Endelig vedtagelse af tillæg til fælles gårdhave - Baldersgade-karreen
Borgerrepræsentationen skal godkende Teknik- og Miljøforvaltningens tillæg til byfornyelsesbeslutning om en fælles gårdhave i karréen Baldersgade, Dagmarsgade, Ægirsgade og Nørrebrogade (Baldersgade-karéen), der har været sendt ud i offentlig høring.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at det udarbejdede tillæg til byfornyelsesbeslutning for en fælles gårdhave for ejendommene Baldersgade 2-22, Dagmarsgade 41-45, Ægirsgade 1-23 og Nørrebrogade 190-194 vedtages endeligt.
- at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at afholde udgifterne til at gennemføre tillægget til byfornyelsesbeslutningen til den fælles gårdhave ”Baldersgade-karréen”, der udgør 0,2 mio. kr., hvoraf staten refunderer 50 % (0,1 mio. kr.). Udgifter og indtægter afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3 i 2012.Midlerne finansieres via fremrykning af frie anlægsmidler fra 2016 afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 19. august 2009 en byfornyelsesbeslutning om etablering af en fælles gårdhave i Baldersgade-karréen. Beslutningen blev af ejeren af Baldersgade 12-16 anket til Byfornyelsesnævnet. Klagen vedrørte ejendommenes inddragelse i den fælles gårdhave og lovligheden af beslutningen.
Byfornyelsesnævnet har i sin kendelse hjemvist sagen til fornyet behandling i kommunen. Nævnet finder, at den fælles gårdhave er omfattet af byfornyelseslovens § 1, og at betingelserne i lovens § 39 om tilvejebringelse af den fælles gårdhave er opfyldt. Men nævnet finder ikke, at kommunen har redegjort for, at der foreligger saglige grunde til, at ejendommene Baldersgade 10 og 20-22 udelades af byfornyelsesprojektet, og nævnet når dermed frem til, at lighedsgrundsætningen hermed er tilsidesat i forhold til ejendommene Baldersgade 12-16.
Baggrunden for forvaltningens første forslag om at udelade Baldersgade 10 og 20-22 er særlige hensyn, der vurderes at knytte sig til de to ejendomme og deres funktion. På baggrund af Byfornyelsesnævnets kendelse har forvaltningen udarbejdet et tillæg til byfornyelsesbeslutningen om en fælles gårdhave i karreen, der på en hensigtsmæssig måde inddrager de to ejendomme nu og på længere sigt ved ændret anvendelse af ejendommene.
Teknik- og Miljøudvalget har i mødet den 20. juni 2011 vedtaget at sende tillægget til byfornyelsesbeslutningen i høring. Tillægget har været i høring i perioden 29. juni til den 29. september 2011. Tillægget til byfornyelsesbeslutningen fremgår af bilag 1, det oprindelige forslag fremgår af bilag 2, og høringssvarene fremgår af bilag 3. Anmodning om anlægsbevilling til tillægget til projektet fremlægges først til politisk behandling her i 2012, da det ikke var økonomisk muligt at finansiere tillægget til projektet inden for den kommunale byfornyelsesramme i 2011.
Løsning
Med tillægget lægges op til, at en del af Baldersgade 20-22’s areal inddrages, mens Baldersgade 10 ikke vurderes mulig at inddrage udover, at der kan være mulighed for at give adgang til arealet i weekenden.
Baldersgade 10 ejes af Københavns Ejendomme og fungerer i dag som fritids- og ungdomsklub for børn og unge op til 24 år. Aldersgruppen er udvidet, og det har betydet ændrede åbningstider for klubben, som er sket efter byfornyelsesbeslutningen blev truffet. Af hensyn til de særlige krav til tilsyn og sikkerhed for børn og unge, vurderes det ikke muligt at inddrage ejendommens areal i den fælles gårdhave på nuværende tidspunkt.
Tillægget til byfornyelsesbeslutningen lægger op til, at en del af ejendommen Baldersgade 20-22’s areal, der ejes af Andelsboligforeningen/Kollektivet BumZen, inddrages i den fælles gårdhave ved, at der på en del af deres matrikel anlægges en sti langs gavlen til ejendommen Dagmarsgade 43-45, der vil fungere som fælles adgangsvej fra Dagmarsgade til gårdhaven. BumZens resterende friareal berøres ikke af gårdomlægningen. Udover værelser til beboelse findes fælleslokaler med café, som benyttes til åbne arrangementer, hvor ejendommens gårdarealer også anvendes.
På lang sigt er det hensigten, at begge ejendomme skal indgå i den fælles gårdhave. Det indføjes derfor for begge ejendommes vedkommende i de servitutter, der skal godkendes som konsekvens af Byfornyelsesnævnets kendelse, bestemmelser om, at de skal indgå i den fælles gårdhave ved evt. overgang til boligformål for Baldersgade 10´s vedkommende og for Baldersgade 20-22 ved ejerskifte.
Ejere og beboere i de berørte ejendomme har været inddraget i udarbejdelsen af tillægget til byfornyelsesbeslutningen, og de øvrige ejere og beboere, der var positive over for den oprindelige byfornyelsesbeslutning, har haft mulighed for at kommentere forslaget til tillægget på et karrémøde. Forslaget til tillæg har været udsendt i offentlig høring i otte uger. Forvaltningen har i løbet af høringsperioden modtaget syv tilkendegivelser, se bilag 3.
To af tilkendegivelserne handler om bemærkninger til indretning af gårdhaven, som også blev behandlet i forbindelse med vedtagelsen af byfornyelsesbeslutningen i 2009. Det blev på daværende tidspunkt tilkendegivet, at de foreslåede ændringer i samarbejde med ejere og beboere vil blive forsøgt indarbejdet i detailprojektet.
Ejendommen Baldersgade 4-6 gør indsigelse mod, at ejendommen skal indgå i gårdlauget og betale til driften af gården, som det fremgår af udkastet til servitut for den fælles gårdhave. Ejendommen har og får ikke adgang til gården. Servitutten ændres, så de ikke er med.
Tre af de øvrige tilkendegivelser handler bl.a. om inddragelsen af en del af friarealet på ejendommen Baldersgade 20-22 tihørende AB BumZen. Repræsentanter for ejendommen ønsker ikke, at arealet inddrages i den fælles gårdhave, da ejendommens i forvejen begrænsede friarealer reduceres med 25%, og dermed ikke kan benyttes til arrangementer for beboerne. Naboejendommen mod Dagmarsgade frygter ophobning af skrald, graffiti og ballade på stiarealet i forbindelse med BumZens fester. Herudover frygter de uro, hvis projektet gennemføres. Beboerne i Baldersgade 18 ønsker etableret et højt hegn mod naboen.
Ejeren af Baldersgade 12-16 ønsker fortsat ikke at indgå i den fælles gårdhave med henvisning til hensynet til erhvervene på ejendommene og standarden på egne arealer. De mener ikke, at tillægget til byfornyelsesbeslutningen opfylder Byfornyelsesnævnets kendelse, idet den delvise inddragelse af Baldersgade 10 og 20-22 i forhold til inddragelsen af Baldersgade 12-16 ikke er velbegrundet. Nørrebro Lokaludvalg finder ligeledes, at tillægget til byfornyelsesbeslutningen ikke opfylder lighedsgrundsætningen, ligesom der ikke er taget tilstrækkeligt hensyn til erhvervene i karréen.
Det er forvaltningens vurdering, at inddragelsen af en del af Baldersgade 20-22’s areal her og nu suppleret med tilføjelsen i servitutterne om, at Baldersgade 10 og 20-22 skal indgå i det fælles gårdareal, når der sker ændring af ejerforhold og aktiviteter, er den løsning, der på den mest hensigtsmæssige måde sikrer, at de to ejendomme kommer til at indgå i gårdhaven. Det er endvidere forvaltningens vurdering, at Baldersgade 12-16 skal inddrages i den fælles gårdhave, da det er af afgørende betydning for alle beboerne i karréen i forhold til både kvalitet og størrelse af den fælles gårdhave. Ejendommene Baldersgade 12-16 har i lighed med Baldersgade 20-22 arealer, der ikke inddrages i gårdhaven med henvisning til særlige hensyn til erhverv i disse ejendomme, da det skal være muligt at levere vare og parkere. Det vurderes, at gårdhaven ikke ændrer forholdene for de eksisterende erhverv, da der fortsat er mulighed for varetilkørsel via porten Baldersgade 16 og mulighed for parkering og varetilkørsel ved Baldersgade 12-14. Sikkerheden i forhold til tyveri m.v. ved Baldersgade 12 vurderes ikke at ændre sig efter etablering af gårdhaven.
Forvaltningen anbefaler derfor, at tillægget til byfornyelsesbeslutningen godkendes endeligt til gavn for de ca. 350 beboere, der bor i karreen, og som for størstepartens vedkommende ønsker den fælles gårdhave gennemført.Økonomi
Beslutning om etablering af en fælles gårdhave og finansiering af udgifterne hertil sker i medfør af bekendtgørelse nr. 132 af 5. februar 2010 af lov om byfornyelse og udvikling af byer, som indebærer, at Staten refunderer 50 % af udgifterne.
Den samlede udgift til at etablere anlægget skønnedes ved vedtagelsen af beslutningen i 2009 at blive 12,8 mio. kr. Kommunen afholder udgifterne, og får refunderet 6,4 mio. kr. fra staten.
Tillægget til beslutningen vil betyde en forøget udgift til etablering af fællesanlægget på 0,2 mio. kr. Tillægget til beslutningen kan indpasses i den beløbsramme, der er afsat til byfornyelsesformål i investeringsoversigten for 2012-2016 på funktion 0.25.15.3, jf. bilag 4.
Periodisering af anlægsmidlerne foretages i sagen Anlægsoversigten (2. reperiodisering af TMU’s anlægsramme 2012-2016), som fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget den 4. juni 2012.
Ejerne afholder selv driftsudgifterne ved den fremtidige gårdhave.
Videre proces
Når tillægget til byfornyelsesbeslutningen om den fælles gårdhave er endeligt vedtaget, vil kommunens forretningsfører i samarbejde med den tekniske rådgiver begynde projekteringen af gårdhaven. Ejere og beboere inddrages i processen. Forvaltningen skal herefter godkende licitationsresultatet og byggeregnskabet.
Der vil i forbindelse med gennemførelsen af anlægget blive tinglyst en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug.
Gårdhaven forventes færdig i foråret 2013.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Morten Kabell (Ø) stillede ændringsforslag til indstillingen om:
”At den offentlige passage ved AB Baldersgade 20-22 ikke etableres”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: Ø.
Imod ændringsforslaget stemte 10 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, O og V.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F og O.
Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, V og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingen blev anbefalet.