Mødedato: 26.04.2021, kl. 15:00
Mødested: Se mail

Åbning af badestrand i Valbyparken i 2021 med reduceret badevandsmålsætning

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvorvidt stranden ved Valbyparken skal åbnes med ”tilfredsstillende badevandskvalitet” i en midlertidig periode, indtil der kan opnås ”god badevandskvalitet”.  

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at badestrand i Valbyparken åbnes i sommeren 2021 med målsætning om ’tilfredsstillende badevandkvalitet’, indtil der kan opnås den tidligere besluttede målsætning ”god badevandskvalitet” 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har på udvalgsmødet den 22. august 2011 besluttet, at der skal være ’god badevandskvalitet’ i store dele af Sydhavnen, herunder Kalveboderne.

I 2019 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at godkende projektforslag til anlæg af badestrand i Valbyparken. Teknik- og Miljøforvaltningen oplyste i den forbindelse, at det ville være muligt at etablere en strand, men, at det var usikkert om, hvorvidt stranden kunne åbne for badning i 2021 på grund af vandkvaliteten. 

På baggrund af Teknik- og Miljøforvaltningens undersøgelser, som viser, at stranden de seneste to år ikke kunne have opnået klassificeringen ”god badevandskvalitet”, skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om badestranden skal åbne med ”tilfredsstillende badevandskvalitet”.

Løsning

Undersøgelse af badevandskvaliteten
Teknik- og Miljøforvaltningen har fået undersøgt badevandskvaliteten ud for stranden i Valbyparken i badesæsonerne 2019 og 2020.

Undersøgelsen viser, på baggrund af modelleringer og konkrete målinger, at badevandet ved stranden har haft ’tilfredsstillende badevandskvalitet’ både i 2019 og 2020. Badevandet har ikke haft ’god badevandskvalitet’ i nogle af årene, men det er ikke langt fra. 

Badestranden kan dog godt inden for gældende lovgivning åbne som lovligt badevand med kategorien ’tilfredsstillende badevandskvalitet’.

Grænseværdierne for bakterier i badevandet ved henholdsvis god og tilfredsstillende kvalitet er næsten ens (uddybes i bilag 4), men forskellen ligger i, hvor stor en del af tiden der må ske overskridelser. I perioder hvor grænseværdierne overskrides, lukkes stranden for badning. For god kvalitet må grænseværdierne ikke overskrides mere end 5 % af tiden. Med tilfredsstillende kvalitet må grænseværdierne overskrides op til 10 % af tiden.

Med tilfredsstillende kvalitet vil det med andre ord forventes, at stranden hen over den almindelige badesæson (den 1. juni til 1. september) samlet må være lukket i op til ti dage, mens det ved god kvalitet er tale om op til fem dage.

Det er forvaltningens erfaring, at de badende generelt har accepteret, at badesteder er lukket op til fem dage i løbet af en sæson, men der er ikke erfaringer med at lukke badesteder op til ti dage.

Tidsperspektiv og forureningens kilde
Teknik- og Miljøforvaltningens undersøgelse viser, at det på længere sigt er muligt at opnå ”god badevandskvalitet” ved stranden i Valby Parken.

Forureningen kommer primært fra kloakoverløb til Harrestrup Å, der munder ud ca. 1.000 meter vest for badestranden, samt fra Gåsebæk Renden og Enghave Kanal, som udmunder ca. 500 meter øst for badestranden (se bilag 2 med kort). I 2013-2020 har HOFOR bygget store forsinkelsesrør langs Damhusåen for at opsamle overløbsvandet og lede det tilbage til kloakken.

Det har medført en stor reduktion i antallet af overløb til den nedre del af Harrestrup Å, men ikke til strækningerne nord for Roskildevej.

I Teknik- og Miljøforvaltnings undersøgelse er det vurderet, hvilken indflydelse kilderne øst og vest for stranden har på muligheden for at opnå god badevandskvalitet. Rapporten peger på, at det under alle omstændigheder er nødvendigt at gennemføre reduktioner af overløb til Harrestrup Å.
Der er i Spildevandsplan 2018 udpeget indsatser for overløb til Harrestrup Å nord for Roskildevej. I den nye undersøgelse vurderes det, at disse indsatser vil være tilstrækkelige til, at der kan opnås god badevandskvalitet ved stranden i Valbyparken.

HOFOR har i 2021 igangsat projekt om at bygge bassiner ved disse overløb og forventer, at bassinerne vil kunne etableres i løbet af en periode på 5-7 år. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt HOFOR redegøre om mulighederne for at fremskynde en løsning. HOFOR vurderer, at det ikke er muligt at etablere bassinerne hurtigere.

Forslag om åbning
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at badestranden åbnes for badning i 2021 med ’tilfredsstillende badevandskvalitet’, selvom det først kan forventes, at der opnås god badevandskvalitet i 2027, og at der i den mellemliggende periode må forventes flere dage, hvor stranden er lukket. 
Badesikkerheden forventes at være på linje med kommunens øvrige havbade, da stranden ved Valbyparken optages i kommunens varslingssystem for badevand, og borgere derfor kan se den aktuelle badevandsstatus via varslingstavler på stranden samt på internettet og i badevandsapp ’en. 

Udtalelser fra lokaludvalg 
Teknik- og Miljøforvaltningen har i perioden 24. februar til 10. marts 2021 bedt Valby Lokaludvalg og Kgs. Enghave Lokaludvalg om deres holdning til forslaget om at åbne badestranden med tilfredsstillende badevandskvalitet (bilag 3):

  • Holdningstilkendegivelse: Valby Lokaludvalg bakker op om, at stranden i Valbyparken åbnes med en tilfredsstillende vandkvalitet samt, at der arbejdes for en endnu bedre vandkvalitet fremadrettet.
  • Borgerinddragelse: Kgs. Enghave Lokaludvalg ville gerne have haft tid til at inddrage borgerne i sagen særlig omkring de trafikale løsninger.
  • Skiltning: Valby Lokaludvalg foreslår, at den valgte løsning med skiltning udvides med et flag.
  • Kommunikation: Begge lokaludvalg fremhæver, at det er vigtigt, at der kommunikeres klart og effektivt i forhold til borgerne om vandkvaliteten i de situationer, hvor der ikke må bades grundet dårlig vandkvalitet.

Forvaltningens kommentarer til udtalelser fra lokaludvalg

  • Borgerinddragelse: Forvaltningen har ikke sendt forslaget om badevandskvalitet i høring, da en høring er ikke et krav i badevandsbekendtgørelsen. I stedet har forvaltningen ved efterfølgende drøftelse med Kgs. Enghave Lokaludvalg modtaget bekræftelse af, at lokaludvalget ikke anser det nødvendigt med en borgerinddragelse om beslutning om åbning i 2021 med midlertidig reduceret målsætning om badevandskvalitet. Lokaludvalget ser dog gerne, at der sker en inddragelse i forhold til de trafikale løsninger, der skal findes for at håndtere adgangen til stranden.
  • Skiltning og kommunikation: Forvaltningen vurderer, at der udover online varsling sikres klar og effektiv kommunikation, da de planlagte skilte vil lyse rødt med diodelamperne på forsiden af skærmen, og på bagsiden have en lampe, som blinker, når kendt forurening er på vej. Forvaltningen vurderer, at der ikke kan sættes flag, fordi stranden ikke er planlagt til at være bemandet med livreddere.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik og Miljøforvaltningen oprette badestranden i Valbyparken og åbne for badning i sommeren 2021. Badestedet vil også blive tilføjet til kommunens varslingssystem, så den aktuelle badevandsstatus kan ses af borgere via varslingstavler på stranden samt på internettet og i badevands-app’en. Der er sideløbende proces i gang med indførsel af parkeringsrestriktioner i dele af Valbyparken, som blandt andet vil regulere parkering nær stranden til kun at omfatte to handicappladser. Som led i etableringen af stranden etableres desuden 100 cykelparkeringspladser. Færdigetablering af cykelparkering og indførsel af parkeringsrestriktioner forventes, i samarbejde med politiet, afsluttet i sommeren 2021. 

Søren Wille
/Hans Christian Karsten
 

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. april 2021

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således at Hofor pålægges at foretage foranstaltninger, så “god badevandskvalitet kan opnås fra sommeren 2021”. For os er det væsentligt, at der ikke udledes spildevand kalkuleret flere gange om året ud i havnen og vandet ud for Valbyparken. Vi synes, at det er noget svineri at udledes spildevand i vores fælles badevand.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 8. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: C og O.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

Undlod at stemme: V.

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

’’Partierne finder det vigtigt, at Lokaludvalget inddrages i at finde en god trafikalløsning for Valby Strand’’.

 

Til top