Forslag til lokalplan ”Cirkelbroen”
Borgerrepræsentationen skal godkende offentliggørelse af forslag til lokalplan for stibro til fodgængere og cyklister over Christianshavns Kanal med tilhørende miljøvurdering.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Cirkelbroen” (bilag 1) og miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
Problemstilling
Østre Landsret afsagde d. 12. marts 2014 dom, hvor landsretten ophævede Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 13. juli 2013. Ved denne afgørelse havde nævnet stadfæstet Københavns Kommunes dispensation af 13. april 2011 til placering af Cirkelbroen over Christianshavns Kanal ved Inderhavnen.
Østre Landsret fastslog i dommen, at der burde have været tilvejebragt en ny lokalplan før opførelse af Cirkelbroen. Borgerrepræsentationen skal derfor træffe beslutning om at tilvejebringe det nødvendige planmæssige grundlag for etablering af broen.
Teknik- og Miljøudvalget er orienteret herom i notat af 14. marts 2014, og herunder at forvaltningen vil fremlægge forslag til lokalplan inden sommeren 2014.
Løsning
Cirkelbroen – tegnet af Olafur Eliasson - er en gave fra Nordea-fonden til Københavns Kommune, som Borgerrepræsentationen besluttede at modtage på mødet den 12. december 2009.
Cirkelbroen indbefatter etablering af en broforbindelse over Christianshavns Kanal ved havnepromenaden og kanalens udmunding i Inderhavnen ved Applebys Plads. Broen er led i ambitionen om at skabe en ubrudt sammenhængende havnepromenade omkring Inderhavnen.
Broen består af fem cirkulære platforme af varierende størrelse. Broen åbnes ved, at de fire platforme svinger omkring den sydligste platform. Herved etableres en åbning for skibe, der ikke kan passere under broen. Åbning af broen kan ske hyppigt i forhold til øvrige broer med mere trafik. Hver af de fem platforme understøttes af en lodret central pille stående på skinner, som er fastholdt på bunden af kanalen. Disse bærende piller vil synsmæssigt svare til de fortøjningspæle, som er anbragt andre steder i kanalen.
Over hver understøtning etableres en mast med tilhørende stag. Disse master indgår ikke i den bærende konstruktion, men er et visuelt element på broen. Broen belyses ved projektører anbragt på masterne.
Det er fortrinsvist turbåde og mindre både, der sejler gennem denne del af Christianshavns Kanal. Frihøjden mellem vandspejl og broens platforme er over to meter, således at disse både vil kunne sejle under broen.
Byliv og bådliv
Broen inviterer til ophold med cirklernes store flader og udgør en vigtig forbindelse i havnen, der gør det muligt at bevæge sig hele vejen rundt om Inderhavnen. Broen har derfor sammenhæng til strategierne Miljømetropolen og Metropol for mennesker.
I overensstemmelse med kommunens bropolitik er Cirkelbroen tilrettelagt således, at gennemsejlingsbredden og frihøjden ikke indskrænker gennemsejlingsmuligheden. Det er i lokalplanen fastlagt, at der skal være en frihøjde under broen på minimum 2,5 m over daglig vande. I projektet er der en frihøjde på 2,57 m over daglig vande. Turbådene i Københavns Havn er ca. 2,2 m over vandspejlet. Der vil derfor også i fremtiden være mulighed for et rigt liv på vandet i Christianshavns Kanal.
Bæredygtighed
Broen skaber kortere afstande for forgængere og cyklister, hvilket vil bidrage til, at flere vælger disse transportformer.
Miljøvurdering
På baggrund af Østre Landsrets dom af 12. marts 2014 og den foretagne miljøscreening har Teknik- og Miljøforvaltningen valgt at udarbejde en miljøvurdering for at fastslå planens sandsynlige indvirkning på miljøet.
Sammenfattende er det vurderet, at projektet kan gennemføres uden at det vil medføre uacceptable miljøpåvirkninger af omgivelserne.
Miljørapporten er vedlagt som bilag 2, og vil blive sendt i høring sammen med planforslagene.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Efter politisk behandling sendes planforslaget og miljørapporten i høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2014.
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. maj 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.