Startredegørelse for lokalplan "Bebyggelsen vest for søerne"
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at der udarbejdes forslag til bevarende lokalplan for bebyggelsen vest for Peblinge Sø og Sortedams Sø.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender
- at der udarbejdes forslag til lokalplan for bebyggelsen vest for Søerne på baggrund af vedlagte startredegørelse (Bilag 1).
Problemstilling
Løsning
Ny lokalplan
Forvaltningen anbefaler, at der igangsættes et lokalplanarbejde for at sikre den bevaringsværdige bebyggelse og herlighedsværdierne langs søernes vestside.
Lokalplanen afgrænses, så den omfatter ejendomme med facade mod Søernes vestlige byfront mellem Østerbrogade i nord og Rosenørns Allé ved Frederiksberg i syd. Derfor vil lokalplanen også indeholde planbestemmelser for de dele af ejendommene, som ikke ligger ud mod søerne, men mod eksempelvis Ryesgade.
Med lokalplanen gives mulighed for at forbedre kvaliteten af boligerne i området samtidigt med at områdets bevaringsværdige bygninger og Københavns markante søfront beskyttes. Retningslinjer for etablering af cafeer og nye opholdssteder langs Søerne vil muliggøre at der skabes flere attraktive byrum og et mere mangfoldigt byliv end i dag. Således understøtter lokalplanen Københavns Kommunes arkitekturpolitik, ’Arkitekturby København’ og Metropol for Mennesker.
Lokalplanen vil komme til at indeholde retningslinjer og bestemmelser for ombygninger og tilbygninger samt for, hvor der er mulighed for at etablere altaner, kviste, tagterrasser med videre.
Der vil ved udarbejdelse af lokalplanen blive taget stilling til eventuelle muligheder for ny bebyggelse i form af huludfyldning i facaderækken.
Lokalplanen vil i overensstemmelse med kommuneplan 2011 fastlægge en p-norm på 1 plads pr. 200 m2 for ny bebyggelse. Der vil ikke blive stillet krav om parkering ved udnyttelse af eksisterende tagetager og lignende.
Den 21. januar 2013 igangsatte Teknik- og Miljøudvalget udarbejdelse af en lokalplan for plejecenteret Sølund, som derfor ikke vil blive omfattet af nærværende lokalplan. Der henvises i øvrigt til bilag 1.
Kommuneplan 2011
I Kommuneplan 2011 er området udpeget som ’bevaringsværdig bebyggelse’. Yderligere er de fleste bygninger enkeltvist udpeget som ’bevaringsværdige’ i kommuneplanens retningslinjer. Lokalplanen udarbejdes inden for de gældende rammer i Kommuneplan 2011 og vil bidrage til kommuneplanens realisering.
Opmærksomhedspunkter i den videre planlægningBygningernes bevaringsværdier
Bevaringsbestemmelser skal sikre det arkitektoniske udtryk for bygninger med høj arkitektonisk værdi og samtidigt muliggør ombygninger, tilbygninger samt muligheder for etablering af altaner, kviste, tagterrasser med videre.
Områdets herlighedsværdi
Generelle bestemmelser skal sikre områdets varierende arkitektoniske udtryk og rytme til gavn for herlighedsværdien ved helhedsindtrykket.
Beplantning
Bestemmelser for de karakteristiske grønne forhaver og bevaringsværdige træer skal fastholde og udvikle områdets egenart og styrke områdets rekreative værdi.
Byliv
For at styrke bylivet og udnytte stedets iboende kvaliteter i forhold til sol, læ og herlighedsværdier bedst muligt, vil der blive anvist nye muligheder for ophold og udeliv.
Bæredygtighed
Der vil blive taget stilling til, hvor der eventuelt kan etableres grønne tage eller opsættes solceller samt om tagvand kan udledes til søerne mv.
Klimatilpasning
Overvejelser omkring klimatilpasning vil indgå ved udarbejdelse af bestemmelser for områdets veje, stier og pladser.
Planens afgrænsning
Det vil blive undersøgt nærmere, hvordan lokalplanen mest hensigtsmæssigt kan afgrænses for at sikre planens mål og administration.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Jens Elmelund /Peter Søndergaard
Beslutning
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 9 udvalgsmedlemmer: A,B,F, Ø, O
Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: C
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme
Indstillingen blev godkendt.