Mødedato: 26.05.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Holmens Kanal - optimering af trafikafviklingen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende forvaltningens anbefalede tiltag til forbedringer af fremkommeligheden i området ved Holmens Kanal.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører de anbefalede tiltag for at forbedre fremkommeligheden, som foreslået i Bilag 2, gr. 1.
2. at der hermed er gjort op med Liberal Alliances medlemsforslag og ændringsforslag tiltrådt af A, Ø, B og F d. 3. februar 2014.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har på mødet d. 3. februar 2014, vedtaget et ændringsforslag til et medlemsforslag fra Liberal Alliance (punkt 18). Medlemsforslaget om Trafikafvikling på Holmens Kanal, Holbergsgade og Toldbodgade, blev af A, Ø, B og F ændret til;

”at forvaltningen udarbejder en analyse samt mulige løsningsforslag over trafikafviklingen i området omkring Holmens Kanal, Holbergsgade og Toldbodgade for alle trafikanter (biler, cykler, gående og offentlig transport).”

Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund fået udarbejdet en analyse af, hvordan der kan trafikoptimeres i området (Bilag 1). Trafikanalysen er udført, efter at Rigsdagsgården blev lukket for gennemkørende biltrafik. Den omfatter strækningen Knippelsbro- Havnegade-Holmens Kanal, Niels Juels Gade, Toldbodgade-Holbergsgade, Bredgade samt St. Kongensgade og Gothersgade ved Kgs. Nytorv.

Trafik- og Miljøudvalget skal tage stilling til om løsningsforslagene jf. bilag 2 skal igangsættes.

Løsning

Kortlægningen af trafikken er foregået med fokus på de steder, hvor der opstår flaskehalse og kødannelse primært i eftermiddagsspidstimen, men der er også registreret kødannelse i myldretiden om morgenen.

Forvaltningen har sorteret rådgivers anbefalinger, og de mulige konkrete løsningstiltag fra analysen, i to grupper (Bilag 2).

Gruppe 1 i bilag 2 er de sager, hvor forvaltningen kan gennemføre rådgivers anbefalinger, som en del af driften og myndighedsarbejdet blandt andet ved hjælp af de nye signalstyringer, som følger af genopretningsplanen. Disse opgaver kan løses ved at foretage omprogrammeringer, samt mindre justeringer af skilte og afmærkning.

Den tætte trafik på Holmens Kanal, skyldes primært de mange trafikale flaskehalse, der afgrænser området. Desuden skal der tages vigtige trafikanthensyn for at imødekomme behovet for, at bløde trafikanter kan krydse vejene og busserne kan komme rettidigt frem, hvilket samlet set er med til at forsinke afvikling af biltrafikken.

Trafikafviklingen bliver desuden påvirket af de mange projekter, der foregår i området. Her er lukningen af Nørre Voldgade, de tre metrobyggepladser; Gl. Strand, Marmorkirken og Kgs. Nytorv, samt projekter med cykelstier i Gothersgade og Nyhavn/ stibro over Inderhavnene, medvirkende årsager til, at kapaciteten for bilisterne mindskes.

Området omkring Kgs. Nytorv er trafikalt belastet med både meget bil-, cykel- og fodgængertrafik. I korridoren St. Kongensgade / Bredgade-Holmens Kanal-Knippelbro er biltrafikken 13.000-25.000 køretøjer pr. årsdøgn, mens cykeltrafikken udgør 6.200-37.500 cykler pr. årsdøgn.

Ud over de nævnte problemstillinger er trafikken på Kongens Nytorv omlagt d. 1. april 2014, i forbindelse med metrobyggeriet. De afledte konsekvenser på trafikafviklingen, vil blive håndteret i forbindelse med metroarbejdet.

Udvalget skal godkende, at forvaltningen gennemfører de i bilag 2 nævnte tiltag.

Rådgiver peger derudover på enkelte tiltag, der kan indgå i trafik- og fremkommelighedsprojekter, der er under udvikling i andre sammenhænge.

Gruppe 2 i bilag 2 er forslag til løsninger, der kræver ekstraordinær finansiering, da der ikke på nuværende tidspunkt er projekter på vej for fodgængerdetektering ved Bredgade / Sankt Annæ Plads eller for indretningen af Torvegade.

Desuden er der en gruppe af tiltag, som forvaltningen ikke kan anbefale, da de er i alvorlig konflikt med eksempelvis hensynet til cyklister, fodgængere og/eller kollektiv trafik.

Hele analysen med rådgivers samlede forslag til handlemuligheder er vedlagt (Bilag 1).

Økonomi

Tiltagene i gruppe 1. er driftsfinansierede ændringer, der igangsættes, når udvalget godkender de anbefalede tiltag for at forbedre fremkommeligheden, som foreslået i bilag 2.


        Pernille Andersen
                                                    /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. maj 2014

Sagen blev trukket af forvaltningen ved mødets start.

Til top