Endelig vedtagelse af lokalplan "Hulgårdsvej" med kommuneplantillæg, Bispebjerg
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Hulgårdsvej” med tilhørende kommuneplantillæg. Forslaget vil muliggøre opførelse af et opbevaringscenter.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at lokalplan ”Hulgårdsvej” (bilag 1) vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler
2. at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.Problemstilling
Bygherre ønsker at opføre et opbevaringscenter på forpladsen foran Bellahøj Koblingsstation. Der findes i dag ingen lokalplan for området. Projektets omfang og indvirkning på lokalmiljøet kræver, at der udarbejdes en lokalplan. Desuden kræver projektet en ændring af kommuneplanen, der muliggør anvendelse til serviceerhverv, idet den nuværende kommuneplanramme fastlægger anvendelsen til tekniske anlæg.
Planforslaget har været i høring fra den 27. januar 2015 til den 26. marts 2015, og der er modtaget 7 henvendelser.
Løsning
Bellahøj Koblingsstation ligger på adressen Hulgårdsvej 133, hvor den er placeret tilbagetrukket på grunden, hvilket giver et ledigt areal, der ønskes bebygget. Arealet fremstår i dag uplejet og som et hul i gadebilledet.
Forslaget indebærer ca. 7.700 m2 serviceerhverv, fordelt på syv etager. Dette giver en bebyggelsesprocent på 210 i lokalplanens underområde 1 og ca. 75 i lokalplanområdet som helhed. Bygningens placering muliggør anlæggelsen af en offentlig tilgængelig forplads med træer.
Der forventes mellem 30 og 50 besøg pr. dag med 4-5 besøg pr. time i myldretiden. Det er forvaltningernes erfaring, at et opbevaringscenter ikke tiltrækker tung trafik. De typiske brugere kommer i personbil, mindre varevogne eller ladcykel. Parkeringsnormen er i tillægget til Kommuneplanen sat til 1 plads per 500 m2 etageareal udfra en konkret vurdering af funktionen som opbevaringscenter. Der svarer til 15 parkeringspladser, der etableres på terræn. Her etableres ligeledes plads til ti cykler og fem ladcykler.
Der henvises i øvrigt til Bilag 4 – Faktaark.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Bispebjerg Lokaludvalg – bilag 2, henvendelse nr. 3
Lokaludvalget ser det som en gevinst for bydelen, at der etableres et offentligt tilgængeligt parkanlæg, og finder det positivt, at der anlægges et grønt tag.
Lokaludvalget udtrykker på baggrund af opbevaringscenterets monumentale karakter et ønske om en øget brug af facadebegrønning. Der henvises til Glostrup Hospitals nye parkeringshus som eksempel på, hvordan det kan løses teknisk. Lokaludvalget anfører, at en tilladt størrelse på 13,5 m x 8,5 m for reklamer på nordsiden af bygningen forekommer som for meget. Det foreslås, at den muliggjorte størrelse ændres, så den svarer til størrelse på sydsiden, der er maksimalt 7,5 m x 5,4 m.
Forvaltningens bemærkninger
Med bygningens nedtrapning i højden, den åbne stueetage og den offentlige forplads, er det forvaltningens vurdering, at den nye bygning med sine materialer og facadedetaljering harmonerer med den eksisterende bevaringsværdige koblingsstation og de omgivende bygninger. Lokalplanen stiller krav om begrønning af tilbagetrukne facadepartier mod Hulgårdsvej og tillader i øvrigt begrønning af facaderne, såfremt der kan opnås en god helhedsvirkning og harmoni med koblingsstationen. Forvaltningen vurderer på baggrund heraf, at det ikke er hensigtsmæssigt at stille krav om yderligere facadebegrønning i lokalplanen.
Forvaltningen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt delvist at efterkomme lokaludvalgets ønske om at ændre den maksimale størrelse for reklamer på nordsiden, da det vil sikre bedre balance mellem skiltningen og karakteren af den offentligt tilgængelige forplads. Se afsnittet ”Forslag til ændringer” nedenfor.
Bemærkninger fra Københavns Museum – bilag 2, henvendelse nr. 4
Museet bifalder idéen om at udpege koblingsstationen som bevaringsværdig og intentionen om at give pladsen et løft.
Bemærkning fra naturstyrelsen – bilag 2, henvendelse nr. 7
Naturstyrelsen bemærker, at kommunen skal redegøre, for at den muliggjorte anvendelsesændring i kommuneplantillægget ikke er mere grundvandstruende end den eksisterende.
Forvaltningens bemærkninger: Redegørelsen er blevet sendt til Naturstyrelsen, som har godkendt den. Teksten vil blive indskrevet i redegørelsen for lokalplanen, inden den bekendtgøres.
Bemærkning fra energinet.dk – bilag 2, henvendelse nr. 5
Energinet.dk bemærker, at der er angivet en principiel placering af et nyt træ (tegning nr. 3), som er placeret over et nedgravede kabelanlæg, hvilket de ikke kan tillade.
Forvaltningens bemærkninger:
Træet er ikke beskrevet i bestemmelserne, og det foreslås derfor, at det fjernes fra tegning nr. 3 og fra illustrationsplanen på side 7.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Betænkelighed ved den øgede trafik på Hulgårdsvej, som opbevaringscenteret vil medføre.
- Bekymring for, at opbevaringscenteret vil blive en stor bygning der lukker eksisterende bebyggelse inde mellem høj bebyggelse på begge sider og giver skyggegener i aftentimerne om sommeren.
- Glæde over at der etableres en offentlig tilgængelig forplads, men ønske om mere begrønning af facaden med det formål at forskønne udsigten og mindske trafikforureningen.
Forvaltningens bemærkninger
- Der forventes 30-50 besøg pr. dag. Erfaringen fra lignende opbevaringscentre viser, at de typiske brugere vil komme i personbiler, mindre varevogne eller ladcykler. Da Hulgårdsvej er meget befærdet med en gennemsnitlig årsdøgntrafik på 28.900 bilister om dagen, er det forvaltningens vurdering, at en forøgelse på op til 50 biler mere om dagen ikke vil have en mærkbar effekt på biltrafikken.
- Forvaltningen vurderer, at bygningen i højde og dimensioner afspejler højdeforskellene i den omkringliggende bebyggelse, og fungerer som et bindeled imellem koblingsstationens volumen og de omkringliggende boligbebyggelser. Lokalplanforslaget begrænser nyt byggeri til 23 m i højden. Med en afstand til det overfor liggende byggeri på over 30 m vurderes dette at være en acceptabel højde. Der vil være øget skygge på boligerne beliggende på Hulgårdsvej 142 - 146 ved midsommer fra cirka kl. 18 til kl. 20. Det er forvaltningens vurdering, at dette er på et rimeligt og forventeligt niveau i forhold til den bymæssige kontekst i øvrigt.
- Se forvaltningens bemærkninger til Bispebjerg Lokaludvalg ovenfor.
Forslag til ændringer
På baggrund af lokaludvalgets ønske om at ændre den maksimale størrelse for reklamer på nordsiden foreslåes det, at følgende bestemmelse i lokalplanforslagets § 6 stk. 7 ændres fra: ”Skilte der opsættes på facader må have en maksimal dimension på 7,5 m x 4,5 m på den sydvendte facade og 13,5 m x 8,5 m på den nordvendte facade.” til: ”Skilte der opsættes på facader må have en maksimal dimension på 7,5 m x 4,5 m på den sydvendte facade og 10,5 m x 7 m på den nordvendte facade.”
Herudover foreslås et træ fjernet fra tegning nr. 3 og fra illustrationsplanen på side 7, som følge af høringssvaret fra Energinet.dk.
Endelig foreslås lokalplanforslagets § 10’s overskrift ændret til ”Bæredygtighed” og § 10, stk. 1 slettet, idet der pr. 1. januar 2015 ikke længere kan stilles krav om laveste energiklasse i lokalplaner.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Det forventes at opbevaringscentret vil få to ansatte og Københavns Kommune dermed vil få en forventet årlig skattemerindtægt på 80.000 kr. (2012 priser).Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgøres de i henhold til reglerne i planloven.
Mikkel Hemmingsen Pernille Andersen
Beslutning
F og Ø stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) til lokalplanforslaget i bilag 1:
”Med henblik på at sikre, at skilte på både nord- og sydsiden har samme størrelse ændres følgende sætning i lokalplanens § 6 stk. 7.
Fra: Skilte der opsættes på facader må have en maksimal dimension på 7,5 x 4,5 på den sydvendte facade og 13,5 x 8,5 på den nordvendte facade.
Til: Skilte der opsættes på facader må have en maksimal dimension på 7,5 m x 4,5 m på den sydvendte facade og 7,5 m x 4,5 m på den nordvendte facade.”
Ændringsforslaget blev godkendt med syv stemmer mod tre. 1 medlem undlod at stemme.
For stemte: A, F og Ø
Imod stemte: C, I og V
Undlod at stemme: B
Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.