Mødedato: 26.03.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

62 mio. kr. puljen, ændring og tilretning af tidligere bevillinger

Teknik- og Miljøforvaltningen anmoder Teknik- og Miljøudvalget om overførsel af uforbrugte midler fra det nu nedlagte ”Byfornyelse København” til investeringer i to projekter: 1. optimering af den nye aktivitetspark på DSB-arealet, Ydre Nørrebro, 2. styrkelse af Byrumsstrategi for Borgbjergsvej, Kongens Enghave.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,  

  1. at der overføres 1,82 mio. kr. af uforbrugte midler fra ”62 mio. kr. puljen” til supplerende udstyr på DSB- arealet med følgende prioritering: Etablering af legeplads og nedtagning af hegn. Overførslen foretages fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.28.20.3
  2. at der gives en anlægsbevilling på 1,82 mio. kr. til supplerende udstyr på DSB-arealet med følgende prioritering: Etablering af legeplads og nedtagning af hegn. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.28.20.3
  3. at der foretages en omdisponering af 2 mio. kr. af midler bevilliget fra ”62 mio. kr. puljen”, så den planlagte anvendelse til lejlighedssammenlægninger ændres til at støtte en styrkelse af ”Byrumsstrategi for Borgbjergsvej”, Kongens Enghave

Problemstilling

I forbindelse med lukningen af Byfornyelse København blev provenuet på 62 mio. kr. placeret i den såkaldte ”62 mio. kr. pulje”, som kan anvendes til støtte til projekter, der omhandler:


  • Processer og fysiske forbedringer, der sigter mod at nedbringe CO2-udslippet i byggeri og fremtidssikre ældre bykvarterer og boligområder med baggrund i overvejelser om potentiale, fremtidige målgrupper og konkurrenceevnen.
  • Påvirkning af erhvervs- og beboersammensætning, idet der kan ydes midler til ”særligt udpegede byområder (områdefornyelse, partnerskaber, udsatte og belastede områder m.v.), herunder til medfinansiering af relevante projekter fra andre kommunale forvaltninger, staten, fonde eller institutionelle investorer”
  • Forsøgs- og udviklingsprojekter, evalueringer m.v

Det er besluttet, at halvdelen af midlerne skal benyttes til projekter i den almene sektor inden for den ældre boligmasse (opført før 1960) jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 15. november 2007. Det er endvidere fastlagt, at midlerne skal anvendes til projekter, der er i overensstemmelse med kommunens boligpolitiske bestræbelser på byfornyelsesområdet, herunder helhedsorienterede planer for boligområder og som ikke er af længerevarende driftsmæssig karakter. Ansøger skal mindst dække halvdelen af den støtteberettigede udgift.

 
Alle midlerne fra 62 mio. kr. puljen blev efter ansøgningsrunder i henholdsvis 2007 og 2008 fordelt til en række større og mindre projekter.

Det er på nuværende tidspunkt konstateret, at nogle ansøgere alligevel ikke har mulighed for at benytte de midler, der er bevilliget. Samtidig har en ansøger anmodet om at omdisponere allerede bevilligede midler. Indstillingen indeholder forslag til omdisponering af de uforbrugte midler.

Teknik- og Miljøforvaltningen følger løbende realiseringen af de projekter, der er bevilget penge til, og forvaltningen vil senest primo 2014 fremlægge forslag til, hvordan eventuelt yderligere overskydende midler kan anvendes til projekter inden for 62 mio. kr. puljens formål.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har primo 2012 fået forelagt to konkrete projekter, som falder inden for de kriterier, der er fastlagt for 62 mio. kr. puljen: 1. Optimering af den nye aktivitetspark på DSB-arealet, Ydre Nørrebro og 2. Styrkelse af Byrumsstrategi for Borgbjergsvej, Kongens Enghave. De to projekter er eksekveringsparate og kan realiseres i 2012 og styrke projekter, der også realiseres i 2012. Således skal projektet om optimering af aktivitetsparken på DSB arealet ses i sammenhæng med det samlede projekt for anlæg af den aktivitetspark, der gennemføres i 2012. Projektet i Kongens Enghave skal ses i sammenhæng med Byrumsstrategien for Borgbjergsvej, der ligeledes skal realiseres i 2012 som en del af den samlede boligsociale helhedsplan for bydelen.

Optimering af legeplads og fjernelse af hegn på DSB-arealet

Der er nu afholdt licitation på det samlede anlæg af aktivitetsparken på DSB-arealet på Ydre Nørrebro. Resultatet er, at det kun er muligt at afsætte 1 mio. kr. til anlæg af en legeplads indenfor den oprindeligt fastlagte budgetramme. Budgettet for legepladsen er 3,5 mio. kr. for en legeplads af god kvalitet med hensyn til funktion, vedligeholdelse og design, som matcher niveauet for det øvrige udstyr i den nye aktivitetspark. Der er således behov for yderligere finansiering  til legepladsen, såfremt der skal etableres den planlagte kvalitet. På den baggrund foreslås det at anvende en del af de 1,82 mio. kr. af de uforbrugte midler som supplement til anlægsbudgettet for legepladsen, som vil gøre det muligt at etablere legeredskaber.

 

Hegnet i skellet mellem DSB-arealet og Mjølnerparken er oprindeligt etableret for at hindre adgang til arealet, da det fungerede som baneareal. Nedtagning af dette hegn har ikke været med i licitationen for selve DSB-arealet, da det reelt står på Mjølnerparkens matrikel. Målet med nedtagningen er at åbne op mellem bydelen og den nye aktivitetspark og dermed lette adgangsforholdene for alle de borgere, der ønsker at benytte parken.  Det forslås, at Københavns Kommune finansierer denne nedtagning med 300.000 kr. af de 1,82 mio. kr., idet udgiften til nedtagningen ellers vil påvirke boligafdelingens budget og dermed huslejedannelsen.

 

Projektet er omfattet af det oprindelige tildelingskriterium for puljen, der omhandler fysiske forbedringer, idet der kan ydes midler til ”tilgængelighedsforbedringer samt  fælles- og fritidsfaciliteter”.

 

Kravet om medfinansiering vil være opfyldt, idet aktivitetsparken på DSB-arealet har et samlet budget på 25 mio. kr. Etableringen sker i samarbejde med Realdania, der støtter parken med 8,9 mio. kr. (2009 p/l).

 

Styrkelse af Byrumsstrategi for Borgbjergsvej

Den boligsociale helhedsplan for Kongens Enghave (2009-2012) fik af Københavns Kommune bevilliget 2 mio. kr. til lejlighedssammenlægninger fra 62 mio. kr. puljen. Denne bevilling omfattede de almene boligafdelinger langs Borgbjergsvej. Støtten var betinget af, at ⅔ af midlerne skulle findes af beboerne selv. Det har imidlertid ikke været muligt at realisere sammenlægningerne. Det foreslås derfor at overføre midlerne fra indsatsen i den boligsociale helhedsplan om sammenlægning af lejligheder til indsatsen i samme helhedsplan, der omfatter Byrumsstrategi for Borgbjergsvej. Denne strategi inddrager de samme almene boligafdelinger, som oprindeligt fik støtte til lejlighedssammenlægninger. Målet med byrumsstrategien er at udvikle bylivet langs Borgbjergsvej og gennemføre fornyelse og forbedringer af facader, gadeinventar, belysning m.v. Projektet er pr. februar 2012 optaget under Københavns Erhvervscenter som pilotprojekt.

 

Byrumsstrategi for Borgbjergsvej finansieres i øvrigt af den boligsociale helhedsplan med midler fra Landsbyggefonden. Hvis de 2 mio. kr. overføres, vil det være muligt at gennemføre den samlede byrumsstrategi, og det vil betyde, at alle butiksfacader på Borgbjergsvej vil kunne få støtte til ny udformning ligesom pladser og opholdsarealer, belysning på hele Borgbjergsvej kan forbedres. Indsatsen vil bidrage til kommunens egne strategier i ”Politik for Udsatte Byområder” og ”Metropol for Mennesker”.

 

Projektet er omfattet af det oprindelige tildelingskriterium for puljen, der indeholder mål om påvirkning af erhvervs- og beboersammensætning, idet der kan ydes midler til ”særligt udpegede byområder (områdefornyelse, partnerskaber, udsatte og belastede områder m.v.), herunder til medfinansiering af relevante projekter fra andre kommunale forvaltninger, staten, fonde eller institutionelle investorer”.

Endvidere vil projektet omfatte ældre almene afdelinger (fra før 1960) og bidrage til forbedring af friarealer, tilvejebringelse af fællesfaciliteter og ses som et forsøg og udviklingsprojekt i et udsat byområde. Den krævede medfinansiering på halvdelen af støttebeløbet er tilvejebragt gennem Landsbyggefondens støtte til Byrumsstrategien for Borgbjergsvej via den boligsociale helhedsplan.

Økonomi

Det uforbrugte beløb på 1,82 mio. kr. overføres fra 62 mio. kr. puljen og anvendes til optimeringen af DSB-arealet. Midlerne skal overføres fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.28.20.3.

De 2 mio. kr., der oprindeligt er ydet til lejlighedssammenlægninger overføres til Byrumsstrategi for Borgbjergsvej, som omfatter de samme boligafdelinger, der fik den oprindelige støtte. Udgiften er således fortsat dækket af 62 mio. kr. puljen.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Teknik- og Miljøforvaltningen gennem forhandlinger med samarbejdsparterne sikre, at beslutningen realiseres.

Senest primo 2014 udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen en indstilling om status for anvendelsen af puljens midler med forslag til, hvordan eventuelt ikke anvendte midler kan anvendes inden for 62 mio. kr. puljens formål.

 

Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 26. marts 2012

Indstillingen blev anbefalet.
Til top