Mødedato: 26.02.2024, kl. 15:00
Mødested: Hotel Bymose Hegn, Bymosegårdsvej 11, 3200 Helsinge

Justering af energisparende tiltag på teknik- og miljøområdet – effektbelysning, gadebelysning og natslukning af lys i parker

Se alle bilag

Da der i 2022 var behov for at indføre energibesparende tiltag i Københavns Kommune pga. internationale forhold, der påvirkede energimarkedet, vedtog Teknik- og Miljøudvalget energisparende tiltag inden for teknik- og miljøområdet (slukning af effektbelysning, dæmpning af gadebelysning og natslukning af belysning i parker og grønne områder). Borgerrepræsentationen besluttede i 2023 at videreføre tiltagene samt mulighed for, at fagudvalg på et senere tidspunkt kan ophæve uhensigtsmæssige tiltag. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til at justere energisparende tiltag under Teknik- og Miljøforvaltningens område.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at tiltagene slukning af effektbelysning og dæmpning af gadebelysning ophæves.
  2. at natslukning af belysning i parker og grønne områder gøres permanent.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 10. oktober 2022 at indføre energibesparende tiltag i form af slukning af effektbelysning, dæmpning af gadebelysning og natslukning af belysning i parker og grønne områder. Borgerrepræsentation besluttede på baggrund af medlemsforslag af Enhedslisten, Konservative, Venstre, Radikale Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti den 24. august 2023 at forlænge kommunens energisparende tiltag, samt at fagudvalg kan tage stilling til at stoppe uhensigtsmæssige energisparende tiltag. Borgerrepræsentationen besluttede den 18. januar 2024 at ophæve nogle af de energisparende tiltag fra vinteren 2022/2023, herunder nedjustering af indetemperaturen i kommunens bygninger. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til at ophæve slukning af effektbelysning og dæmpning af gadebelysning, samt at fortsætte med natslukning af belysningen i parker og grønne områder grundet biodiversitetshensyn.

Løsning

Effektbelysning
Effektbelysning er belysning, der skaber en stemning ved fx at lyse på en facade, et træ, et monument, et kunstværk eller bidrager til en særlig identitet på et bestemt sted. Effektbelysning kan fx være facadebelysning, uplights (lys nedgravet i terræn), spots med mønstre på jord, LED-bånd i siddemøbler og kanter samt kunstbelysning med fx farvet lys.

Effektbelysningen har siden 2022 været slukket 31 steder, hvor der er anden grundbelysning til stede (bilag 2). Ca. 10 steder har været undtaget for slukningen af effektbelysning grundet særlige tryghedshensyn.

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget omkring 15 henvendelser fra borgere om at effektbelysningen mangler og ønsker, at den tændes igen. De fleste af disse henvendelser er modtaget i efteråret 2023, og i flere af henvendelserne undrer borgere sig over, at lyset fortsat er slukket, når elpriserne igen er blevet lavere. De fleste henvendelser har drejet sig om lys på et kunstværk eller monument, fx lyset på Agnete og Havmanden samt Den Lille Havfrue.

Københavns Kommunes årlige Tryghedsundersøgelse fra 2023 har vist, at slukningen af effektbelysning ikke har påvirket trygheden i de mørke timer, og at størstedelen af byens borgere oplever, at gadebelysningen er tilstrækkelig og tryg på trods af, at effektbelysningen har været slukket. Den dybdegående tryghedsundersøgelse viste dog, at effektbelysning bidrager til, at belysningen opleves som ’god’ fremfor bare ’tilstrækkelig’.

På baggrund af ovenstående anbefales det at tænde effektbelysningen.


Gadebelysning

Der er i ca. 40% af gadebelysningsarmaturerne i København installeret fjernstyret netværk. Dette giver mulighed for at justere tændingstid og dæmpning fra centralt sted. Lysstyrken i gadebelysningen har været dæmpet med 10% i forhold til det normale niveau i hele tændingstiden, både i perioder med fuld styrke, og hvor belysningen er natdæmpet (bilag 3). Belysningen har ikke været dæmpet i signalregulerede kryds af sikkerhedshensyn og krav til et vist belysningsniveau i signalregulerede kryds.

Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke modtaget henvendelser angående dæmpning af gadebelysningen. Det bemærkes, at når lysstyrken i gadebelysningen er dæmpet med 10%, er forskellen fra normalt niveau svær at se, men den er lavere, end vejreglernes anbefalinger. Det vil desuden være til gavn for kørestolsbrugere, svagtseende og blinde, at der skrues op til normal lysstyrke i gadebelysningen.

På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen, at der bliver skruet op for gadebelysningen igen, så belysningen følger vejreglernes anbefalinger.


Natslukning af belysning i parker og grønne områder

Belysningen har siden 2022 været slukket mellem kl. 00-05 i 17 parker på tværs af byen (bilag 4). Der er dog nogle parker, hvor belysningen ikke er slukket i dette tidsrum af følgende grunde:

  • den belyste sti er en del af cykelinfrastrukturen
  • det blev frarådet af Københavns Politi eller
  • ·omkostningen til at etablere natsluk langt oversteg den potentielle besparelse og hvor energiforbruget er relativt lille.

I bilag 4 fremgår det hvor lyset i parker og grønne områder p.t. er slukket om natten, og hvor det ikke er slukket af ovenstående grunde.

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget enkelte henvendelser om natslukning på enkelte placeringer i starten af perioden, hvorefter forvaltningen har tændt lyset igen, da det viste sig at være strækninger med et særligt behov for lys hele døgnet. Forvaltningen har ikke modtaget generelle bemærkninger til natsluk af belysningen i parker.

Københavns Kommunes Tryghedsundersøgelse 2023 har vist, at slukning af lys i parker ikke har påvirket trygheden i de mørke timer. Undersøgelse viste også, at utrygge borgere ikke vil gå i en park om natten, uanset om der var lys eller ej, og derfor vil vælge en alternativ rute i det tidsrum.

Kunstig belysning har negative konsekvenser for hele økosystemet, da dyrelivet ikke trives med kunstig belysning. Natslukning vil derfor være med til at bidrage til at opnå målene i Biodiversitetsstrategien (BR 23. marts 2023). Derudover vil natslukning af lys i parker og grønne områder fortsat bidrage til, at der spares på strømmen. 

På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen, at beslutningen om at slukke lys i parker og grønne områder mellem kl. 00-05 gøres permanent, og at forvaltningen i forbindelse med konkrete projekter med ny belysning i parker og grønne områder tager stilling til natsluk i parker, herunder hører politiet.

Stier, som er en del af cykelinfrastrukturen, fx supercykelstien igennem Nørrebroparken, er tændt hele natten på nuværende tidspunkt, og vil også være det fremadrettet.

Politisk handlerum

Det kan besluttes at

  • Videreføre beslutning om slukning af effektbelysning og sænkning af gadebelysning.
  • Ophæve beslutningen om natslukning af belysning i parker og grønne områder.

Økonomi

Der blev ikke ændret i driftsbudgettet til belysning i forbindelse med beslutningen om at slukke for effektbelysning og dæmpe gadebelysning. Der skal således heller ikke ændres i driftsbudgettet som konsekvens af denne indstilling. Indstillingen har derfor ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil effektbelysning blive tændt igen og gadebelysningen vil blive skruet op til normal styrke, jf. vejreglerne.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. februar 2024

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 2. at-punkt:

”at det energibesparende tiltag med natsluk i parker og grønne områder mellem kl. 00.00-05.00 ophæves, således at lyset er tændt hele natten ligesom før år 2022.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med 6 stemmer mod 3. 1 undlod at stemme.

For stemte: B, F, V og Ø

Imod stemte: C og Å

Undlod at stemme: A

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top