Dispensation til en støjgrænse på max 90 dB(A) ved gadefesterne i forlængelse af Copenhagen Pride Paraden
Teknik– og miljøudvalget skal tage stilling til, om der fra 2024 og frem kan gives dispensation fra ’Forskrift for udendørs musikarrangementer’ til de årligt tilbagevendende gadefester i forlængelse af Copenhagen Pride Paraden, som afvikles i en del af Indre By (se bilag 2). Gadefesterne afholdes i tidsrummet kl. 16.00-00:00 om lørdagen i Copenhagen Pride-ugen, som i 2024 er lørdag den 17. august. Med dispensationen fastsættes støjgrænsen til max 90 dB(A) ved den mest støjbelastede beboelsesfacade. Uden en dispensation vil forvaltningen ikke kunne give tilladelse til afspilning af musik under arrangementet, som ønsket af arrangøren.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen fremover giver dispensation til en støjgrænse på max 90 dB(A) ved den mest støjbelastede beboelsesfacade ved gadefesterne i forlængelse af Copenhagen Pride Paraden.
Problemstilling
Forvaltningen har modtaget en ansøgning fra arrangøren Hit Sound om afholdelse af gadefester i Studiestræde, Larsbjørnsstræde, Lavendelstræde, Kattesundet, Slutterigade, Hestemøllestræde, Regnbuepladsen, Farvergade, Gåsegade og Kompagnistræde i forlængelse af Copenhagen Pride Paraden 2024 (bilag 2). Gaderne opdeles i to arrangementsområder, hvor der er musik og fest ved i alt syv scener samt salgsboder med mad, drikke og merchandise.
Arrangøren Hit Sound har på baggrund af forvaltningens anbefaling, ansøgt om en dispensation fra støjgrænsen i ”Forskrift for udendørs musikarrangementer” (bilag 3), da forvaltningens vurdering er, at det ikke er muligt at overholde den nuværende støjgrænse på 80 dB(A) for musikafspilning ved gadefesterne. Det skyldes at forvaltningen de seneste år har vurderet, at alene de mange forsamlede og snakkende gæster, i de smalle gader, støjer mere end 80 dB(A). Den faglige vurdering er derfor, at for at musikafspilning kan indgå i gadefesten, vil den skulle have en lydstyrke på over 80 dB (A).
Da gadefesterne i forbindelse med Copenhagen Pride er en årligt tilbagevendende begivenhed, der afholdes i forlængelse af Copenhagen Pride Paraden om lørdagen i Copenhagen Pride-ugen, skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om forvaltningen fra 2024 og frem skal give dispensation til en støjgrænse på max 90 dB(A) ved den mest støjbelastede beboelsesfacade.
Løsning
For musikarrangementer på pladser og gader, udenfor ’Forskrift for udendørs musikarrangementers’ bilag 1, gælder en støjgrænse på 70 dB(A) ved nærmeste beboelsesfacade. Ved anmodning og efter en konkret vurdering af det enkelte musikarrangement, kan Københavns Kommune hæve støjgrænsen til 80 dB(A) for det pågældende musikarrangement. Dette er ikke en dispensation, da det er en mulighed inden for forskriften. I særlige tilfælde giver forskriften også mulighed for at give dispensation fra reglerne deri. En dispensation kan fx være begrundet i, at der på lokationen er høj baggrundsstøj eller at der er tale om et enkeltstående særligt arrangement.
Forvaltningen har indtil nu haft praksis for at fastsætte støjgrænsen for musikafspilning til 80 dB(A) ved gadefesterne i forlængelse af Copenhagen Pride Paraden. Det har dog vist sig, at det ikke er muligt for arrangøren at overholde støjgrænsen på 80 dB(A), grundet en kombination af mange forsamlede og snakkende mennesker samt forholdet mellem gadernes bredde og boligmassens højde og tæthed, der gør at støjen forstærkes.
Grundet gadefesternes placering, er den faglige vurdering, at der skal godkendes en støjgrænse på 90 dB(A), før arrangementet kan gennemføres indenfor de rammer, som arrangøren ønsker. Der er tale om et støjniveau som almindeligvis ikke er anbefalelsesværdigt, men grundet gadefesternes korte varighed, er forvaltningens anbefaling, at forvaltningen meddeler arrangøren en dispensation, der vil give dem mulighed for at afspille musik med en støjgrænse på max 90 dB(A) ved den mest støjbelastede beboelsesfacade.
Dispensationen kan begrundes med, at der er tale om et arrangement med mange gæster, hvilket i sig selv giver anledning til støj. Desuden er der tale om et årligt tilbagevendende arrangement med en varighed af otte timer i tidsrummet kl. 16:00-00:00. Det er forvaltningens vurdering, at de kulturelle og oplevelsesmæssige værdier, som gadefesterne i forbindelse med Copenhagen Pride bidrager med, har en høj værdi for byen. Forvaltningen vil dog stille krav om, at arrangøren på alle områder (støj, fremkommelighed, renhold m.m.) vil søge at imødegå de afledte gener af arrangementet.
Med dispensationen vil der blive stillet krav om egenkontrol og dokumentation for, at arrangøren overholder de grænseværdier for støj, der fastlægges i dispensationen. Forvaltningen vil stille som vilkår for dispensationen, at arrangøren over for forvaltningen redegør for og dokumenterer tiltag, der har til formål at sikre og imødekomme hensynet til naboerne, idet forvaltningen vurderer, at arrangementet samlet set kan give anledning til væsentlige støjgener for naboerne. Der vil derfor være krav om naboorienteringer om gadefesterne og varigheden, i god tid forud for afholdelsen. Forvaltningen er opmærksom på, at et støjniveau på max 90 dB(A) vil give væsentlige gener for naboerne, selv med lukkede vinduer, og ud fra et sundhedsperspektiv er det generelt ikke tilrådeligt med det støjniveau.
Politisk handlerum
Det er muligt at give afslag på arrangørens ansøgning om dispensation fra forskriften. I så fald vil konsekvensen være, at forvaltningen vil være nødt til at afslå opstilling af lydudstyr i de smalle gader. Afslaget vil kunne begrundes i forvaltningens erfaringer med arrangementet, hvor lydniveauet ikke har kunnet holdes på 80 dB(A).
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkend indstillingen, vil forvaltningen fremover give dispensation til en støjgrænse på max 90 dB(A) ved gadefesterne i forlængelse af Copenhagen Pride Paraden. Forvaltningen fortsætter dialogen med arrangøren samt sagsbehandlingen.
Forvaltningen vil fremadrettet have dialog med arrangøren om de værktøjer, der kan bringes i anvendelse, med henblik på at mindske støjgener fra gadefesterne.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. februar 2024
Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:
”at der gives dispensation til støjgrænsen i en begrænset periode på 3 år.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, Ø og Å
Imod stemte: C
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Af hensyn til beboerne ønsker det Konservative Folkeparti ikke at give dispensation vedrørende de små gader og stræder i byen, idet københavnerne og ikke mindste børnene skal have mulighed for at sove i deres egen bolig. Vi bemærker i øvrigt, at det under tidligere behandlinger af lignende sager har fremgået, at der er tale om sundhedsfarlig støj.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti støtter Copenhagen Pride, men ønsker at afholdelsen forgår på en måde der sikrer, at støjniveauet i de små gader og stræder ikke når et niveau, der skaber voldsomme gener for beboerne; derfor opfordrer vi til at musikarrangementer afholdes på pladser med ingen/meget få beboere og støtter i forbindelse med afholdelse af arrangementer på sådanne pladser en dispensation for musikforskriften.”