Mødedato: 26.08.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan Mozarts Plads, Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende lokalplanforslag Mozarts Plads i høring. Forslaget vil muliggøre ny udformning af Mozarts Plads i forbindelse med metroens åbning og udpeger bl.a. zoner for beplantning, ophold, antal træer og cykelparkering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til lokalplan Mozarts Plads (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede med vedtagelsen af henholdsvis Kommuneplan 2015 og VVM for metro til Sydhavn den 10. december 2015 placeringen af stationerne på metrolinjen til Sydhavnen, herunder Mozarts Plads. Beslutningen indbefattede, at der skal udarbejdes særskilte lokalplaner for Sydhavnsmetroens stationsforpladser, hvad angår anlæg over jorden.

Løsning

Lokalplanen skal regulere, at Mozarts Plads nyindrettes, når pladsen genetableres i forbindelse med, at metro og metrostationsforplads etableres, som led i metro til Sydhavnen i 2024.

Projekteringen af forpladsen og lokalplanarbejdet sker i et samarbejde mellem Metroselskabet I/S og Københavns Kommune samt i dialog med lokale interessenter via en følgegruppe, som led i en udvidet omverdensinddragelse, jf. Borgerrepræsentationen den 10. december 2015. Følgegruppen består af lokale aktører, berørte boligforeninger, sociale indsatser, foreninger og Kgs. Enghave Lokaludvalg.

På Mozarts Plads er der tale om en landskabelig og trafikal bearbejdning af pladsen, indretning af den kommende metrostationsforplads og tilpasning til det omgivende byrum. Lokalplanen muliggør derfor ikke ny bebyggelse på/eller i tilknytning til pladsen.

Lokalplanforslaget muliggør, at der kan opføres toilet på Mozarts Plads.

Byliv

Med ca. 7.000 m2 er Mozarts Plads et tyngdepunkt i Kgs. Enghave. Mozarts Plads fungerer dels som socialt samlingssted for både børnefamilier og socialt udsatte i det daglige og ved større begivenheder, som eksempelvis loppemarkeder, juletræstænding, fællesspisninger og lignende. Pladsen fungerer samtidig som trafikalt knudepunkt og bindeled mellem Mozartsvej og Borgbjergsvej, der tilsammen udgør bydelens handelsakse.

Disse forhold har dannet afsæt for at indrette den fremtidige Mozarts Plads. Mozarts Plads disponeres derfor i zoner på baggrund af pladsens skygge-lysforhold, nærhed til trafik og de bløde trafikanters bevægelsesmønstre over pladsen. Der skelnes mellem aktive og rolige zoner, hvor de aktive zoner indrettes til leg, bevægelse og føromtalte begivenheder, som pladsen også i fremtiden skal rumme. Aktive zoner koncentreres mod pladsens midte. De rolige zoner indrettes derimod med afskærmende beplantning og etableres mod de facader, som omkranser pladsen mod øst, syd og vest. Samtidig tages der hensyn til tilgængeligheden på et sted, hvor metroen vil styrke pladsens identitet som trafikalt knudepunkt i Sydhavnen. I 2035 forventes metrostationen at generere 6.000 rejsende pr. døgn eller ca. to mio. årligt.

Miljø og bynatur

Pladsens grønne identitet styrkes og antallet af træer øges fra 42 til minimum 49. Træerne danner grønne områder, som primært placeres mod pladsens kanter med det formål at ramme pladsen ind. Mod Mozarts Plads 2 tjener beplantningen endvidere det formål at skabe en tryg og skærmet ankomst for beboerne. En række træer mod Borgmester Christiansens Gade danner en afskærmning mod vejens trafik. Træerne plantes i grupper, hvis form og placering er bestemt af pladsens forskellige zoner og bevægelsesmønstre. Overordnet placeres og udformes bynaturen med fokus på tryghed, overskuelighed, klimasikring og bidrager med naturoplevelser for pladsens brugere. De grønne områder omkring pladsens centrale samlingssted udformes som mindre øer, der skaber god mulighed for passage.

Parkering

Der nedlægges i alt 28 parkeringspladser, heraf seks som konsekvens af lokalplanforslagets disponering af pladsen, der rummer en større åben pladsdannelse på den østlige del end hidtil. De resterende 22 parkeringspladser nedlægges som følge af metrostationens placering og hertil nødvendige anlæg, herunder omlægninger af trafikken. Borgerrepræsentationen er tidligere i forbindelse med godkendelse af VVM-redegørelsen blevet oplyst om trafikale konsekvenser af en metro til Sydhavnen jf. problemstilling.

Der etableres 394 cykelparkeringspladser. Heraf er 350 nye pladser og 44 hidtidige pladser reetableres. 18 pladser vil være til pladskrævende cykler.

Borgerinddragelse

Som led i en udvidet forudgående omverdeninddragelse har forvaltningen i samarbejde med Metroselskabet I/S i december 2018 afholdt følgegruppemøder, der bestod af en række lokale interessenter herunder Kgs. Enghave Lokaludvalg. Formålet var at afklare særlige ønsker og behov til den fremtidige indretning af Mozarts Plads forud for opstart af den egentlige lokalplanproces. Bearbejdningen af følgegruppens input og omsætningen til lokalplanforslag har været præsenteret for følgegruppen og lokaludvalget den 21. marts 2019.

Følgende hovedsynspunkter har været fremført af følgegruppen og lokaludvalget:

  1. Der ønskes en flerfunktionel plads med mange nicher, så det kan være en plads for alle – både socialt udsatte, cafégæster, legende børn og store samlende arrangementer.
  2. En plads på de bløde trafikanters præmisser med mulighed for udeservering og café.
  3. En grøn plads med nytænkning af træernes placering og et centralt mødested med indlagt strømudtag og mulighed for at opsætte juletræ.
  4. Det tidligere springvand ønskes ikke erstattet, men vand og leg med vand må gerne være et tema på Mozarts Plads.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanforslaget søger med indretningen af pladsen at imødekomme ønsker om en plads med en stærk grøn karakter, hvor både grønne områder, træer, belægninger og opholdsmuligheder skaber rum for, at både børnefamilier, socialt udsatte m.fl. kan sameksistere.
  2. Når den nye plads står færdig, vil der være mere plads at færdes på for de bløde trafikanter. Det skyldes, at pladsen føres helt ud til facaden mod øst, hvor der før var vejareal og bilparkering.
  3. Pladsen indrettes med et stort centralt rum med strømudtag og mulighed for opsætning af juletræ, på den østlige og mest solrige del af pladsen. Forvaltningens vurderer, at det vil skabe gode betingelser for større arrangementer.
  4. Vandelementer indgår ikke på nuværende tidspunkt i lokalplanforslaget, men vil kunne etableres, såfremt der afsættes finansiering hertil. Ønskerne kan ikke indfries for reetableringsmidlerne afsat af Metroselskabet I/S til reetablering af Mozarts Plads.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Der vil blive afholdt borgermøde i høringsperioden.

Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2020.

                                             Søren Wille     

                                                                 /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2019

Sagen blev udsat.

Til top