Mødedato: 26.04.2021, kl. 15:00
Mødested: Se mail

Videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage den videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at den videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne (analyse af En grøn omstilling af trafikken og analyse af Reduktion af biltrafik og tung trafik i Indre By og brokvartererne) tages til efterretning.

Problemstilling

I Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat 2,9 mio. kr. til analyse af En grøn omstilling af trafikken og 1,3 mio. kr. til analyse af Reduktion af biltrafik og tung trafik i Indre By og brokvartererne. De to analyser benævnes samlet som mobilitetsanalyserne. Det politisk besluttede formål med analyserne har været at beskrive og beregne, hvilke tiltag der kan reducere CO2-udledningen fra vejtrafikken i København med henholdsvis 50.000, 75.000, 100.000 og 175.000 ton CO2 i 2025 samt at beskrive og beregne, hvordan biltrafikken og den tunge trafik i Indre By og brokvartererne kan reduceres.

Analyserne er udført af eksterne rådgivere. Rådgivernes analyseresultater fremgår af bilag 2 og bilag 3.

Borgerrepræsentationen skal tage den videre proces for opfølgning på analyserne til efterretning.

Løsning

Med udgangspunkt i rådgivernes afrapportering af mobilitetsanalyserne, jf. bilag 2 og 3, har forvaltningerne tilrettelagt nedenstående videre proces for opfølgning herpå:

  • I perioden 19. april til 7. maj 2021 tilbydes de politiske partier en teknisk gennemgang af analyseresultaterne. I denne periode vil det ligeledes være muligt at stille spørgsmål til resultaterne af de to analyser.
  • På baggrund heraf vil Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejde en samlet oversigt over spørgsmål/svar.
  • Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget vil få forelagt oversigten til orientering, forud for behandlingen af Tillæg til Roadmap 2021-2025, der forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i juni og Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i august 2021.
  • Med Tillæg til Roadmap 2021-2025 skal det i forhold til mobilitetssporet besluttes, hvor stor en andel vejtrafikken skal bidrage med i forhold til at nå målet om CO2-neutralitet i 2025, mens den konkrete udmøntning og finansiering heraf henvises til forhandlingerne om budget 2022.
  • Beslutning om og afsættelse af midler til igangsætning af konkrete initiativer i forhold til at reducere CO2-udledningen fra vejtrafikken vil kunne træffes i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.
  • Beslutning om og afsætning af midler til igangsætning af konkrete initiativer til at reducere biltrafik og tung trafik i Indre By og brokvartererne vil ligeledes kunne træffes i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.

Borgerrepræsentationen har den 14. maj 2020 ved behandling af medlemsforslag stillet af Alternativet om begrænsning af tung trafik i myldretiden i byens trafikale knudepunkter besluttet, at forvaltningen skal vende tilbage med forslag til behandling om at begrænse den tunge transport i myldretiden efter færdiggørelsen af trafikanalysen (Mobilitetsanalyserne). Teknik- og Miljøforvaltningen vil derfor udarbejde en indstilling til Borgerrepræsentationen med forslag til indsatser til begrænsning af tung trafik i myldretiden, jf. medlemsforslag herom (BR 14. maj 2020). Indstillingen forventes forelagt udvalgene og Borgerrepræsentationen medio 2021.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har taget indstillingen til efterretning, går Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen videre med processen.

 

Søren Hartmann Hede                                           Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. april 2021

 

Sagen blev udsat.

Til top