Mødedato: 26.02.2024, kl. 15:00
Mødested: Hotel Bymose Hegn, Bymosegårdsvej 11, 3200 Helsinge

Anlæg af cykelgade og bredere gangareal på Nyhavns Sydside, Indre By

Se alle bilag

Med Budget 2022 blev det vedtaget, at der skal etableres en cykelgade på Nyhavns sydside. For at sikre bedre krydsning mellem de forskellige trafikstrømme udvides fortovet langs kanalen, og der etableres en midterhelle ved Inderhavnsbroens landing ude i vejarealet så den kan bruges af fodgængere til at krydse gaden i to tempi ved Nyhavn. Fortovet udvides ud mod vandet på hele strækningen fra Inderhavnsbroens landing til Kongens Nytorv, og der nedlægges op til 27 parkeringspladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag for omdannelse af Nyhavns sydside til cykelgade, samt etablering af fortovsudvidelser mod kanalen, danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 4.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 5,9 mio. kr. til anlæg af cykelgade på Nyhavns sydside på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 9.

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt) blev der afsat 7,2 mio. kr. til at etablere en cykelgade på Nyhavns sydside.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslaget for ombygning af Nyhavns sydside til en cykelgade, hvor fortovet udvides med københavnerfortov mod kanalen på hele strækningen mellem Inderhavnsbroen og Kongens Nytorv. Denne løsning er det forslag, der bedst opfylder formålet med projektet indenfor den nuværende bevilling. Derudover vises tre alternative løsninger, Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler.

Løsning

Der opstår i dag konflikter på strækningen langs Nyhavns sydside mellem krydsende fodgængere og cyklister, der kommer ned fra Inderhavnsbroen i høj fart. Cyklisterne har vigepligt for bilisterne, når de møder Havnegade og Nyhavn, hvilket dog sjældent bliver overholdt. Gaden bliver primært benyttet af cyklister og gående i begge retninger og har kun lidt biltrafik. En stor del af de gående er turister, som ikke er vant til cykeltrafik i den mængde.

På Nyhavns sydside er der i dag en cykelbane i retningen fra Kongens Nytorv mod Inderhavnsbroen. Kørebanen i retning af Kongens Nytorv deles i dag af biler og cykler. Grundet det smalle fortov på kanalsiden, går fodgængere ofte på vejbanen, hvor de kan træde ud foran cyklister. I sommerhalvåret er der derudover en stor tilgang til kanalbådene, hvor køen til bådene optager pladsen på det smalle fortovsareal og tvinger fodgængere ud på kørebanen.

En bred promenade langs kanalen vil gøre det attraktive areal langs vandet tilgængeligt og brugbart på en måde, som ikke er mulig i dag. Dette princip indgår desuden i lokalplan 512 med tillæg 1 ”Nyhavn og Gammelholm”, der i stk. 4 beskriver, at ”der på Nyhavns skyggeside skal friholdes mindst en 2,5 m bred promenade langs kajkanten”.

Cykelgade og fortovsudvidelse med københavnerfortov mod kanalen på hele strækningen, jf. bilag 4
Med projektet etableres en cykelgade på Nyhavns sydside for at sikre bedre sikkerhed, tryghed og fremkommelighed for de mange cyklister og fodgængere. Derudover skal selve Inderhavnsbroens brolanding ved Nyhavn forbedres for at øge trafiksikkerheden. Løsningsforslaget indeholder følgende elementer:

Fodgængere og cyklister
For at afhjælpe de konflikter, der er imellem fodgængere og cyklister på hele strækningen, udvides fortovet med københavnerfortov på hele strækningen mod kanalen, så den eksisterende 2,5 m granitbelægning, bliver suppleret med 1,5 m københavnerfortov ud til kørebanen, alt 4 m fortov. Dermed indsnævres vejarealet, så bilister kører med en lavere hastighed og øger trafiksikkerheden.

Fodgængere til og fra Inderhavnsbroen kobles til Nyhavn via et gennemført fortov, dvs. gangarealet på Inderhavnsbroen forbindes via et fortov på tværs af kørebanen på Havnegade til forlovet langs bygningssiden på Nyhavns sydside. Det betyder, at bilerne har vigepligt og skal passere, hvad der svarer til en sidevejsoverkørsel med fortov. Dette vil ligeledes forbedre tilgængeligheden for kørestolsbrugere. Udvidelsen med københavnerfortov forbedrer tilgængeligheden og forholdende for handicappede sammenlignet med i dag.

Ensretning af cykelgaden
Ensretningen vendes for biler på Nyhavns sydside mellem Holbergsgade og Inderhavnsbroen, så bilerne kører fra Holbergsgade mod Inderhavnsbroen. Hvilket forbedrer oversigtsforholdende og mindsker konflikter mellem cykler og biler.

Varelevering og afsætning

Varelevering og afsætning vil ske på selve gaden, hvilket medfører forringet kapacitet på cykelgaden. Varelevering eller afsætning vil ikke påvirke andre trafikanter end cykler og bilister, hvilket betyder, at tilgængeligheden for fodgængere er upåvirket. Det vil være muligt at fastsætte tidspunkt, hvor varelevering er tilladt, så det sker uden for myldretiden. Dette vil være ens for alle alternative løsninger beskrevet længere nede.

Parkering og træer
Løsningen medfører, at op til 27 p-pladser, en handicapplads og tre taxipladser nedlægges. Handicappladsen reetableres på Holbergsgade, hvilket svarer til samme gangdistance for borgeren som i dag. De tre Taxipladser reetableres ikke, hvilket skyldes, at taxiloven har ændret sig, så en taxi nu kan samle folk op direkte fra gaden, hvilken ikke var lovligt tidligere. Ligeledes er der flere taxiholdepladser ved Kongens Nytorv etableret i forbindelse med metrobyggeriet. Nedlæggelse af bilparkeringspladser er i overensstemmelse med beslutningen fra Budget 2022. Derudover nedlægges 2-3 parkeringspladser på Havnegade grundet pladsmangel til svingende lastbiler. Disse 2-3 pladser bliver erstattet i nærområdet på Gammelholm.

Den indstillede løsning har ingen konsekvenser for træer.

Konsekvenser for kulturhistorie, arkitektur og byliv
Forvaltningen indstiller dette løsningsforslag, da det bedst opfylder formålet om trafiksikkerhed, tryghed og fremkommelighed for cyklister og gående inden for den eksisterende bevilling.

Fortovet mod kanalen kommer imidlertid til at bestå af en kombination af københavnerfortov, der anbefales i transportkorridorer, og den eksisterende granitbelægning, der er i overensstemmelse med de kulturhistoriske, arkitektoniske og bylivsmæssige rammer for det unikke havnemiljø, som Nyhavn indgår i. Denne kombination er ikke i overensstemmelse med de planer og strategier, der eksisterer for området (Kommuneplan 2019, Byrumstrategi for Nyhavnsområdet (BR 13. november 2008) og lokalplan 512 med tillæg 1 ”Nyhavn og Gammelholm”).

Tre alternative forslag til den indstillede løsning

Alternativ løsning 1, jf. bilag 5 - Fortovet udvides på hele strækningen mod kanalen med 3,5 m bred granitbelægning i stedet for københavnerfortov på 1,5 m, i alt 6 m fortov mod kanalen.
På promenadesiden mellem Inderhavnsbroen og Kongens Nytorv udvides med granitbelægning. Herved opnås øget bredde for gående og gaden vil fremstå visuelt sammenhængende, da arealet ud mod kanalen udvides med granitbelægning. Der er i flere planer og strategier for Nyhavn beskrevet, at der skal tages særligt hensyn til områdets kulturhistoriske, arkitektoniske og byrumsmæssige kvaliteter. Lokaludvalget ønsker en udvidelse af fortovet mod bygningerne, hvilket ikke sker i dette alternativ, men ønsker samtidig, at en eventuel udvidelse af promenade/fortov holdes i kvalitetsmaterialer, hvilket er indeholdt i dette alternativ.

Løsningen svarer desuden til løsningen på den modsatte side af kanalen – Nyhavns ”solside”. På den måde opstår der en sammenhæng og et arkitektoniskkvalitetsløft i det særlige havnemiljø. Andre steder i København bruges der ofte granit langs promenader. Derudover vil den ekstra bredde blive 3,5 m fremfor 1,5 m med københavnerfortov, dette medfører højere sikkerhed på cykelgaden da vejbanen bliver smallere. Alternativ 1 koster i alt 13,3 mio. kr., hvilket vil medføre meromkostninger på 6,1 mio. kr. i forhold til den indstillede løsning

Alternativ løsning 2, jf. bilag 6 - Fortovet på delstrækningen fra Inderhavnsbroen til Nyhavnsbroen udvides mod kanalen med 3,5 m bred granitbelægning, i alt 6 m fortov mod kanalen.
Alternativ 2 svarer til alternativ 1, men inddeler strækningen i to etaper, hvor etapen mellem Inderhavnsbroen og Nyhavnsbroen udføres. Første etape kan holdes inden for projektets økonomiske ramme. Den anden etape mellem Nyhavnsbroen og Kongens Nytorv kan udføres senere, hvis der bevilliges midler hertil ved kommende budgetforhandlinger.

Indre by Lokaludvalg ønsker, at der ventes med strækningen Nyhavnsbroen til Kongens Nytorv, da de mener, at signalreguleringen ved Kongens Nytorv skal tages med i denne løsning.

Alternativ løsning 3, jf. bilag 7 - Fortovet udvides med københavnerfortov på bygningssiden på hele strækningen, i alt 4,0 m fortov mod bygningssiden og 2,5 m fortov mod kanalen.
Fortovet udvides med københavnerfortov på hele strækningen mod bygningssiden, så fortovet får en bredde på ca. 4,0 m. Den nuværende 2,5 m promenade i granitbelægning mod kanalen bibeholdes.

Lokaludvalget bakker op om alternativ 3, da lokaludvalget mener, at det i højere grad tilgodeser beboere frem for turister. Forvaltningen vurderer, at det ikke i tilstrækkelig grad vil opfylde projektets formål.

Alternativ 3 vurderes at kunne etableres for den eksisterende bevilling.

Parkering og træer – alternative løsninger
Ingen af alternativerne forventes at have konsekvenser for træer.

Alternativ 1 og 3 forventes at have samme konsekvenser for parkering som den indstillede løsning. I alternativ 2, som kun berører halvdelen af strækningen, nedlægges 12 parkeringspladser. Den reserverede handicapplads og de tre taxipladser bevares.

Høring
Alle fire løsningsforslag har været i høring hos Indre Bys Lokaludvalg fra den 26. september 2023 til den 20. oktober 2023. Lokaludvalgets høringssvar og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 10.

Høringssvar fra Indre Bys Lokaludvalg, der ønsker, at

  • der arbejdes videre med et projekt, hvor der udvides mod bygningssiden.
  • projektet skal holde god kvalitetsstandard og ikke udføres billigst muligt, og man inden for den afsatte økonomiske ramme starter med at prioritere løsningen fra Inderhavnsbroen til Nyhavnsbroen.
  • en løsning uden helle vælges nedenfor Inderhavnsbroen.
  • samt udtrykker bekymring for udeservering i forbindelse med udvidelsen af fortovet eller promenaden

Forvaltningens bemærkninger

  • En udvidelse af fortovet ved promenadeside med københavnerfortov kan holdes inde for bevillingen og opfylder projektets formål med de fordele og ulemper, der fremgår af bilag 8.
  • Forvaltningen er enig i lokaludvalgets holdning til at udføre projektet i kvalitetsmaterialer, men dette kan ikke holdes inden for projektets bevilling.
  • Hellen vurderes nødvendig, da cyklerne får forkørselsret, når gaden bliver en cykelgade. Derved skal fodgængerne holde tilbage for cykler. En entydig forkørselsret trafikanterne imellem vurderes at mindske konflikter mellem fodgængere og cykler på gaden.
  • Da projektets formål er at skabe mere plads til fodgængere, vil tilladelser til øget udeservering som udgangspunkt ikke ske. Desuden nævnes i strategier og lokalplaner for området, at fast og løst inventar langs promenaden ikke er tilladt (bænke og skraldespande undtaget).

Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i projektforslaget.

Politiet har givet principielt samtykke til den indstillede løsning, samt alternative løsninger.

Politisk handlerum

  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge alternativ 1 jf. bilag 5 og henvise finansiering af 6,1 mio. kr. (udover den nuværende bevilling) til forhandlingerne om Budget 2025 ved at vedtage et ændringsforslag herom. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at alternativ 1 er den trafikalt bedste løsning af de tre alternativer og opfylder projektets formål.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge alternativ 2, mellem Inderhavnsbroen og Nyhavnsbroen, jf. bilag 6, som kan udføres inden for den nuværende bevilling. En etape 2 kan indgå i senere budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at alternativ 2 kan godkendes som en trafikal løsning, men alternativ 2 opfylder ikke projektets formål om at omdanne hele gaden til cykelgade. Denne beslutning skal derfor godkendes af Borgerrepræsentationen.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge alternativ løsning 3, jf. bilag 7, som kan gennemføres inden for den eksisterende bevilling.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at udvide med en eller to ekstra rækker københavnerfortov. Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af 0,16 mio. kr. for en række og 0,32 mio. kr. for to rækker (udover den nuværende bevilling) til forhandlingerne om Budget 2025 ved at vedtage et ændringsforslag herom.

Alle alternative løsninger kan tidsmæssigt udføres jf. tidsplan nævnt i afsnittet ”Videre proces” undtagen alternativ 1, der kræver tillægsbevilling ved Buget 2025, hvilket anslået vil forskyde tidsplanen med yderligere 10 måneder.

Økonomi

I Budget 2022 blev der afsat 7,2 mio. kr. (2022 p/l) vedr. anlæg af en cykelgade på Nyhavns sydside.  Med denne indstilling skal der frigives midler til anlæg af projektet, se bilag 9.

Det er en forudsætning for projektets gennemførelse, at der tilføres midler fra PL-puljen til stigende priser til projektet.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, forventes løsningen udført i perioden primo til medio 2025. De alternative løsninger forventes at have samme ibrugtagningstidspunkt.

 

Søren Wille                                 

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. februar 2024

Et samlet udvalg stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. og 2. at-punkt:

”at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på yderligere oplysninger.”

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte et projekt, hvor der nedlægges parkeringspladser, uden erstatningsparkeringspladser, i et område med en belægningsprocent på over 100% - det skaber unødige gener for byens beboer og erhvervsliv, gener der kan og bør undgås.”

Til top