afhjælpe disse udfordringer for på sigt nedbringe antallet af røde projekter.
Der kommer løbende røde projekter til, mens andre bliver ibrugtaget. Det forventes, at 36 røde projekter bliver ibrugtaget i løbet af 2019. 18 projekter er ibrugtaget tidligere i 2019, og resten forventes ibrugtaget i den resterende del af 2019. Tre af disse projekter fremgår ikke af bilag 5, da de er sat i bero og derfor ikke indgår på listen over forvaltningens røde projekter. Til sammenligning blev 41 røde projekter ibrugtaget i 2018, 52 ibrugtaget i 2017 og 51 ibrugtaget i 2016. Det lavere antal ibrugtagne røde projekter i 2018 og 2019 skyldes blandt andet berosættelser af anlægsprojekter, der medfører, at væsentligt færre røde anlægsprojekter kan ibrugtages i 2018 og 2019.
Overskuds-/underskudsmodellen
Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds-/underskudsmodel opsamler efter godkendelse af Borgerrepræsentationen mindreforbrug fra enkeltstående regnskabsafsluttede anlægsprojekter på Ordinær anlæg. De enkelte mindreforbrug samles i modellen, der herefter kan bruges til at finansiere merforbrug på andre enkeltstående anlægsprojekter besluttet af Borgerrepræsentationen på hovedbevillingen Ordinær anlæg.
Modellen indeholdt 5,6 mio. kr. ved 2. anlægsoversigt (TMU 3. juni 2019).
På baggrund af anlægsregnskaber godkendt af Teknik- og Miljøudvalget 3. december 2018 og 29. april 2019, forventes der i 2. sag om bevillingsmæssige ændringer, som fremlægges til beslutning i Borgerrepræsentationen 29. august 2019, overført netto 1,2 mio. kr. fra modellen, hvorefter modellen forventes at udgøre 4,4 mio. kr., jf. bilag 6.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsoversigt indgår i Københavns Kommunes samlede anlægsoversigt, som behandles af Økonomiudvalget i september 2019 og i Borgerrepræsentationen i oktober 2019, jf. cirkulære for budgetopfølgning 2019.
Søren Wille
/Lone Byskov
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2019
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.