Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn, Østerbro
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan Sundmolen i Nordhavn. Planforslaget muliggør opførelse af byggeri til serviceerhverv på spidsen af Sundmolen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan tillæg til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn med ændringer, som foreslået i afsnittet Løsning.
Problemstilling
Bygherre har anmodet om, at der udarbejdes tillæg til lokalplan Sundmolen i Nordhavn for at muliggøre opførelse af byggeri i byggefelt på spidsen af Sundmolen. Forslaget til lokalplantillæg blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 18. marts 2019 med ændringsforslag om en lavere andel faste belægninger i byrum 1, og at den udvendige inddækkede trappe skal begrønnes. Forslaget til lokalplantillæg har været i høring i perioden den 25. marts til 20. maj 2019. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 12 henvendelser. Høringssvarene har givet anledning til ændringsforslag, som beskrevet under afsnittet Løsning.
Løsning
Lokalplanforslaget muliggør nybyggeri til serviceerhverv i en højde på op til 27 meter. Byggeriet skal opføres i en blanding af beton og åbne glaspartier med begrønning af den udvendige trappe. I lokalplanen er fastsat en række bestemmelser for indretningen af friarealerne. Herunder at fast belægning på friarealet er begrænset til et minimum, og at der skal anlægges bede og plantes 45 træer.
Høring
De 12 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 7. maj 2019, hvor 10 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 6). Østerbro Lokaludvalg har ikke indgivet høringssvar. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor:
- Der bør ikke udarbejdes ny lokalplan for byggeriet, og byggeriet skal i stedet opføres efter eksisterende lokalplan.
- Begrundelsen for at tillade højere byggeri fremgår ikke tilstrækkeligt klart af lokalplanens redegørelsesdel. Der bør ikke gives mulighed for, at byggeriet kan opføres i en højde op til 27 meter. I stedet skal det maksimalt være 21 meter som anført i eksisterende lokalplan, da den større højde bryder med konceptet for Nordhavns byggeri, gør kvarteret for tæt bebygget og tager udsigten for naboer.
- Der skal ikke ændres i eksisterende lokalplans koncept for promenader og friarealer på den resterende del af Sundmolen.
Forvaltningens bemærkninger:
- Det er i eksisterende lokalplan fastsat, at der skal udarbejdes supplerende lokalplan, før der kan opføres ny bebyggelse i området. Der kan derfor ikke opføres byggeri i området, uden at der udarbejdes tillæg til lokalplanen.
- Forvaltningen er enig i, at baggrunden, for hvorfor der i forslaget er tilladt højere byggeri, ikke er tilstrækkeligt beskrevet, og foreslår derfor indført et afsnit i lokalplanens redegørelsesdel, der nærmere beskriver baggrunden for dette. Forvaltningen vurderer, at byggeriet på spidsen af Sundmolen vil indgå i sammenhæng med en række andre større byggerier, der markerer enderne af en række moler i Nordhavn, blandt andet på Redmolen, Marmormolen og Langelinie. Da byggeriet er placeret yderst på Sundmolen, vurderer forvaltningen skyggegenerne som små, jf. skyggediagrammer (bilag 2, s. 13-14), hvor der er små skyggegener i morgentimerne på gavlen af eksisterende pakhus vest for forslagets område. Det bemærkes, at der er 325 meter til nærmeste eksisterende boligbyggeri, hvorfor det ikke vurderes, at muligheden for udsigt begrænses i betydelig grad. Der gives ikke med forslaget mulighed for at bygge flere etagemeter på Sundmolen samlet set.
- Lokalplanen omfatter ikke promenader og byrum længere inde på Sundmolen, men kun friarealer nord, syd og øst for den foreslåede bygning. Lokalplanen ændrer derfor ikke på de hidtil gældende forhold for disse områder. Der er ligesom i eksisterende lokalplan stillet krav om, at pladsen på spidsen af Sundmolen skal indrettes med offentlig adgang og mulighed for ophold.
Bygherres høringssvar
Bygherre har anmodet om mulighed for, at betonbjælkerne, der udgør en stor del af facaden, må overlappe hinanden, så konceptet i arkitekturen og byggeriets konstruktioner fremtræder tydeligere for besøgende i området (se illustration på s. 7, i bilag 4)
Forvaltningens bemærkninger:
Forvaltningen vurderer, at der bør gives tilladelse til, at betonbjælkerne overlapper, så det bliver nemmere at aflæse arkitekturen, samt at konstruktionernes hovedkoncept gøres tydeligere. Overlap kræver ikke ændringer i lokalplanen for etager over stueetagen. I stueetagen vil overlappene overskride lokalplanens byggefelt på et areal, der samlet svarer til ca. 1 m². Forvaltningen anbefaler derfor ikke, at der ændres på byggefeltet i lokalplanens kortbilag, men i stedet at der indføres en bestemmelse, der muliggør overlappet.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen og forvaltningens gennemgang heraf har givet anledning til, at forvaltningen foreslår ændringer af en bestemmelse og et afsnit i redegørelsesdelen (se bilag 7 for præcis ordlyd):
- Der gives mulighed for, at betonbjælkerne overlapper byggefeltet i stueetagen, sådan at de maksimalt må overskride byggefeltet med henholdsvis 35 og 45 cm.
- Der tilføjes et afsnit til lokalplanens redegørelse, der nærmere beskriver baggrund for at muliggøre højere byggeri i forslaget.
- På grund af ændringer i Planlovens regler om ekspropriation skal lokalplaner fremadrettet indeholde oplysninger om, hvorvidt planen kan danne grundlag for ekspropriation. Forvaltningen foreslår, at et afsnit om at lokalplanen ikke kan danne grundlag for ekspropriation, indføres i lokalplanens redegørelsesdel.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning